Krásně zelená omáčka plná vitamínů rozsvítí letní talíř jako slunce oblohu a určitě bude chutnat celé rodině.
pro 4 porce
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 1 cibule
- 1 kořen petržele nebo pastiňák
- 250g batátů
- hrst fazolek
- olej asi 2 pol. lžíce
- sůl
- zeleninový vývar (nebo horká voda) asi 3/4 litru
- sojová omáčka
- na zahuštění studená voda a 1-3 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 kvašené okurky (nemusí být)
Postup
- Ohřejeme zeleninový vývar .
- Fazolky opereme a ukrojíme konečky se šťopkou. Cibuli a petržel nakrájíme na kostičky.
- V hrnci rozehřejeme olej, orestujeme cibulku s troškou soli a po chvíli přidáme petržel. Společně ještě chvíli restujeme a občas mícháme, aby se nám zelenina nepřipálila.
- Pak přidáme na menší části nakrájené fazolky a horký vývar. Společně vaříme do změknutí fazolek cca 10 minut.
- Rozmixujeme ponorným mixerem.
- Pokud je omáčka řídká, přidáme kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce studené vody. Dáme nejprve lžíci, postupně můžeme přidávat až na požadovanou hustotu. Chvilku omáčku se škrobem zahříváme, odstavíme a dochutíme dle nálady.
Praktické
Chceme-li dosolit, přidáme sojovou omáčku. Chceme-li i okyselit, přidáme ume ocet. Máme-li rádi sladko kyselou chuť, přidáme jablečný ocet. Říz dodá omáčce pár kapek vymačkaných z nastrouhaného zázvoru nebo trošku čerstvého strouhaného křenu, případně česneku.
Obměna
My měli chuť na kyselé, takže jsme omáčku jen osolili sojovou omáčkou, přidali trošku ume octa a na kostičky pokrájené kvašené okurky. Manžel si chválil výbornou znojemskou omáčku :-)
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnaaaaaaaam, luxusní omáčka , meli jsme alá ZNOJEMSKÁ s kvašákem a brokolice zapečená s těstovinou a salát
SALÁT
✅vařená čočka
✅cibule
✅rajčátka
✅Petrželka
✅pickles z červené řepy
✅strouhaný kvašák
✅strouhané ředkvičky
✅aquafaba majonéza
✅sůl
✅pepř
Občas vídavam starého pána,ktorý predáva pri 1obchode ovocie/zeleninu/kvietky_nič vo veľkom,ale jeho úroda podľa sezóny..vzala som všetky fazuľky čo mal🙂,našla tento recept a frčím _v sobotu a nedeľu na obed aj večeru,v pondelok večera,dnes obed,ešteže je omáčka variabilná,tak som mohla vyskúšať s batátom,petržlenom,tekvicou,uhorkami,chrenom a stále sa mi neprejedla😀