- ovoce – borůvky lesní, kanadské, kamčatské, angrešt, rybíz, josta, třešně, višně, ostružiny, maliny…
- dále budete potřebovat malé skleničky s víčky
Jak připravit zavřené ovoce
- Připravte si čisté malé skleničky s dobře těsnícími víčky a vyrazte s nimi na zahradu nebo do lesa.
- Sbíráme čisté, suché a zdravé plody a musíme je zavřít do 15 minut!
- Do jedné skleničky sbíráme jen jeden druh ovoce.
- Poté uložíme do sklepa či jiné chladné místnosti. Vydrží až rok.
Praktické
- Udělejte si nejprve jen pár skleniček na zkoušku, jestli vás pak tato chuť a benefity zavřeného ovoce osloví, můžete příští rok zavřít více své úrody.
- Použijte malé skleničky, za 15 minut byste nemuseli stihnout nasbírat plody do větších sklenic. A pro konzumaci se pak taky hodí menší skleničky, rychleji ovoce spotřebujete.
- Ovoce trochu pustí šťávu, po otevření perlí. Chuťově je mírně zkvašené.
- Z bobulového ovoce mám osobně vyzkoušené borůvky lesní, kanadské a kamčatské.
Obměna
- Máme vyzkoušená i zavřená jablka a jsou moc dobrá. Musím říci, že mi ze všech zavřenin doposud vyzkoušených, chutnala nejvíce.
- Zkusili jsme zavřít i listy medvědího česneku, hodí se jako malý doplněk na kompletní talíř.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Takhle vypadala zavřenina po 4 letech. Byly to třešně. Myslela jsem, že to vyhodíme, ale nakonec jsme ze zvědavosti ochutnali a bylo to tak dobré, že jsme to na místě s mužem dojedli. Nejlepší byla ta šťáva. Nechutnalo to ani zkažené, ani zkvašené. Bylo to lahodné, koncentrované, sladké. Ale jiné, než zavařované třešně. Připomínalo to dokonce zralé čerstvé třešně, akorát mírně scvrklé a v mňam šťávě. 😉 Roky “bydlela” v lednici, ale poslední dobou už byla ve špajzu.
Také mám zkušenost, se švestkami, takto “zavřené” nám vydrželi tak 2-3 roky. Ke konci to sice už byly tak trochu s alkoholem, ale byly i tak fajn.