Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Ořechový kváskový chléb

Uvařeno
sezóna podzim
sezóna zima

Máte doma letošní vlašské ořechy? Použijte je do domácího kváskového chleba! Není nad domácí vláčný a mokrý kváskový chléb s kousky křupavých vlašských ořechů. Tomu se žádný kupovaný nevyrovná. Zkuste a uvidíte, že už nebudete chtít jiný…

Ingredience
na 2 chleby
  • 150 g aktivního kvásku
  • 100 g žitné celozrnné mouky
  • 450 g pšeničné chlebové mouky
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžička celého kmínu
  • hrst vlašských ořechů
  • 2 lžíce chia semínek (nemusí být)
  • 600-700 ml vody

Monika měla velmi těžké období po porodu. Syn se nevyvíjel, každé kojení zvracel. Nemohla se pořádně najíst, protože ...

Jak připravit kváskový nehnětený chléb z vlašských ořechů

  1. Pokud nemáme připravený aktivní kvásek (tzv. rozkvas), vytvoříme ho tak, že do kvásku z lednice (10 g) přidáme vodu (75 g) a mouku (75 g) a vytvoříme hustší těsto a necháme ho cca 9 hodin kvasit, než zdvojnásobí svůj objem.
  2. Do misky k tomuto aktivnímu kvásku nalijeme vodu (600-700 ml) a rozmícháme.
  3. Přidáme všechny suché ingredience (mouky, sůl, kmín, ořechy, chia) a vytvoříme pružné těsto.
  4. Přemístíme ho do vymaštěné a moukou vysypané obdélníkové formy nebo formy na biskupský chlebíček (těsto je na 2 bochníčky).
  5. Formy zakryjeme utěrkou nebo zabalíme do igelitu.
  6. Necháme dle teploty v místnosti cca 2-5 hodin ve formách kynout. Chléb zdvojnásobí svůj objem.
  7. Rozehřejeme si troubu na 250°C.
  8. Jakmile těsto ve formách zdvojnásobí svůj objem, můžeme ještě posypat ořechy a přesuneme ho do trouby.
  9. Pečeme 15 minut na 250°C (pokud používáme ořechy i na posyp chleba, přikryjeme ho pečícím papírem, aby se ořechy nespálily) a 50-45 minut na 180°C.
  10. Zkontrolujeme špejlí. Chléb je hotový, až se na špejli těsto nelepí.
  11. Vyklopíme a necháme na mřížce vystydnout a poté krájíme.
  12. Uchováváme zabalený v utěrce.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Ořechy můžete dát buď na dno vysypané formy a na ně nalít těsto, nebo do těsta nebo jimi těsto posypat. Nebo tyto způsoby zkombinovat.
  • Pokud budete posypávat těsto ořechy, při pečení ho přikryjte pečícím papírem, aby se ořechy nespálily.
  • Chléb se hodí jako skvělá svačinka do školy nebo do práce nebo na večeři (nebo snídani) s pomazánkou.

Obměna

  • Chléb můžete udělat i 100% žitný. Místo pšeničné mouky použijte žitnou chlebovou.
  • Pokud nemáte ořechy, použijte semínka. Do chleba jsou výborná chia, len nebo slunečnice. Můžete je i nakombinovat.
  • Do chleba můžete použít i chlebové koření nebo koření mahá.
  • Pokud vám zbyla v lednici uvařená obilovina, přidejte ji do těsta na chleba v množství 1-2 lžíce. Díky ní bude chleba vláčný a mokrý.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
12. 8. 2023

Opravdu vynikající vláčný, zkratka se povedl ♥️ mnam

Mila Beata
12. 8. 2023

Mňam ♥️výborný chlebík , dávam do oblíbených

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Velikonoční beránek z kvásku (vegan)

Výborný zdravý kynutý kváskový beránek z celozrnné mouky, bez cukru, vejce i mléka.
27
10

Dýňové máslo (bez laktózy)

Pomalu začíná být dýní všude plno… Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Dýňové máslo lze připravit jak ve slané, tak v...
38
26

Dýňový tataráček

Na podzim je dýní všude plno… Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Tataráček se skvěle hodí na čerstvý kváskový chlebí...

Slané hospodské tyčinky

Věrná kopie klasických hospodských tyčinek ve zdravé verzi kynuté za pomocí tradičního kvásku. Skvělé slané občerstvení na oslavy, jako svačinka nebo jen t...

Chléb z červené řepy

Vynikající chléb z těsta netradiční barvy :-) Barvou těsta se nenechte odradit, pečením se barva ztratí a chleba bude k nakousnutí.

Červené podzimní galetky

Vyzkoušejte tyto jednoduché podzimní galetky, ozvláštněné chutí černého kmínu. Hodí se třeba jako svačina, kterou si snadno sbalíte i s sebou na cesty, ale...