Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Oranžový talíř

Uvařeno
bez sóji

Syté jídlo, ve kterém najdete spoustu konzistencí, vůní a chutí. Postarají se o to bylinky a koření, proto je nevynechte.

Ingredience
2 porce
Pečená část:
  • 4 mrkve
  • 1 malý batát
  • 1 lžíce rýžového sirupu
  • olej
  • pepř
  • sůl
  • mletý koriandr
  • česnek
  • mletý zázvor
  • tymián
Vařená část:
  • rýže basmati
  • celozrnná špalda
  • olej
  • několik vlašských ořechů
  • tymián
  • majoránka
  • saturejka
  • pórek
  • sůl
Krémová část:
  • 100 g loupané červené čočky v suchém stavu
  • 1 lžíce tahini
  • citrónová šťáva
  • mletá paprika
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • prolisovaný česnek

Alena je aktivní maminka dvouletého syna, která rozhodně neměla problémy s váhou. Myslela, ž...

Recept na pečenou zeleninu s čočkovým krémem

  1. Nakrájejte na pruhy batát a mrkev.  Blanšírujte ve vařící vodě 5 minut.
  2. Dejte do pekáčku, který se vejde do horkovzdušné fritézy.
  3. Pokapejte olejem, přidejte sůl, pepř, tymián, zázvor, koriandr, trošičku vody, rýžový sirup, promíchejte.
  4. Dejte do horkovzdušné fritézy, pečte na 180°C po dobu 20 minut.
  5. Uvařte čočku a dejte jí okapat do cedníku.
  6. Poté vložte do sekáčku, přidejte tahini, prolisovaný pepř, trochu oleje, sůl a citrónovou šťávu. Rozmixujte na hladký krém. Dejte do misky, posypejte paprikou, pepřem a pokapejte olivovým olejem.
  7. Na pánev dejte olej, nalámané ořechy, nasekaný pórek, nasekané čerstvé bylinky. Osmahněte.
  8. Přidejte vařenou špaldu s rýží, osolte, promíchejte a pár minut povařte.
  9. Na talíř lžící rozmázněte krém, do středu dejte obilí, posypejte pečenou zeleninou, posypte čerstvou cibulkou a pokapejte sosíkem z pečení.

Praktické

  • Vařeno pro dvě osoby. Řiďte se podle vaší chuti a počtem strávníků.
  • Pečenou část můžete připravit i v troubě.
  • Citrónovou šťávu přidávejte do čočky postupně, ochutnejte a dolaďte dle vaší představy.
  • Servírujte jídlo podle vaší fantazie, jak vám to vyhovuje a jak se vám to líbí.
  • Snažte se nevynechat koření a bylinky, které v tomto receptu byly čerstvé.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv obiloviny, pro verzi bez lepku volte bezlepkové.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Opět velmi dobré jídlo. Ani si nepamatuji, že by mě něco, co si podle Jimejinak.cz uvařím nechutnalo. 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Thajský květák

Jednoduché jídlo, které svou chutí připomíná thajskou kuchyni, a to díky kokosovému mléku a arašídovému máslu. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo....

Hráškový hummus

Hummus, ve kterém cizrnu nahrazuje hrášek. Pár lístků máty, které si perfektně rozumí s hráškem, učinilo tento krém velmi svěžím a příjemně vonícím jarem. ...

Hlívové špízy

Podzim a houby patří k sobě, proto přináším snadný recept na pečené špízy z hlívy. Marinovaná v pikantní omáčce, pečená do křupava a ozdobená sezamem a byl...

Květákový řízek

Krásný křupavý povrch řízku schovává měkounký květák. Jednoduchý recept, na jehož přípravu potřebujete jen obyčejné ingredience.
23
3

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...