- celozrnná rýže basmati
- celer
- dýně
- mrkev
- tempeh
- česnek
- semínka černuchy (černý kmín)
- kmín
- konopná semínka
- sušené kari listy
- černá hořčičná semínka
- bílý pepř
- nové koření – čerstvě namleté
- olej
- mizuna
Jak připravit smaženou rýži se zeleninou
- Uvařte rýži a nechte stranou.
- Zeleninu nakrájejte na kostičky.
- Do pánve dejte olej, přidejte všechno koření, prolisovaný česnek, kari listy a zeleninu osmahněte doměkka. Pokud chcete, můžete přidat trochu vody, aby zelenina rychleji změkla.
- Když je zelenina uvařená – ale ne rozvařená – zvyšte teplotu a přidejte na kostičky nakrájený tempeh, promíchejte, osolte, přidejte rýži a za stálého míchání vše dobře a zprudka osmahněte.
- Nakonec posypte bílým pepřem, konopnými semínky a nasekanou mizunou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Do tohoto receptu se skvěle hodí celozrnná basmati, protože zrnka se dobře smaží, neslepují se.
- Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
Obměna
- Místo mizuny použijte rukolu, petrželku, pažitku, nebo cokoliv zeleného.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář