Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Nožičky z hlívy v omáčce citronette

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
sezóna podzim
sezóna zima

Někdy se poštěstí a sežene se hlíva, která má silnější nožičky, které jdou krájet na plátky. Hned jsem toho využila a připravila tuto rychlovku, která nás nezklamala.

Ingredience
  • nožičky hlívy
  • citrónová šťáva
  • balsamico krém
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl
  • tymián

Petru neustále trápily bolesti břicha a průjem, stále jí rozháněli slepé střevo. Byla to ale Crohnova choroba. Navíc ...

Jak připravit hlívové nožičky s citrónovou omáčkou

  1. Nožičky hlívy nakrájejte na plátky. Dejte na pánev s olejem a opékejte pomalu z obou stran, dokud houba nezměkne a nedostane pěknou barvu.
  2. Z citrónové šťávy a oleje v poměru 1:4 připravte omáčku.
  3. Upečené nožičky dejte na talíř a polijte emulzí. Nakonec opepřete a posypte trochou čerstvého tymiánu.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Konzistence silných nožiček možná ne všem přiroste k srdci, jsou tužší, jakoby gumovější, ale v tomto receptu je to vyhledávaná vlastnost.
  • Emulzi můžete připravit ve skleničce a napěnit vidličkou. Nebo použít nádobku s víkem, nalít citrónovou šťávu a olej, uzavřít víčkem a pořádně protřepat. Poměr šťávy a oleje je asi 1:4. Citronette je omáčka nestabilní, připravte ji proto těsně před použitím a nebo jí před použitím znovu dobře protřepejte.
  • Termín “hlíva ústřičná” obecně označuje houby patřící do rodiny Pleurotus. Obvykle se odkazuje na Pleurotus ostreatus. Tu klasickou a dobře známou hlívu. Pokud však narazíte na recept, který obsahuje „královskou hlívu“, tak je to Pleurotus eryngii.

Obměna

  • Můžete přidat jakékoliv bylinky.
  • Pokud koupíte hlívu královskou, máte vyhráno.

Děti

  • Ubrat sůl a pepř.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Přesně jak jsem si Vierko myslela, skvělé 🙂

super nápad, mám nohy od hřibů jejichž hlavy suším a na tohle je přesně využiju, díky :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Klasická žampionová paštika

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těs...

Cajunská hlíva

Rychlá zdravá chuťovka pro milovníky hub a pikantních chutí. Křupavé a lehce pikantní hlavičky hlívy jsou vhodné i na oslavy jako finger food.

Mls na špejli

Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.

Mrkvové kuličky

Tyto kuličky můžete využít ve vašich receptech podle fantazie. Vychladlé se hodí i na párty, pohoštění, ale i do krabičky na cesty. Teplé jako doplněk k om...

Veganská flákota

Pokud si v kuchyni rádi hrajete, pak je tento recept přesně pro vás. Marinovaná hlíva chytne perfektní masovou konzistenci a červená řepa se postará o zbyt...

Fazolová pomazánka tří pepřů

Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...