Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Omáčka à la kečup ale mnohem lepší

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna léto

Touto omáčkou jsem chutně ošálila dceru, která nemá ráda řepu a chlapce, který nejí fazole. Oba si moc pochutnali. Kája se radovala, že má kečup a my dospělí se prostě jen olizovali. Omáčka byla hned hotová a velmi dobrá. Narozdíl od kečupu také příjemně vydatná, takže i v kombinaci s bezlepkovými těstovinami po ní není hlad.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule na kostky
  • 1/2 běžné hokkaido dýně
  • 1 červená řepa
  • 1 hrnek uvařených fazolí (my měli velké bílé)
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • čerstvé bylinky (my dali 1 stonek libečku, 2 snítky tymiánu, 1 snítka majoránky)
  • 1 hrnek vody z fazolí/zel. vývaru/horké vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení

Janě projevila roztroušená skleróza v 19 letech. Kortikoidy musela užívala denně a bolesti očního nervu ji provázely ...

Postup
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
  1. Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na větší kostky (mladou dýni neloupeme).
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme zbytek zeleniny a společně restujeme několik minut.
  4. Přidáme uvařené fazole.
  5. Zalijeme horkým vývarem/vodou z fazolí/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  6. Odstavíme hrnec, stáhneme lístky z bylinek do hrnce a vše rozmixujeme.
  7. Podle chuti dokyselíme a dosolíme jablečným octem a umeoctem.
Praktické

 

Omáčka vypadá jako kečup, takže s ní lze snadno zmást malé děti, které se naučily na kečup a nechceme jim ten kupovaný s cukrem a éčky dávat.

Obměna

Nemáme-li čerstvé bylinky, dáme sušené. Bylinky použijte podle zásob a chuti, není třeba se omezovat na uvedenou kombinaci.

Dochutit můžeme i pomocí česneku.

Kombinujeme

Omáčka se výborně hodí na těstoviny, ale může to být omáčka k jakémukoliv jinému jídlu. Tím, že už obsahuje fazole, máme pokrytou část luštěnin a pro kompletní talíř už potřebujeme jen obilí a zeleninu.

Děti

Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, jak dlouho vydrži omáčka v lednici a dá se také zavařit a popř.jak a uchovat na zimu??

A cloveka ani nemrzi, ze sni celou “lahev” kecupu na posezeni :-)

Ukázat další komentáře