- 250 g tempehu
- velké olivy
- 2 střední mrkve
- 80 g celeru
- kousek řapíkatého celeru
- 3 stroužky česneku
- 1 větší cibule
- muškátový oříšek
- troška nastrouhané kůry z bio citrónu
- pepř
- sůl
- 1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí
- olivový olej
- rýžová mouka
- cizrnová mouka
- bezlepková strouhanka rýžová/kukuřičná
- voda
- olej na smažení
Jak připravit obalované plněné ascolánské olivy
- Nejdříve si připravte náplň. Do sekáčku vložte cibuli, česnek, oba celery, mrkev a nasekejte na jemno, ale ne na kaši.
- Na pánev dejte olej, rozpalte ho, přidejte rozmixovanou směs a orestujte.
- Nyní dejte do sekáčku tempeh a rozsekejte ho na přibližně stejnou konzistenci jako zeleninu. Osolte, opepřete, přidejte nastrouhaný muškátový oříšek a nastrouhanou citrónovou kůru. Dobře promíchejte a přidejte do pánve se zeleninou. Za stálého míchání poduste tuto směs asi 7 minut. Nakonec do ní vmíchejte lžíci lahůdkového droždí. Znovu pečlivě promíchejte, ochutnejte a popřípadě dolaďte chuť solí či pepřem. Dejte do lednice vychladnout.
- Připravte si těstíčko z cizrnové mouky a vody. Smíchejte na kašičku, ne příliš tekutou. Budete jí potřebovat na obalování. Dejte stranou.
- Nyní vypeckujte olivy. Za pomocí nože krouživými pohyby po celém obvodu odstraňte dužinu od pecky. Jako když loupete jablko a nechcete poškodit slupku. Určitě se nějaká oliva nepovede, ale to vůbec nevadí, protože jí potom náplní pěkně slepíme.
- A jdeme plnit. Odebírejte trochu náplně, v ruce jí trochu zmáčkněte a dejte do olivy. Vytvořte kuličku. Používejte i odlomené části oliv, přimáčkněte je hezky do náplně. Naplňte všechny olivy. Na fotkách vidíte, jak má výsledek vypadat.
- Vyválejte naplněné olivy v rýžové mouce. Pak je obalte v těstíčku a nakonec ve strouhance. Smažíme potopené v oleji do zlatova, nechte okapat a servírujte.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Z uvedeného množství ingrediencí je asi na 40 kusů, záleží na velikosti oliv.
- Takto připravené olivy jsou vynikající jak teplé, tak i vychladlé.
Obměna
- Místo ascolánských oliv můžete použít jakékoliv olivy, hlavně to musí být velká odrůda, jinak se vám nepodaří vypeckovat je. Vhodné jsou například olivy Bella di Cerignola.
- Místo citrónové kůry můžete použít i pomerančovou, samozřejmě v bio kvalitě!
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.Můžete jím připravit i verzi bez olivy, jenom obalenou kuličku z náplně.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
To je dobrý nápad, smažené olivové koule. Napadlo mě udělat třeba vypeckované olivy, dovnitř dát mandli a ještě to obalit kolem vrstvou nějakého těsta ze strouhaného tofu a třeba zeleniny a tak něco, pohanková mouka nebo chia, nahoře nějaké drobečky a pak koule usmažit. Takové olivy, co by se do nich ještě vešlo něco víc náplně nemám, ale takto by to jistě fungovalo. Tedy myslím si to a a doufám a chci zkusit, silvestr je rozvernost, žejo ;-) V nejhorším to zamíchám a hodím na nudle… jsem zvědavá!