Domů > Zdravé recepty > Zavařování, nakládání

Ovocná zavřenina

Uvařeno

Jak nejlépe zachovat v ovoci všechny vitamíny? Zavřít ho! Ano, čtete správně, ne zavařit, ale zavřít!

Ingredience
  • ovoce - borůvky lesní, kanadské, kamčatské, angrešt, rybíz, josta, třešně, višně, ostružiny, maliny…
  • dále budete potřebovat malé skleničky s víčky

Potřebovala jsem shodit po porodní bříško a začala počítáním kalorií. Nic pro mě. Pořád jsem musela myslet na jídlo a...

Jak připravit zavřené ovoce

  1. Připravte si čisté malé skleničky s dobře těsnícími víčky a vyrazte s nimi na zahradu nebo do lesa.
  2. Sbíráme čisté, suché a zdravé plody a musíme je zavřít do 15 minut!
  3. Do jedné skleničky sbíráme jen jeden druh ovoce.
  4. Poté uložíme do sklepa či jiné chladné místnosti. Vydrží až rok.

    Praktické

    • Udělejte si nejprve jen pár skleniček na zkoušku, jestli vás pak tato chuť a benefity zavřeného ovoce osloví, můžete příští rok zavřít více své úrody.
    • Použijte malé skleničky, za 15 minut byste nemuseli stihnout nasbírat plody do větších sklenic. A pro konzumaci se pak taky hodí menší skleničky, rychleji ovoce spotřebujete.
    • Ovoce trochu pustí šťávu, po otevření perlí. Chuťově je mírně zkvašené.
    • Z bobulového ovoce mám osobně vyzkoušené borůvky lesní, kanadské a kamčatské.

    Obměna

    • Máme vyzkoušená i zavřená jablka a jsou moc dobrá. Musím říci, že mi ze všech zavřenin doposud vyzkoušených, chutnala nejvíce.
    • Zkusili jsme zavřít i listy medvědího česneku, hodí se jako malý doplněk na kompletní talíř.

     

    Cukroví bez cukru?
    Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
    Jak na to

        PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

        Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

        Jsem milovnice všeho květinového. Ráda se směju, tančím, fotím, tvořím a upcykluji. Snažím se žít netoxicky a v souladu s přírodou. 🌸

        61 lidí už poděkovalo za článek.

        Komentáře

        pavlazagorova
        12. 7. 2024

        Takhle vypadala zavřenina po 4 letech. Byly to třešně. Myslela jsem, že to vyhodíme, ale nakonec jsme ze zvědavosti ochutnali a bylo to tak dobré, že jsme to na místě s mužem dojedli. Nejlepší byla ta šťáva. Nechutnalo to ani zkažené, ani zkvašené. Bylo to lahodné, koncentrované, sladké. Ale jiné, než zavařované třešně. Připomínalo to dokonce zralé čerstvé třešně, akorát mírně scvrklé a v mňam šťávě. 😉 Roky “bydlela” v lednici, ale poslední dobou už byla ve špajzu.

        Také mám zkušenost, se švestkami, takto “zavřené” nám vydrželi tak 2-3 roky. Ke konci to sice už byly tak trochu s alkoholem, ale byly i tak fajn.

        Ukázat další komentáře

        Vyzkoušejte také

        Bezinková marmeláda s datlemi, skořicí a hřebíčkem

        Dělám jí každý rok a zkouším různé varianty. Tentokrát jsem zkusila s kořením a moc nám chutná.  Je to přírodní lék při nachlazení, průjmu a dalších potíží...

        Hruškový džem bez cukru

        Pojďte si vyrobit domácí džem z hrušek, zdravě a bez jakýchkoliv zbytečných přísad. Hruškový džem patří k mým nejoblíbenějším, jeho chuť je úžasně přirozen...

        Meruňková marmeláda

        Ovoce většinou dozrává naráz a je potřeba ho nějak zpracovat. Marmeláda je jeden ze způsobů, jak prodloužit jeho trvanlivost. A meruňková patří mezi jedny ...

        Bezinková marmeláda bez cukru

        Bezinková marmeláda je výborná. Má nádhernou barvu a skvěle se hodí do dezertů, na lívance i na chleba. Je to přírodní lék při nachlazení, průjmu a dalších...

        Hroznová marmeláda bez cukru

        Marmeláda nebo džem z hroznového vína je delikatesa. Pokud máte víno bez peciček, je to téměř bez práce. Ale i to s pecičkami snadno zpracujeme. Ta slaďouč...

        Jablečná povidla bez cukru

        Letos je jablek dostatek, proto využijeme bohaté jablečné nadílky a naděláme slaďounká voňavá povidla. Samozřejmě bez cukru. A také skoro bez práce. Žádné ...