Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Sladkosti

Ořechový mooncake

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Netradiční, ale vynikající dezert. S těstem se moc dobře pracuje, náplň je lahodná a konečný výsledek mě opravdu potěšil. Určitě budou na mém vánočním stole.

Ingredience
7 kusů
Na těsto:
  • 110 g  mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 25 g slunečnicového oleje
  • 5 g rýžového mléka
  • 20 g agávového sirupu
  • 40 g ječného sladu
  • vanilka
  • skořice
Na náplň:
  • 30 g vlašských ořechů
  • 30 g kešu oříšků
  • 60 g rozinek
  • 1 lžíce agávového sirupu

    Kvůli zdravotním potížím jsem se dostala do těžkých depresí, které jsem řešila jídlem. Postupně jsem přibírala, fyzič...

    Jak připravit mooncake s ořechovou náplní

    1. Ze všech ingrediencí na těsto vytvořte těsto.
    2. Do kuchyňského robotu vložte vlašské ořechy, kešu oříšky a rozinky. Nasekejte najemno. Nakonec přidejte agávový sirup a znovu nasekejte. Okamžitě vznikne tvarovatelná koule.
    3. Těsto a náplň rozdělte na 7 dílů. Vytvořte kuličky. Vnitřek formy namažte olejem.
    4. Vložte kouli těsta do dlaně jedné ruky a zploštěte ji dlaní druhé ruky. Dejte do středu kuličku náplně a uzavřete. Formičkou vytvořte mooncake.
    5. Pečte v předehřáté troubě na 180°C do zlatova.

    Praktické

    • Budete potřebovat formu (razítko) na mooncake. Pokud nemáte, můžete zkusit vytvarovat ručně a ozdobit klasickým razítkem na sušenky.
    • Čínský dortíček, tradičně připravovaný během festivalu poloviny podzimu, jeden z nejdůležitějších čínských svátků. Měsíční dortík – Mooncake odvozuje svůj název od skutečnosti, že svátek poloviny podzimu je věnován pozorování a uctívání Měsíce.
    • Razítko na mooncake je pro 30 g těsta.

    Obměna

    • Recept funguje s ingredienty uvedenými výše. Jakákoliv obměna mouky – do bezlepkové verze může mít jiný, třeba nežádoucí výsledek. Nemám osobně vyzkoušeno.

    Děti

    • Větším dětem.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

    13 lidí už poděkovalo za článek.

    Buďte první, kdo napíše komentář

    Vyzkoušejte také

    Bohaté bezlepkové hromádky

    Tento dezert je bez cukru, lepku, mléka i bez vajec. V receptu nenajdete ani sladidla, bez nichž můžete lépe vnímat každou jednotlivou chuť, která by jinak...

    Pařížské rohlíčky bez lepku

    Bezlepková varianta na klasické vánoční cukroví, které je navíc bez cukru, vajec i mléka.

    Jednoduché mlsání

    Pokud hledáte zdravější variantu sladkostí bez přidaného cukru, tyto jednoduché sušenky jsou ideální volbou! Mák, mandle a rozinky dodají přirozenou sladko...

    Kokosové hromádky (bez lepku)

    Snadný a rychlý bezlepkový dezert, ve kterém nenajdete mléko, vejce ani cukr. Další varianta oblíbených hromádek, tentokrát v kokosové verzi.

    Vánoční bábovka

    Tuto bábovku jsem nazvala vánoční, protože chuť oříšků a koření mě hned navedla na Vánoce. Můžete si ji samozřejmě upéct kdykoliv, jako pohoštění pro hosty...

    Mooncake jinak

    Objevte nové chutě tradičních čínských mooncakes s mandlovo-sezamovou náplní! Tento jednoduchý recept vám umožní vytvořit lahodné dortíčky s křupavým těste...