Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Jak připravit broskvovo-meruňkový dezert bez cukru s agarem
- V hrnci dáme vařit vodu se špetkou soli a rozinkami.
- Ovoce omyjeme a pokrájíme na malé kousky, přendáme do skleněné mísy nebo malých misek.
- Po 5 minutách varu přidáme do hrnce k rozinkám agar, promícháme a necháme minutu povařit.
- Odstavíme a rozmixujeme rozinky s vodou ponorným mixérem.
- Nabereme část vody z hrnce na lžičku a dáme na chvíli do lednice. Vyzkoušíme, zda ager želíruje a tekutina na lžičce zhoustla. Pokud ne, je potřeba přidat agar a znovu krátce povařit.
- Vodou s rozinkami pak zalimeme ovoce a dáme do chladu ztuhnout.
- Po vychladnutí tekutý agar ztuhne na želé.
- Neměla jsem na dovolené, kde jsem tento dezert dělala, k dispozici malé misky, tak jsem dezert vyrobila v cestovní mističce. Šel docela dobře vyklopit i krájet, ale praktičtější by bylo dát dezert do misek či pohárů.
- Nečekejte, že po přidání agaru začne voda houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.
- Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat nožem jako aspik, dáte-li méně, bude krémovitější.
- V případě letních pohárů chuťové buňky více potěší “mokřejší” verze, kdy želé je řídké a v něm kousky ovoce, což nám tak akorát vyšlo při uvedeném poměru vody a agaru. Ale pozor, každý želíruje trochu jinak.
- Skladujte v chladu, snězte během dvou dnů.
- Místo rozinek můžete vařit ve vodě oslazené ovocným koncentrátem, sladem či můžete použít místo vody jablečný mošt. Dezert pak nebude tak krémový, ale více aspikový. Rozmixované rozinky, totiž vytváří dojem krému.
- Do dezertu můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, můžeme přidat také citrón či koření jako kardamon, skořici apod.
Děti
- Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku, pokud už zvládají meruňky a broskve bez reakce, případně je v rozinkové vodě krátce povaříme, aby nebyly tak agresivní.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Já to dala všechno od oka a rozinek tedy poněkud víc, protože to mám úplně tmavé 😂Ale na chuti to neubralo, chutnalo mi to moc. Dala jsem meruňky a černý rybíz. Budu v létě dělat častěji, je to prima osvěžení 👍
Díky za tip! Použila jsem broskve a půlené zrna hroznového vína – moc dobré a osvěžující.