Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Ovocné jogurtové nápoje: tekutý cukr s 2 % ovoce

Dáváte si na svačinku ovocný jogurtový nápoj? Nebo svým dětem? Myslíte si, že pijete hlavně ovoce a jogurtové kultury? Pak budete překvapeni, výsledky testu.

Ovocné jogurtové nápoje jsou často praktickou a rychlou svačinou do kabelky nebo aktovky, na kterou není třeba lžička. Jejich nabídka v regálech supermarketů je široká – stačí si jen vybrat oblíbenou příchuť ovoce. Bohužel ale s ovocem má většina z nich pramálo společného – tvoří ho jen jednotky procent obsahu. Místo toho obsahují velké množství cukrů a přídatných látek.

V čem se od sebe nápoje liší?

🎁 Dárkové poukazy 🎁
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout

Nápoje se mezi sebou nejvíce liší v podílu obsahu ovoce a cukru. Koncentrace cukru v nápojích se pohybuje od necelých 10 gramů, po více než 14 gramů cukru ve 100 gramech výrobku. (1)

Kolik má nápoj cukru?
Pro výpočet skutečného množství cukru, které s jogurtem vypijete, je třeba tuto hodnotu běžně vynásobit třikrát i čtyřikrát. Nápoje se totiž často prodávají v lahvích o objemu 300–400 ml. V tak velkém balení jogurtového nápoje se skrývá asi 6 až 11
kostek cukru.

 

Maximum přidaného cukru pro dospělého by podle doporučení Světové zdravotnické organizace bylo ideální do 25 gramů denně. Vypitím velké části srovnávaných nápojů dospělý tuto doporučenou dávku cukru přečerpá,“ vysvětluje Hana Hoffmannová z dTestu.

Množství samotného ovoce v jogurtovém nápoji je dost odlišné. Často se uvádí jako součást ovocné složky, která se skládá z mnoha dalších přísad. Většinou se množství ovoce v nápoji pohybuje okolo 2-6 %. (1)

Bonus v podobě přídatných látek

Mimo cukr a ovoce obsahují nápoje také i jiná ‚vylepšení‘, jako třeba guma či škrob, což snižuje obsah základních živin i prospěšných látek. Také se v nich objevují éčka a aromata. Zahušťovadla (nebo také stabilizátory) lze nalézt v naprosté většině výrobků, kde se vyskytují jako součást ovocné složky. (1)

Názor Jíme Jinak

  • Naše strava se snaží mléčné výrobky co nejvíce eliminovat, protože mnoho lidí má alergie a mléčné výrobky nás zahleňují. Také kombinace mléčných výrobků a ovoce není příliš šťastná. Naopak po vyřazení zhubneme, zlepší se nám pleť i trávení. Máme to vyzkoušeno jak na sobě, tak na spoustě žen, které s námi prošly našimi programy.
  • Pokud si chcete dopřát jogurtový nápoj, pak není nic jednoduššího, než si ho vyrobit v rostlinné variantě – kupte si rostlinný jogurt, nebo lépe si ho doma vyrobte, nařeďte rostlinným mlékem (vodou), přidejte ovoce a vše rozmixujte do požadované hustoty.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář