- 1 cibule
- 1 červená řepa (cca 200 g)
- 1 mrkev (cca 200 g)
- 1 hrnek vařených adzuki (250 g)
- 2 hrnky uvařeného ovsa (400 g)
- 2 dcl studené vody
- 6 lžic kukuřičného škrobu
- 1 dcl rostlinné smetany
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté hořčice
- 1 lžička rozmarýnu
- 3 stroužky česneku
- sójová omáčka
- olej
- umeocet
Jak připravit slaný nákyp s ovsem a adzuki
- Zapneme troubu, aby byla vyhřátá.
- Cibuli nakrájíme na kostičky, řepu a mrkev nakrájíme na velmi jemno nebo nastrouháme.
- Cibuli orestujeme na woku nebo ve větším hrnci na oleji s větším množstvím soli.
- Po chvíli přidáme mrkev a řepu, koření a sójovou omáčku a restujeme cca 10 minut. Pokud by se chytalo, podlijeme trošinkou vody.
- K hotové zelenině přidáme uvařený oves, uvařené fazole a dobře promícháme. Ochutnáme a podle potřeby dosolíme sójovou omáčkou.
- Ve studené vodě rozmícháme kukuřičný škrob a přidáme rostlinnou smetanu, lžičku sójové omáčky, lžičku umeocta a dobře promícháme. Polovinou nalijeme do směsi a přendáme pak na pekáč. Druhou schováme na později.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut na 180°C, až nákyp trochu ztuhne. Ke konci polijeme druhou polovinou škrobového základu a necháme zapéct, aby vznikla vrstvička.
- Vyndejte z trouby, aby nákyp trochu vychladl, pak se dá velmi dobře krájet.
Praktické
- Pekáček používám nepřilnavý, takže nevymazávám a nevysypávám. Krásně se oddělí viz foto. Pokud nemáte, vymažte olejem a vysypte moukou nebo vločkami, semínky apod.
- Nákyp se lépe krájí když trochu vystydne. Pokud chcete hezké dílky s jasnými okraji, nekrájejte horké.
- Vychladlý nákyp se skvěle hodí na cesty ke svačině.
- Pokud nejste zrovna fanoušek červené řepy, zvolte raději mrkev nebo jinou zeleninu, tady je řepy hodně a nedá se “přehlédnout” – v tomto jídle se neztratí.
- Pokud spěcháte, můžete zapéct na kratší dobu a vyšší teplotu. Směs už je podušená a rýže vařená, takže není nutná dlouhá tepelná úprava. Doba pečení závisí také od výšky zvoleného pekáčku.
- Škrobovou zálivku můžete vynechat, je tam jako pojistka, že se vám směs spojí a bude se dobře krájet, zároveň vytvoří zajímavou, takřka “sýrovou” nebo “vaječnou” vrstvičku.
- Pokud máte sušší směs (suchá rýže, velké kousky zeleniny), tak vám škrobová zálivka proteče dovnitř a nic nezůstane na vršku, aby se vytvořila vrstvičku nahoře. Když se vám to stane, přidejte ještě jednu dávku na vrch, až bude směs trochu zapečená (a přidejte trochu škrobu, aby byla hustější). Čím víc zálivky si uděláte, tím vyšší vrstvu dostanete. Ale pozor, čím hustější směs uděláte, tím méně zálivky proteče dovnitř a vnitřek bude méně držet pohromadě. My děláme směs od oka a někdy máme vrstvičku a někdy není vůbec vidět viz foto. A pokaždé nám to moc chutná.
- Zeleninu můžete rozmixovat v mixéru s noži, pokud se vám s ní nechce krájet.
- Pro bezlepkovou verzi používejte sójovou omáčku tamari a místo ovsa použijte rýži nebo jinou bezlepkovou obilovinu.
- Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari a smetanu volte ovesnou, rýžovou, mandlovou apod.
Obměna
- Do nákypu lze dát jakoukoliv zeleninu (květák, pórek, zelí…).
- Adzuki můžete nahradit jinou luštěninou, ale výhoda těchto fazolek je, že se snadno rozvaří a v nákypu se takřka ztratí, nevypadávají z něho jako pevné kousky.
- Stejně tak místo ovsa lze použít i kroupy, jáhly, oves a jiné obiloviny nebo jejich kombinace.
- Pro zpestření můžete přidat i slunečnicová semínka.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let, pouze ubereme dochucovadla. Dětem do 1,5 roku nezapékáme a podáváme rovnou z pánvičky před přidáním škrobu.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tohle jídlo nám hodně chutná. Studené se dá obalit ještě v Hrášce, je to jako řízek na cesty. Chtěla bych vyzkoušet v jiné verzi než s adzuky. Např. S kroupami, rýžové, nebo s jáhly. Ale ta směs koření: oregáno, kmín, česnek. Je prostě nejlepší. To vymyslel nějaký génius. Chutná to geniálně dobře.
Nedělní večeře a zbylo mi i do práce 🙂