Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Krém Elixír s mandlemi a kakaovými boby

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Až na vás padne tíseň a chlad z nastupujícího podzimu, zahřejte se horkým krémem z čiroku, mandlí a kakaových bobů. Je to živinami nabitá lahůdka, která je díky vysokému obsahu hořčíku skvělá na nervy a díky zinku posiluje imunitu. Antioxidantů, vlákniny a dalších prospěšných látek je v ní mnoho, přitom jsme se obešli bez cukru a bez mléka. Navíc tenhle dezert je přirozeně bezlepkový.

Ingredience
pro cca 4 misky
  • 1 hrnek vařeného čiroku
  • 1,5 hrnku horké vody nebo rostlinného mléka (kokosové, mandlové, makové apod.)
  • 4 lžíce sladu (při celiakii rýžový sirup)
  • hrst kakaových bobů/kakao/karob
  • hrst mandlí
  • špetka soli
  • na ozdobu: sušené ovoce, oříšky, kokos, jahelné pukance
  • na doslazení: datlový sirup

Před třiceti lety měla dcera divný kašel. Byly jí dva roky a čekala nás drsná diagnóza – bronchiální astma. Pro...

Jak připravit krémový dezert z čiroku, mandlí a kakaových bobů

  1. Do mixéru dejte uvařený čirok, horkou vodu, mandle, kakaové boby (nebo kakao), špetku soli a slad (sirup).
  2. Vše společně rozmixujeme do hladkého krému.
  3. Vodu dávejte postupně podle potřeby, záleží, jak byl uvařený čirok.
  4. Ochutnáme, případně dosladíme.
  5. Nalijeme do mističek, ozdobíme a podáváme.

Praktické

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
  • Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
  • V zimě potěší v horké variantě, v létě ho můžete naopak vychladit.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Kakaové boby ani kakao by neměly být běžná součást našeho jídelníčku, používáme je pro potěšení a pro zpestření, pokud jsme zdraví.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme rýžový či jiný bezlepkový obilný sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako bábovičku.
  • Dezert je výborný s použitím vody, pokud místo ní použijete domácí rostlinné mléko, přidáte živiny a smetanovou chuť.

Obměna

  • Místo vody můžete použít obilnou kávu, dezert dostane kávový nádech.
  • Místo mandlí můžete použít mandlové či ořechové máslo, výsledná konzistence bude ještě hladší.
  • Kakaové boby můžete nahradit kakaem či karobem.
  • Místo čiroku můžete dát rýži, pohanku, jáhly nebo jejich kombinaci.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti cca od 1,5 roku, ideálně bez karobu/kakaa a kávy – nechceme děti učit na “hnědé” sladkosti. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Uvařila jsem z jahel, přidala mandle , kokos, kakao, vodu. Bez sladidla. Nalila do formiček (bábovičky), nechala v lednici zatuhnout. Chutná nám neslazené. Návštěvě jsem podávala s rozvarem ze švestek. Mělo to velký úspěch. Díky za skvělý nápad. Příště zkusím s obilnou kávou a mandlovým máslem.

Světýlko
7. 3. 2021

Výborný nápad jak spotřebovat nadbytek čiroku 😍. A do jarní očisty se taky báječně hodí 😉, bez mouky, bez ovoce(které by kvasilo), se sladem a trochou hříšného kakaa 😋. Svačinka jak vyšitá😃
Další zbytek čiroku bude na večerní noky 🤪😉

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Mandlový tapioka pudink s ovocem

Lehké ovocné dezerty jsou v horkých dnech skvělou svačinou. Pudinky s ovocem jsou dobré a krásné, proto se dají připravit i jako pohár na oslavy.