Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Osvěžující kuskus

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
sezóna léto

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a podávat jako monoporci při různých hostinách a podobných příležitostech.

Ingredience
2 porce
  • 100 g  celozrnného kuskusu
  • 100 g vody
  • olivový olej
  • cukety
  • mrkev
  • řepa
  • česnek
  • červená cibule
  • cucamelon
  • okurka
  • umeocet
  • kešu krém
  • sůl
  • pažitka

Jíst jinak jsem začala už ve 14 letech. Díky jídelníčku se mi změnil celý život. V ...

Jak připravit osvěžující kuskus se zeleninou

  1. Nejprve, klidně i den předem si připravte kešu krém. Recept zde.
  2. Nakrájejte na malé kostičky řepu, mrkev, cibuli, rozpulte cucamelon a dejte marinovat do umeocta a olivového oleje klidně na pár hodin.
  3. Připravte kuskus zalitím 100 g kuskusu 100 g vody. Nechte stát 5 minut a pak osolte.
  4. V pánvi rozplate olej a přidejte prolisovaný česnek, potom na kostičky nakrájenou cuketu, osolte a osmahněte prudce pár minut.
  5. Na dno skleničky dejte vrstvu kuskusu, na něj cuketu, pak kuskus s marinovanou zeleninou. Poslední vrstva je marinovaná zelenina s kešu krémem, plátky okurky, posypané pažitkou.
  6. Podávejte při pokojové teplotě.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Počítejte 50 g kuskusu na 1 porci. Ostatní zeleninu dejte podle vaší chuti. Nic nemusíte v tomto případě vážit.
  • Vhodné jídlo do krabičky.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkový kuskus.

Obměna

  • Tento recept je spíš inspirační. Pokud nemáte cucamelon, můžete ho nahradit okurkou nakládačkou.
  • To samé platí o řepě. Já použila odrůdu bílo červenou, zůstane pěkně růžová a neobarví všechno, jako řepa červená. Můžete místo ní použít vodnici nebo daikon.

Děti

  • Pokrm obsahuje tvrdé kousky zeleniny. Spíše pro větší děti.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

11 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Kari kuličky bezlepkové

Lahodné kari kuličky, které můžete použít podle vaší fantazie. Jsou skvělé na oslavy jako finger food a nebo jako součást různých salátů, k omáčkám a salsá...

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...

Bílé fazole po italsku

Lehký a osvěžující recept s typicky letní zeleninou.
14
2

Rýžový krém s houbami a tofu

Jednoduchý, rychlý, bezlepkový pokrm, ve kterém křupavé tofu krásně kontrastuje s hedvábnou strukturou rýžové kaše, to vše báječně doladěné výraznou omáčko...

Špalda a čočka na celerovém krému

Typický podzimní a zimní recept, který dovede zahřát. Krémová konzistence a křupavá zelenina vám bude zaručeně chutnat.

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...