Základem je vždy korpus, který lze doplnit třeba kokosovou šlehačkou nebo různými ovocnými agary a je výborný i samotný jen lehce zaprášený sušeným sladem.
Na korpus
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 1 a 1/2 hrnku (200ml) polohrubé mouky špaldové
- 3/4 hrnku agáve nebo jiného sladidla
- 1 lžička sody bikarbony
- 1 hrnek rostlinného mléka
- 2 lžíce jablečného octu
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 1/2 hrnku sušeného kokosu
- 2/3 nasekaných vlašských ořechů
- 2/3 hrnku najemno nasekaného ananasu
Šlehačka
- 2 konzervy kokosového mléka s vysokým obsahem tuku(např. zn Albert, nevhodná Alnatura) uložené nejméně přes noc v lednici
- 1 a 1/2 lžíce agaru
- 2 lžíce kokosového tuku
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/3-1/2 hrnku agáve nebo jiného sladidla
Jak vyrobit ořechový dort
Korpus dortu
- Troubu předehřejte na 180st. a formu o velikosti cca 25cm vymažte a vysypte moukou.
- Ve větší míse smíchejte mouku, agáve, pečící sodu a špetku soli.
- Pak přidejte mléko, ocet a olej.
- Můžete přidat i 2-3lžíce ananasové šťávy.
- Promíchejte a přidejte kokos, ořechy a ananas.
- Opět řádně promícheje a těsto vlijte do formy.
- Vložte do trouby a pečte asi 30-40min.
- Udělejte test špejlí, pokud je čistá, dort vyndejte a nechte vychladnout.
Slehačka
- Na šlehačku otevřete obě konzervy mléka a vylijte tekutou složku (mělo by jí být minimum).
- Tuhou část z jedné konzervy vydlabejte do rendlíku a přidejte ještě asi 1/3 tuhé části i z druhé konzervy (tu pak vraťte do lednice).
- Zahřejte a hned poté, co se mléko rozpustí přidejte kukuřiční škrob, agáve sirup a agar a dobře rozmíchejte.
- Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 5 minut. Poté vmíchejte kokosový olej, nechte vychladnout a poté plně ztuhnout několik hodin v lednici (nejlépe přes noc).
- Ztuhlý disk pak vyndejte z rendlíku a dohladka rozmixujte, poté přidejte zbylou kokosovou smetanu z druhé konzervy a vyšlehejte společně s krémem do nadýchané šlehačky.
Na plně vychladlý dort navrstvěte šlehačku a ozdobte dle chuti a nápadu.
Já použila maliny. Je dobrý i opražený kokos s kousky ananasu a nasekanými ořechy.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Nekolikrat vyzkouseno a moc chutnalo. Jen mam problem s tou kokosovou slehackou. Slehacku to tedy vubec nepripominalo. Bejaka rada jak na to? Neslo mi to vubec vyslehat.
Místo dortu jsem udělala buchtu na velký pekáč s použitím nakrájených jablek a místo agave sirupu jsem dala rýžový, šlehačku jsem vypustila. Výborná, šťavnatá, nadýchaná buchta:))