Domů > Magazín > Děti a strava

Od maminky mi nejvíc chutná pohanková polívčička

Radostný příběh o tom, jak na nástěnce vedle Moniky, Petry, špaget s kečupem a smaženého sýra hrdě visela i maminka Jana a její pohanková polévka.

Začátky starostlivé mámy

Je to nejspíš sen každé mámy, která se snaží stravovat děti zdravě. A vlastně to byl i můj cíl, když jsem se při pátrání po informacích k prvním příkrmům na stránkách Jíme Jinak začala dozvídat kruté pravdy o mléce, cukru nebo bílé mouce.

Věděla jsem, že teď je moje role dát tomu maličkému stvoření co nejlepší základ, já rozhodnu a připravím, co bude jíst, teď je to prostě hlavně na mně.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Co bude v té daleké budoucnosti, až přijde školka a škola, to jsem nechávala plavat. Aniž bych tušila, jak moc se ta vložená energie zúročí.

Jíme Jinak a svět okolo

Jenže člověk se ani neotočí a je to tu. Spousta „rušivých vlivů“ na naší odlišné stravovací cestě. I když jsem poměrně dobrý plánovač a stratég, nevyhnuli jsme se při nejrůznějších aktivitách nabízení konvenčních pochutin od kamarádů nebo nouzového lovení svačiny v běžných potravinách.

A takový Mikuláš, svátky a narozeniny, to je kapitola sama pro sebe. Dárky od Ježíška (i pro nás dospělé) taky kolikrát nejsou dvakrát v souladu, ale u nás se zpracuje všechno. Vidíte ta perníková srdce na obrázku? Pozornost od návštěvy, kterou milujeme, to jim prostě nevezmu. Beztak se prokousaly do půlky a hlásily, že už je bolí bříško, o zbytek pak zájem nebyl ani v dalších dnech (o napravující zdravou večeři ovšem ano).

A víte, na co jsem přišla? Když už se to stane a vy nebo děti šlápnete s jídlem vedle, nejlepší je užít si to. Nemá smysl týrat se výčitkami, a tělu tak ještě víc nakládat. Vždyť večer nás čeká kopec léčivé zeleniny na kompletním talíři, ráno pohlazení v podobě kaše se zeleninou nebo polévky.

Tohle přesně je naše filozofie, která vede ke zdravým dětem, v dnešní době i dle názoru doktorky vlastně už abnormálně zdravým. Pětiletá dcera nezná antibiotika, starší je měla jednou.

Neznáme ekzémy, zelené rýmy a delší nebo dokonce opakované absence.

Sem tam nějaká průhledná nudle a pak zase dlouho nic. Teď jsme uprostřed zimy a já si ani nevzpomínám, kdy jsem měla holky doma nemocné. Už to jsou dlouhé měsíce…

Pohanka na školkové nástěnce

A co víc ještě tenhle přístup dokáže?

Možná si říkáte: Jasně, vždyť doma skoro nic jiného neznají, tak co by taky vymýšlely jako oblíbené jídlo od maminky… Jenže naše holky si o tu pohankovou polívku řeknou i na dovolené, kde se ve společné kuchyni dělají špagety s rajčatovou omáčkou, tousty se šunkou a další trháky, po kterých se oblizují až za ušima. Co na dovolené… Už při balení mě hlídají, jestli mezi surovinami nechybí pohanka.

Tak trochu si říkám, že na starém známém „Jaký si to uděláš, takový to máš“, přece jen něco bude… Jak je to u vás?

Jana

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Pěkný příběh a povzbuzení pro nás ostatní do budoucna… 🎁 Přeju si, aby to u nás za pár let bylo podobně. Zatím tomu jdeme hezky naproti, tak jsem teď napnutá a zvědavá 😀, ale vím, že nesmím předbíhat 😊…

Já jsem to u dětí řešila jinak, než jsem sama na sobě zakusila veganskou stravu. Vařila jsem (a stále vařím) z prvopotravin a většinu svačin měly děti made by mamka. Máme slepice, krávy, krůty, kačeny, velkou zahradu, vlastní brambory – v podstadě dost velkou část jídla mají v bio kvalitě. Se mnou moc nejí, ale včera jsem dělala čínu s rýžovými nudlemi podle JJ a daly si všechny. Tak třeba si někdy zase dají

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jsme se sestrou za exotky – naše děti jedí jinak (Katka, 42 let)

Naši kluci jsou zdraví, otužilí, nestonají a ujdou spousty kilomentrů. Od prvních příkrmů jedí jinak. Jako veganka jsem kojila 5 let. Když jsem si došla na...
15
17

Jak řešíme jídlo ve škole a ve školce (Ivana, 39 let)

Na začátku pro mě bylo důležité, aby děti nedostávaly za odměnu sladkosti a nejedly ve školce uzeniny. Jídlo však bylo tragické. Ve školce i ve škole. Mám ...
24
7

Jíme jinak 6 let, začátky byly náročné (Ivana, 39 let)

Když jsem nedávno na JJ shlédla Evino motivační video, rozhodla jsem se podělit o náš rodinný příběh. Nyní je to 6 roků, co jsme přešli na jiné stravování ...
13
2

Během pár dnů byl synek bez ekzému! (Timea, 46 let)

Timea bojovala se synkovým ekzémem přes rok. Nechtěla kortikoidy, tak zkoušela všechno možné. Když zkusila vařit a jíst podle Jíme Jinak, ekzém jednoduše z...
13
5

Zázraky do tří dnů (Martina 39 let)

U nás doma se jí běžně, kluci i manžel mají rádi klasiku. Když jsem jela se syny na návštěvu k Evě, trochu jsem se bála, jak kluci tu stravu zvládnou. Kona...
10
9

Jak v pohodě zvládnout nástup do školky

“Pomóc! Možná se té školky bojím víc než malá…,” zní teď v hlavě nejedné mamince. “Mami, já tam nechci!” vzdorují už teď některé dě...