Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Orientální cuketové dobrodružství

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim

Vydejte se na kulinářskou výpravu do Orientu s jednoduchou a rychlou cuketovou omáčkou! ️Sladká chuť kokosového mléka, ostrá nota zázvoru a svěží citrusový tón limetky vás zavedou do exotických krajin. Tento krém je nejen chutný, ale i zdravý a plný vitamínů. Zkuste ho a nechte se překvapit! Do 20 minut je na stole!

Ingredience
pro cca 4 porce
  • 1 cibule
  • cca 700 g žluté cukety
  • 100 ml vývaru/vody
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžíce kokosového mléka
  • kousek zázvoru
  • 1 limetka
  • 1 lžička umeocta
  • sůl
  • olej

Tak jako spousta lidí, i já jsem si myslela, že když nechodím do fastfoodů a jím sýry, jogurty a maso od farmáře, jím...

Jak udělat luxusní omáčku z cukety

  1. Cuketu omyjeme a pokrájíme na kostky i se slupkou. Pokud má již tvrdá velká semena, tak je odstraníme. Na kostky pokrájíme i cibuli.
  2. V hrnci rozpálíme olej a na něm orestujeme cibuli spolu se solí.
  3. Přidáme cuketu a krátce orestujeme.
  4. Pak podlijeme vývarem/vodou, přidáme kurkumu a necháme podusit pod pokličkou cca 10 minut do změknutí.
  5. Nastrouháme kus zázvoru a vymačkáme šťávu, vymačkáme limetku.
  6. Když je cuketa měkká, vypneme sporák. Přidáme hustou část z kokosového mléka trochu šťávy ze zázvoru (cca 1 lžičku) a šťávu z limetky (cca 1 lžičku) a rozmixujeme na hladkou omáčku. Zázvor a limetku přidáváme postupně podle chuti.
  7. Chuť případně doladíme přidáním trochy umeocta, který je slaný a kyselý, dodá říz, ale není nutné ho použít.

Praktické

  • Mladé cuketky nakrájíme celé i s vnitřkem, kde jsou semínka. Velká tuhá semínka vyjmeme a odložíme stranou (hodí se třeba na vývar). Hodně tvrdou slupku zvládne stolní mixér krásně rozmixovat do hladka. Já takto zužitkuji tvrdé cukety, které dohladka rozmixuje Vitamix. Pokud má cuketa příliš tvrdou slupku (jde sotva krájet) a mixujete jen pomocí ponorného mixéru, bude lepší cuketu oloupat (a slupky dát na vývar).
    1. Čím více zázvorové šťávy, tím ostřejší jídlo, čím více smetany, tím se opět zjemní.

    Obměna

    • Můžete použít jakoukoli cuketu – zelenou, žíhanou, mix, jen výsledná barva bude jiná.
    • Místo kokosového mléka můžete dát rostlinnou smetanu (např. mandlovou, ovesnou). Smetanu můžete zcela vynechat.
    • Místo limetky můžete dát citrón nebo okyselit octem.
    • Kurkumu můžete vynechat nebo naopak přidat přímo kari koření pro ještě více thajskou chuť.

      Děti

      • Dětem do 1 roku děláme stejnou omáčku bez soli, oleje, limety a zázvoru. V této podobě je vhodná cca od 1,5 roku, ale solíme mírně a zázvoru dáme jen kapku.

      PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

      Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

      Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

      19 lidí už poděkovalo za článek.

      Komentáře

      Oběd dnes v nedohlednu a v kuchyni se povalovala žlutá cuketa 👍. Cíleně jsem víc naředila a byla z toho rychlá, jednoduchá a jemná polívčička 😋,kterou jsem se prohřála ke svačince. Děkuji,Evi 🍁🍂❤️.

      Ukázat další komentáře

      Vyzkoušejte také

      Cuketová omáčka s fazolemi, hříbky a mangoldem

      Když je hodně hub, cuket a mangoldu, dělám tuhle omáčku. Je rychlá a moc nám chutná. A můžete v ní skvěle využít i přerostlou cuketu s tvrdou slupkou.

      Cuketová česnečka

      Cuketový krém s česnekem je lahodný a chutná smetanově, přestože v něm je pouze zelenina. V sezóně si tuhle polévku užíváme rádi a pravidelně, protože je t...

      “Rajská omáčka” z červené řepy

      Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

      Špagety z dýně ve stylu Pad Thai – lepší než klasické nudle!

      Toto jídlo je přímo gastronomický zážitek. Rozhodně lepší než klasické Pad Thai nudle! Pokud milujete dýně a thajskou kuchyni, nažhavte troubu a upečte si ...

      Tofu s hatcho miso omáčkou

      Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.

      Pikantní špagetová dýně s mangoldem

      Špagetová dýně nezklame nikdy. Pokud máte taky na zahrádce mangold, udělejte si tuhle naší “špenátovou” verzi. Se špenátem je samozřejmě taky s...