- 1 cibule na kostky
- 1/2 běžné hokkaido dýně
- 1 červená řepa
- 1 hrnek uvařených fazolí (my měli velké bílé)
- 1 lžíce oleje
- sůl
- čerstvé bylinky (my dali 1 stonek libečku, 2 snítky tymiánu, 1 snítka majoránky)
- 1 hrnek vody z fazolí/zel. vývaru/horké vody
- umeocet a jablečný ocet na dochucení
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na větší kostky (mladou dýni neloupeme).
- V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
- Přidáme zbytek zeleniny a společně restujeme několik minut.
- Přidáme uvařené fazole.
- Zalijeme horkým vývarem/vodou z fazolí/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
- Odstavíme hrnec, stáhneme lístky z bylinek do hrnce a vše rozmixujeme.
- Podle chuti dokyselíme a dosolíme jablečným octem a umeoctem.
Omáčka vypadá jako kečup, takže s ní lze snadno zmást malé děti, které se naučily na kečup a nechceme jim ten kupovaný s cukrem a éčky dávat.
ObměnaNemáme-li čerstvé bylinky, dáme sušené. Bylinky použijte podle zásob a chuti, není třeba se omezovat na uvedenou kombinaci.
Dochutit můžeme i pomocí česneku.
Kombinujeme
Omáčka se výborně hodí na těstoviny, ale může to být omáčka k jakémukoliv jinému jídlu. Tím, že už obsahuje fazole, máme pokrytou část luštěnin a pro kompletní talíř už potřebujeme jen obilí a zeleninu.
Děti
Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den, jak dlouho vydrži omáčka v lednici a dá se také zavařit a popř.jak a uchovat na zimu??
A cloveka ani nemrzi, ze sni celou “lahev” kecupu na posezeni :-)