těsto:
- 200 g celozrnné jemně mleté, nebo hladké špaldové mouky
- 80 g kokosového tuku
- 120 g nastrouhaných vlašských ořechů
- 1 vejce (tj. šlem z lněného semínka)
- 40 g sladu
krém:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 2 lžíce celozrnné špaldové mouky
- 200 ml vody
- 150 g oříškového másla, tahini nebo kokosového/palmového tuku
- 150 g sladu
- 80-120 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
ostatní:
- vyloupané mandle na ozdobu
- marmeláda bez cukru
Jak připravit plněné ořechové košíčky
- V mixéru ušleháme tuk, “vejce” a sladěnku a vše přisypeme do mísy s moukou a ořechy.
- Rukama dobře propracujeme těsto, které dáme na noc odpočinout v mikroténovém sáčku do lednice.
- Druhý den napěchujeme těsto do formiček na košíčky, stačí tenčí vrstva a necháme ve formičce důlek, místo na budoucí náplň.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 8-10 minut, dokud lehce neztmavnou.
- Necháme vychladnout a pak vyklopíme.
- Ve studené vodě rozmícháme pomocí metličky mouku a vaříme za stálého míchání asi 5 minut, aby se dobře provařila. Pokud mouka hodně saje, musíme přidat trochu vody.
- Po 5 minutách, kdy nám směs zhoustne, přidáme sladěnku, mandlové, nebo oříškové máslo, nebo jen tuk a vaříme ještě 3 minuty za stálého míchání.
- Poté vyšleháme dohladka a zahustíme mletými ořechy.
- Necháme vychladnout.
- Na dno košíčku dáme mini kopeček marmelády a pak lžičku ořechové náplně.
- Jako ozdobu zapíchneme mandli.
- Skladujeme je raději v ledničce, nebo v chladu.
Praktické
- Tyto košíčky jsou výborným cukrovím na Vánoce nebo pohoštěním na oslavy.
- Skladujeme na balkoně v papírové krabici viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.
- Pokud chcete krém barevný, můžete přidat přírodní barvivo.
- Ořechy si můžete namlít v mixéru najemno nebo je můžete již mleté koupit.
Obměna
- Místo 200 g špaldové mouky ji můžete odlehčit přidáním rýžové mouky v poměru 120 g špaldové a 80 g rýžové mouky. Nebo můžete dát celozrnnou pšeničnou mouku.
- Slad můžete nahradit obilnými nebo jinými přírodními sirupy.
- Pokud máte málo ořechového másla, lze přidat jen část a zbytek nahradit palmovým, nebo kokosovým tukem.
- Experimentujte s příchutěmi krémů. Místo oříšků na zahuštění, můžeme použít i kokos a získáme kokosový krém. Když do hotového krému rozmixujeme rozpuštěnou karobovou čokoládu, získáme čokoládový krém. Košíčky můžeme zdobit i půlkou vlašského ořechu.
Děti
- Cukroví je vhodné pro děti od 1 roku. Čím později je na sladké naučíme, tím lépe.
- Pokud už vaše dítě jí běžné sladkosti a pečivo, můžete mu toto zdravé cukroví bez obav dát.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Jaká je konzistence tohoto krému? Šlo by s tím slepit třeba linecké?
Tak jsem dnes upekla kosicky v bezlepkove variante a drzi !!! :-) Pouzila jsem kombinaci jahelne a hladke ryzove mouky v pomeru 1:1. Stejne mouky a pomer jsem pouzila i na pracny a taky se povedly.