- 1 hrnek vařené pohanky
- 2 hrnky vařené rýže
- 2 hrnky uvařené obilné kávy
- 3 lžíce sladu/rýžového sirupu
- 2 lžíce ořechového másla
- 2 lžíce karobu
- špetka soli
- pár ořechů na ozdobu
Postup
- Rýži a pohanku zalimeme horkou vařenou kávou, přidáme ořechové máslo, karob, slad a špetku soli.
- Vše společně ohřejeme na sporáku a rozmixujeme do hladkého krému.
- Podle potřeby můžeme přidat ještě vodu.
- Ochutnáme, případně dosladíme.
- Nalijeme do mističek a podáváme.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud máte horké obilí i kávu, nemusíte ohřívat, stačí romixovat.
- Pokud spěcháte a nemáte vařenou kávu, můžete sáhnout po instantní. Do hrnce pak jen přidejte hrnek horké vody a lžičku kávy.
- Před nalitím do mističek ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
- V zimě potěší v horké variantě, v létě ho můžete naopak vychladit.
- Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
- Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme rýžový sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
- Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako bábovičku.
Obměna
- Ořechové máslo můžete nahradit celými ořechy. Výsledná konzistence bude maličko hrubší.
- Obilnou kávu můžete nahradit klasickou, ale počítejte s účinkem kávy.
- Karob můžeme nahradti kakaem, dáme méně, je výraznější.
- Místo rýže a pohanyk můžete použít samotnou rýži nebo jáhly (bezlepkové varianty).
- Místo ořechů můžete dát mandle nebo semínka.
Děti
- Dezert je vhodný pro děti cca od 1,5 roku, ideálně bez karobu/kaka a kávy – nechceme děti učit na “hnědé” sladkosti, ani je učit na kávu. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Zrovna hledám, co bych ukuchtila pro manžela a našla jsem tuhle dobrotu. Tak jdu na to a díky Evi za receptík 👍❤️🍀
Téda, to je mňamka. Přijde mi to jako lepší varianta místo pudinkového krému, kde je jen škrob a mléko. Tady mléko není třeba, je to krémové. A já si říkám, sním tak 2 pohárky, ale je to syté, že po půlce si říkám, že už mám plné břicho. Velká radost, že toho sladkého nesmím tak moc a na té druhé je to zvláštní, teprve si zvykám že s JJ nespořádám tolik sladkého jako dřív. Je taky fakt, že teď v létě se hodí spíš ovocné dezerty. Ale já si tím uspokojila chuť na čokoládu.