Domů > Jak začít > Základní suroviny > Obiloviny

Obilný slovníček – znáte všechny pojmy?

Cereální, grahamový, celozrnný, vícezrnné… krupice, lámanka, kroupy. Víte, co tyto pojmy znamenají?

  • Celé zrno, celozrnný – Obilné zrno (obilka) se skládá z obalu, vnitřní moučné části – endospermu a  klíčku. Celozrnná mouka je ta, která vzniká na mletím celého zrna. Bílá mouka obsahuje jen endosperm.
  • Cereální, cereálie – Cereálie je jiný název pro obiloviny. „Cereální pečivo“ je tedy jen synonymem pro „pečivo z obilovin“ (jakýchkoli, celozrnných i vyrobených z bílé mouky). Dnes se však název cereálie často používá pro různé rafinované snídaňové výrobky.
  • Grahamová mouka – Jde o typ celozrnné mouky. Obsahuje všechny tři části obilného zrna, které jsou ale umlety zvlášť. Endosperm najemno, obal a klíček nahrubo. Je pojmenovaná podle amerického kněze Sylvestera Grahama, který se stavěl proti trendu vyrábět bílou, rafinovanou a o živiny ochuzenou mouku.
  • Instantní (mouka, krupice) – Mouka nebo krupice, které byly při výrobě tepelně ošetřeny, a proto se už nemusejí vařit. Jsou méně výživné než jejich syrové protějšky, ty ale musíte před konzumací uvařit sami. Instantní mouky a krupice se mimo jiné používají pro přípravu kaší.
  • Klíčky – Klíček je část obilného zrna (viz Celé zrno). Klíčky jsou bohaté na kvalitní tuky, vitaminy sk. B, vitamin E, minerály a stopové prvky. Používají se jako doplněk výživy.
  • Kroupy – Lehce obroušené zrno. Dají se považovat za polo–celozrnný produkt (obsahují část obalu zrna a celý klíček). Tradičně jsou známé kroupy ječné, nyní se prodávají i kroupy pohankové, teoreticky mohou existovat kroupy jakékoli obiloviny.
  • Krupice – Nahrubo umleté zrno obilí. Mezi krupicí a moukou je rozdíl pouze v hrubosti mletí. Hrubá mouka je o něco jemněji namletá krupice.
  • Lámanka – Rozlámané kroupy. Nejčastěji se prodává pohanková lámanka, ale může existovat lámanka z kterékoli obiloviny. Bulgur je vlastně předvařená lámanka z tvrdozrnné pšenice.
  • Otruby – Vedlejší produkt mletí při výrobě bílé mouky. Obsahují především obal zrna, ale také částice klíčku a endospermu (jednotlivé části nelze úplně oddělit).
  • Semolina – Mouka nebo krupice z tvrdozrnné pšenice. Semolinové těstoviny jsou vyrobené z této mouky.
  • Vícezrnné – Ve vícezrnných výrobcích musí být kromě pšenice nebo žita použitý ještě nejméně pětiprocentní podíl jiných obilovin, luštěnin, oříšků nebo semínek.
  • Vločky – Při jejich výrobě se zrno nejdřív napaří, aby se při lisování nerozpadlo. Rozlisované zrno se následně suší. Vločky mohou být celozrnné (ponechají se v nich všechny části zrna), nebo nikoli (při lisování se odstraní obal nebo klíček nebo oboje). Výrobci většinou nespecifikují, jakou technologii používají.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

10 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář