Na korpus:
- 120g pohankové mouky
- 120g jáhlové mouky
- 300g ječného sladu (rýžového sirupu)
- 160g rýžového oleje
- 80g kukuřičné strouhanky
- 25g prášku do pečiva bez fosfátů
- 200g mletých vlašských ořechů
- špetka soli
- asi 400ml vody
Na jíšku:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 90g Alsanu
- 90g kukuřičné mouky
- 380ml obilného mléka
Na krém:
- 250g Alsanu
- 300g rýžového sirupu
- 20g kakaa
Na čokoládu:
- Hořká čokoláda
- Rostlinná smetana
Dále pak:
- marmeláda bez cukru
- rum (nemusí být)
- ovoce na ozdobu
- vlašské ořechy na ozdobu
Postup
- Smícháme suroviny na korpus, a rozdělíme do dvou stejných dortových forem předem vymazaných a vysypaných moukou. Pečeme na 180 °C. 35 min. Necháme vychladnout
- Mezitím si umícháme jíšku, tak, že rozpustíme Alsan, pak vmícháme mouku, až se začne chytat na dno, zalijeme mlékem a mícháme aspoň 5 minut aby se mouka provařila. Hustou kaši necháme úplně vychladnout.
- Krém zhotovíme ze změklého Alsanu, rýžového sirupu a úplně studené jíšky. Nejlepší je rozmixovat mixérem, stačí tyčákem , aby v krému nebyly hrudky.
- Pokud chceme dvoubarevnou náplň, rozdělíme krém na dvě poloviny a do jedné vmícháme 20g kakaa.
- Vychladlé korpusy opatrně rozřízneme na půl. Nejde to úplně snadno, jsou nízké, vláčné a v bezlepku drobivější, ale jde to.
- Začneme vrstvit: korpus, pokapat rumem, potřít marmeládou, natřít 1/4 krému (pokud máme dvě barvy, tak 1/2 jedné barvy), druhý korpus, rum, marmeláda, 2/4 krému, třetí korpus, rum, marmeláda, 3/4, čtvrtý korpus, poslední čtvrtinu krému použijeme na potření boku dortu a posypeme na hrubo mletými ořechy.
- Na okraj dortu jsem dala půlky vlašáků, abych vytvořila jakýsi předěl a bariéru až budu nalévat čokoládu. Do té je dobré po rozpuštění přidat trochu smetany, aby nebyla vrstva úplně tuhá a dort šel krájet. Ještě do teplé polevy jsem dala ovoce na ozdobu.
- Samotné zdobení je variabilní a určitě si vymyslíte krásné kreace.
- Na doplnění talíře jsem pro mlsnou rodinu, stravující se klasicky, koupila kompromis v podobě rýžové šlehačky ve spreji a měla úspěch.
- Dobrou chuť :-)
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tak jsem pekla dnes pro manžela k narozeninám. První pokus byl bezlepkový z toho, co dům dal, tedy mouka pohanková, kukuřičná, rýžová a slunečnicový olej. Zbytek dle receptu. A korpus nejdriv vyskočil, ale pak úplně spadnul a nešel vůbec dopect. Tedy podobný problém jako v příspěvku níže, tak skončil bohužel taky v koši. Jediné, co mě napadlo, že jsem možná dala moc vody (i když ani ne těch celých 400 ml). Nicméně nechtěla jsem to vzdát a dort jsem potřebovala, tak jsem zkusila druhý pokus, tentokrát radši “na jistotu” z pšeničné mouky a mandlí, protože vlasaky došly. Dala jsem radši min vody a jen půlku prášku do pečiva. A moc se to povedlo, šlo to perfektně rozkrojit a pak opět poskládat. Krém je úplně super, využiju ho i na slepování perníčků teď o Vánocích. Nedávala jsem nakonec ani kakao ani čokoládu (už nebyl čas ani síla), tak z toho je nakonec takový hezký nahý dort s hroznem navrchu. Manžel si libuje, za mě taky super a určitě velice dobře použitelný recept na různé varianty (ořechový, s ovocem, s čokoládou atd). Příště určitě zkusím znovu ten bezlepkový originál a snad tomu přijdu na kloub:o)
Dobrý večer Ivi, moc mě těší chvála❤️. Z instantní strouhanky jsem rozpačitá, tu teda vůbec neznám. Nemyslíte polentu? Strouhanka je hrubá, nevím jak by mohla být instantní… Určitě to bude něco mezi nebem a zemí 🤔.