Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Ořechovo-ananasový dortik s kokosovou šlehačkou

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Výborný dort, kde se prolíná chuť sytého korpusu s lahodnou lehkou šlehačkou. Spojení kokosu, vlašských ořechů a ananasu je jemně tropické, ale hodí se ke každému ročnímu období.

Ingredience
Na korpus
  • 1 a 1/2 hrnku (200ml) polohrubé mouky špaldové
  • 3/4 hrnku agáve nebo jiného sladidla
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 2 lžíce jablečného octu
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 1/2 hrnku sušeného kokosu
  • 2/3 nasekaných vlašských ořechů
  • 2/3 hrnku najemno nasekaného ananasu
Šlehačka
  • 2 konzervy kokosového mléka s vysokým obsahem tuku(např. zn Albert, nevhodná Alnatura) uložené nejméně přes noc v lednici
  • 1 a 1/2 lžíce agaru
  • 2 lžíce kokosového tuku
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/3-1/2 hrnku agáve nebo jiného sladidla

Stav mého manžela se rychle horšil, až došlo na kolapsové stavy. Přes časté pobyty v nemocnici mu nikdo nezjistil, že...

Základem je vždy korpus, který lze doplnit třeba kokosovou šlehačkou nebo různými ovocnými agary a je výborný i samotný jen lehce zaprášený sušeným sladem.

Jak vyrobit ořechový dort

Korpus dortu

  1. Troubu předehřejte na 180st. a formu o velikosti cca 25cm vymažte a vysypte moukou.
  2. Ve větší míse smíchejte mouku, agáve, pečící sodu a špetku soli.
  3. Pak přidejte mléko, ocet a olej.
  4. Můžete přidat i 2-3lžíce ananasové šťávy.
  5. Promíchejte a přidejte kokos, ořechy a ananas.
  6. Opět řádně promícheje a těsto vlijte do formy.
  7. Vložte do trouby a pečte asi 30-40min.
  8. Udělejte test špejlí, pokud je čistá, dort vyndejte a nechte vychladnout.

Slehačka

  1. Na šlehačku otevřete obě konzervy mléka a vylijte tekutou složku (mělo by jí být minimum).
  2. Tuhou část z jedné konzervy vydlabejte do rendlíku a přidejte ještě asi 1/3 tuhé části i z druhé konzervy (tu pak vraťte do lednice).
  3. Zahřejte a hned poté, co se mléko rozpustí přidejte kukuřiční škrob, agáve sirup a agar a dobře rozmíchejte.
  4. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 5 minut. Poté vmíchejte kokosový olej, nechte vychladnout a poté plně ztuhnout několik hodin v lednici (nejlépe přes noc).
  5. Ztuhlý disk pak vyndejte z rendlíku a dohladka rozmixujte, poté přidejte zbylou kokosovou smetanu z druhé konzervy a vyšlehejte společně s krémem do nadýchané šlehačky.

Na plně vychladlý dort navrstvěte šlehačku a ozdobte dle chuti a nápadu.
Já použila maliny. Je dobrý i opražený kokos s kousky ananasu a nasekanými ořechy.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Jmenuji se Marcela, moc ráda vařím a výtvarničím a to hlavně s dětmi. Chtěla bych se s vámi podělit o naše výtvory a třeba vás i inspirovat.

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
5. 1. 2025

Mňáááááám ❤️
Tak jednoduchý a rychlý a přitom úplně luxusní zákusek
Ještě jednou mňááááám

Nekolikrat vyzkouseno a moc chutnalo. Jen mam problem s tou kokosovou slehackou. Slehacku to tedy vubec nepripominalo. Bejaka rada jak na to? Neslo mi to vubec vyslehat.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Meloun více chutí

Zbyla už po melounu jen slupka? Tak ji znovu naplňte novým melounem – tentokrát agarovým s ovocem.
12
5

Nepečený jablečný dort s rybízem

Jestli něco osvěží víc než zmrzlina, tak je to tenhle dort. Jako jako dítě jsem ho milovala a dnes si ho užíváme ve zdravější variantě bez cukru a bez lepk...

Sladké jidáše ve tvaru zajíčka

Na Velikonoce se tradiční peklo sladké kynuté pečivo tzv. Jidáše. My jsme je připravili netradičně ve tvaru roztomilých velikonočních zajíčků :-) Toto těst...

Tartufini s lískovým oříškem

Tento recept vás určitě nezklame a jistě zachutná celé rodině. Můžete je připravit třeba jako milé překvapení pro vaše hosty, skvěle se budou hodit také ja...