Původ a využití
Pochází z východu USA. Dorůstá do výšky až 50 metrů a dožívá se 100 let. Je to opadavý strom. Dozrává koncem září až začátkem října. Skořápky se používají k výrobě šperků, slupky se vaří a tím se z nich získává žluté barvivo. Skořápky nacházejí uplatnění i v kosmetice. Dřevo se také opracovává, je odolné vůči houbám a hmyzu. Výluh ze slupek pomáhá odpuzovat hmyz a údajně pokud se jím pomažou hospodářská zvířata, nebudou je obtěžovat mouchy.
Co obsahuje
Ořešák černý v sobě ukrývá užitečné látky jako juglon, těkavý olej, mastné kyseliny, třísloviny, kyselina elagová, kyselina galová, flavonoidy, oxid křemičitý, tuky, minerály jako fosfor, hořčík, vápník, draslík, zinek, železo, mangan, měď, selen. Obsahuje až o 75 % více bílkovin než vlašské ořechy.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Léčivé účinky
- Pomáhá při zácpě, je to silné projímadlo.
- Má antiseptické a antimikrobiální účinky.
- Čaj ze slupek pomáhá při bolesti zubů.
- Působí protinádorově.
- Používá se vnitřně proti parazitům.
- Užívá se proti kvasinkovým infekcím.
- Léčí pásový opar, otoky žláz, vředy.
- Léčí střevní potíže.
- Pomáhá zlepšit paměť.
Využití ořešáku
Jeho plody jsou významné v potravinářském průmyslu, kde se používají do pečiva, cukrovinek a koláčů. Jádro je sladké, ale brzy žlukne. Plody ořešáku se lisují, aby se z nich získal olej. Z plodů si můžeme připravit také tinkturu či odvar ze slupek. Účinné je i kloktadlo proti bakteriím v ústech. Pokud si chceme obarvit vlasy či oblečení, skořápky a slupky z ořešáku jsou dobrou volbou.
Jak ořechy zpracovat, abychom z nich vytěžili maximum, se dozvíte v článku Jak správně připravovat semínka a ořechy.
Pěstování
Ořešák černý u nás roste a daří se mu v humózních hlinitých půdách, potřebuje dostatek vody, takže je pro něj ideální vlhčí část pozemku. Je odolnější vůči mrazu, má dlouhou vegetační dobu. Řez provádíme v létě, nikdy na jaře či v zimě.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Našla jsem plody ořešáku, překvapilo mě že strom roste v parku u nás a těšila jsem se na chutná zdravá jádra, jak se všude uvádí. Když se mi konečně podařilo rozbít tvrdou skořápku a ochutnat jádro byla jsem zklamaná, měla chuť jako zubní pasta. Je to v pořádku, nebo jsem je měla nejdřív usušit?