Původ a využití
Pochází z východu USA. Dorůstá do výšky až 50 metrů a dožívá se 100 let. Je to opadavý strom. Dozrává koncem září až začátkem října. Skořápky se používají k výrobě šperků, slupky se vaří a tím se z nich získává žluté barvivo. Skořápky nacházejí uplatnění i v kosmetice. Dřevo se také opracovává, je odolné vůči houbám a hmyzu. Výluh ze slupek pomáhá odpuzovat hmyz a údajně pokud se jím pomažou hospodářská zvířata, nebudou je obtěžovat mouchy.
Co obsahuje
Ořešák černý v sobě ukrývá užitečné látky jako juglon, těkavý olej, mastné kyseliny, třísloviny, kyselina elagová, kyselina galová, flavonoidy, oxid křemičitý, tuky, minerály jako fosfor, hořčík, vápník, draslík, zinek, železo, mangan, měď, selen. Obsahuje až o 75 % více bílkovin než vlašské ořechy.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Léčivé účinky
- Pomáhá při zácpě, je to silné projímadlo.
- Má antiseptické a antimikrobiální účinky.
- Čaj ze slupek pomáhá při bolesti zubů.
- Působí protinádorově.
- Používá se vnitřně proti parazitům.
- Užívá se proti kvasinkovým infekcím.
- Léčí pásový opar, otoky žláz, vředy.
- Léčí střevní potíže.
- Pomáhá zlepšit paměť.
Využití ořešáku
Jeho plody jsou významné v potravinářském průmyslu, kde se používají do pečiva, cukrovinek a koláčů. Jádro je sladké, ale brzy žlukne. Plody ořešáku se lisují, aby se z nich získal olej. Z plodů si můžeme připravit také tinkturu či odvar ze slupek. Účinné je i kloktadlo proti bakteriím v ústech. Pokud si chceme obarvit vlasy či oblečení, skořápky a slupky z ořešáku jsou dobrou volbou.
Jak ořechy zpracovat, abychom z nich vytěžili maximum, se dozvíte v článku Jak správně připravovat semínka a ořechy.
Pěstování
Ořešák černý u nás roste a daří se mu v humózních hlinitých půdách, potřebuje dostatek vody, takže je pro něj ideální vlhčí část pozemku. Je odolnější vůči mrazu, má dlouhou vegetační dobu. Řez provádíme v létě, nikdy na jaře či v zimě.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Našla jsem plody ořešáku, překvapilo mě že strom roste v parku u nás a těšila jsem se na chutná zdravá jádra, jak se všude uvádí. Když se mi konečně podařilo rozbít tvrdou skořápku a ochutnat jádro byla jsem zklamaná, měla chuť jako zubní pasta. Je to v pořádku, nebo jsem je měla nejdřív usušit?