Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Ořechový dort – variace na klasický recept od babičky

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Krásný dort bez cukru, bez mléka, bez vajec i bez lepku. A chutná skvěle!

Ingredience
Na korpus:
  • 120g pohankové mouky
  • 120g jáhlové mouky
  • 300g ječného sladu (rýžového sirupu)
  • 160g rýžového oleje
  • 80g kukuřičné strouhanky
  • 25g prášku do pečiva bez fosfátů
  • 200g mletých vlašských ořechů
  • špetka soli
  • asi 400ml vody
Na jíšku:
  • 90g Alsanu
  • 90g kukuřičné mouky
  • 380ml obilného mléka
Na krém:
  • 250g Alsanu
  • 300g rýžového sirupu
  • 20g kakaa
Na čokoládu:
  • Hořká čokoláda
  • Rostlinná smetana
Dále pak:
  • marmeláda bez cukru
  • rum (nemusí být)
  • ovoce na ozdobu
  • vlašské ořechy na ozdobu

Odmala jsem jako většina z nás nosila boty. Všude. Časem jsem však začala mít zdravotní problémy. Vybočený palce, plo...

Postup

  1. Smícháme suroviny na korpus, a rozdělíme do dvou stejných dortových forem předem vymazaných a vysypaných moukou. Pečeme na 180 °C. 35 min. Necháme vychladnout
  2. Mezitím si umícháme jíšku, tak, že rozpustíme Alsan, pak vmícháme mouku, až se začne chytat na dno, zalijeme mlékem a mícháme aspoň 5 minut aby se mouka provařila. Hustou kaši necháme úplně vychladnout.
  3. Krém zhotovíme ze změklého Alsanu, rýžového sirupu a úplně studené jíšky. Nejlepší je rozmixovat mixérem, stačí tyčákem , aby v krému nebyly hrudky.
  4. Pokud chceme dvoubarevnou náplň, rozdělíme krém na dvě poloviny a do jedné vmícháme 20g kakaa.
  5. Vychladlé korpusy opatrně rozřízneme na půl. Nejde to úplně snadno, jsou nízké, vláčné a v bezlepku drobivější, ale jde to.
  6. Začneme vrstvit: korpus, pokapat rumem, potřít marmeládou, natřít 1/4 krému (pokud máme dvě barvy, tak 1/2 jedné barvy), druhý korpus, rum, marmeláda, 2/4 krému, třetí korpus, rum, marmeláda, 3/4, čtvrtý korpus, poslední čtvrtinu krému použijeme na potření boku dortu a posypeme na hrubo mletými ořechy.
  7. Na okraj dortu jsem dala půlky vlašáků, abych vytvořila jakýsi předěl a bariéru až budu nalévat čokoládu. Do té je dobré po rozpuštění přidat trochu smetany, aby nebyla vrstva úplně tuhá a dort šel krájet. Ještě do teplé polevy jsem dala ovoce na ozdobu.
  8. Samotné zdobení je variabilní a určitě si vymyslíte krásné kreace.
  9. Na doplnění talíře jsem pro mlsnou rodinu, stravující se klasicky, koupila kompromis v podobě rýžové šlehačky ve spreji a měla úspěch.
  10. Dobrou chuť :-)

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Miluji jídlo a miluji vaření. Od začátku to tak nebylo. Do puberty bylo jídlo nutným zlem. Pak přišla chuť jíst a vzápětí i tvořit. Ke zdravému jídlu jsem měla vždycky blízko, ale až s Jíme Jinak dostává vše úplně jiný rozměr a smysl.

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak jsem pekla dnes pro manžela k narozeninám. První pokus byl bezlepkový z toho, co dům dal, tedy mouka pohanková, kukuřičná, rýžová a slunečnicový olej. Zbytek dle receptu. A korpus nejdriv vyskočil, ale pak úplně spadnul a nešel vůbec dopect. Tedy podobný problém jako v příspěvku níže, tak skončil bohužel taky v koši. Jediné, co mě napadlo, že jsem možná dala moc vody (i když ani ne těch celých 400 ml). Nicméně nechtěla jsem to vzdát a dort jsem potřebovala, tak jsem zkusila druhý pokus, tentokrát radši “na jistotu” z pšeničné mouky a mandlí, protože vlasaky došly. Dala jsem radši min vody a jen půlku prášku do pečiva. A moc se to povedlo, šlo to perfektně rozkrojit a pak opět poskládat. Krém je úplně super, využiju ho i na slepování perníčků teď o Vánocích. Nedávala jsem nakonec ani kakao ani čokoládu (už nebyl čas ani síla), tak z toho je nakonec takový hezký nahý dort s hroznem navrchu. Manžel si libuje, za mě taky super a určitě velice dobře použitelný recept na různé varianty (ořechový, s ovocem, s čokoládou atd). Příště určitě zkusím znovu ten bezlepkový originál a snad tomu přijdu na kloub:o)

Světýlko
15. 9. 2021

Dobrý večer Ivi, moc mě těší chvála❤️. Z instantní strouhanky jsem rozpačitá, tu teda vůbec neznám. Nemyslíte polentu? Strouhanka je hrubá, nevím jak by mohla být instantní… Určitě to bude něco mezi nebem a zemí 🤔.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkový mechový řez

Alternativa známého mechového dortu, k jejíž přípravě není třeba cukru, lepku, mléka ani vajec. Příprava není nijak složitá a je už pak jen na vás, jak si ...

Bezlepkový cheesecake

Jednoduchý, rychlý, bez lepku, cukru a mléka. Takový je tento cheesecake, který připravíte během chvilky. Jelikož je velmi jedlý, tak doporučuji si kousek ...

Arašídové řezy bez lepku

Tento dezert potěší nejen milovníky arašídů. Je bez lepku, cukru a mléka a připravíte jej během chvilky. Jen je třeba vydržet, než ztuhne a rozleží se, ale...

Čokoládový cheesecake (bez lepku)

Tímto čokoladovým cheesecakem, jehož příprava není nikterak složitá, můžete oslnit i běžně se stravující návštěvu. Pokud si vyhrajete se zdobením, skvěle p...
Dorty
klub
25
7

Makový dortík s jablky a tofu krémem (bez lepku)

Překvapte rodinu tímto dezertem, který je laděný do podzimních chutí a neobsahuje lepek, cukr a ani mléko. Tento dortík je sice trochu pracnější, ale výsle...
19
16

Rýžový dort se švestkovým rozvarem

Dort z rýže? A proč vlastně ne? Spojení rýže, skořice a švestek připomíná trošku nákyp a tohle je taková jeho luxusnější verze. A pokud zvolíte vločky bez ...