Se 100 ml nápoje vypijeme 2-4 kostky cukru
Nápojová vyhláška přímo stanovuje, že ovocný sirup musí obsahovat minimálně 50 % cukru. Pokud ho obsahuje méně, jedná se už o nápojový koncentrát (např. Veseta Lesní směs, Tesco Value s příchutí lesních plodů, Caprio Hustý a Hello Lesní jahoda). Tyto koncentráty jsou levnější, řidší a první místo v jejich složení zaujímá voda, nikoli glukózo-fruktózový sirup nebo cukr, a zpravidla v nich chybí ovoce. Obsah ovoce v sirupech není definována. Většina z nich obsahuje pouze 10-20 % ovoce. Co se vlastně nachází v sirupech, kde chybí ovoce? Jde o slazenou obarvenou vodu s aromaty, někdy také s náhradními sladidly.
Věděli jste, že S 100 ml nápoje připraveného ze sirupu a vody vypijeme 2-4 kostky cukru?
Nafouklá po Vánocích?
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
Složení sirupů
Nejčastější značky sirupů prodávaných v našich obchodech jsou Jupí, Hello, Yo a Relax.
- Sirup Jupí: Glukózo-fruktózový sirup, Cukr, Voda, Malinová šťáva z koncentrátu (1 %), Kyselina: kyselina citrónová, Antioxidant: kyselina L-askorbová, Aroma, Rostlinný koncentrát (mrkev), Barvivo: amoniak-sulfitový karamel (skóre škodlivosti 3)
- Sirup Hello: Cukr, Glukózový sirup, Jahodová šťáva z koncentrátu, Pitná voda, Kyselina: kyselina citronová, Jahodové aroma, Barvící rostlinné a ovocné extrakty (koncentrát z karotky), Podíl ovocné složky v sirupu nejméně 10%
- Sirup Relax: Pitná voda, Cukr, Glukózo-fruktózový sirup, Jablečná šťáva z koncentrátu (22 %), Šťáva z aronie z koncentrátu (8 %), Šťáva z maliny z koncentrátu (3 %), Regulátor kyselosti (kyselina citronová), Aroma, Podíl ovocné šťávy: 33%
- Sirup Yo: Cukr, glukózovo-fruktózový sirup, ovocná šťáva z koncentrátu maliny (10%), arónie, černého bezu a jablka, voda, kyselina: kyselina citronová, aroma, podíl ovocné složky: min. 20%.
Nenápadná droga jménem glukózo-fruktózový sirup. Je horší než cukr!
Čím dál tím více potravin se sladí místo klasického cukru glukózo-fruktózovým sirupem. Leckomu to možná bude znít zdravěji a zajásá, že výrobci konečně přestali používat cukr – bílý jed. Ne, to jen výrobci přešli na levnější sladidlo, kterým si mastí kapsy a naše zdraví úpí! Glukózo-fruktózový sirup stojí za vzestupem obezity a je dokonce škodlivější než klasický cukr. Přečtěte si, co je toto sladidlo zač.
Kromě cukru sirupy obsahují umělá aromata
Pokud se podíváme na složení sirupů, často obsahují umělá, blíže nespecifikovaná aromata. Podle Rudolfa Náprstka, předsedy sdružení Zdravá potravina, mohou být aromata ještě nebezpečnější než éčka. Aromata totiž nikdo moc neřeší, všichni se zaměřují na éčka s kódem, cizí slova, ale aromata jsou pro ně nezajímavá. Ze zákona navíc není žádná povinnost, aby výrobce uváděl, co je to skutečně za látku. Má pouze povinnost uvádět, zda se jedná o aroma přírodního původu nebo přírodní, nebo napíše jenom “aroma”, ale zákazník vůbec neví, o jakou látku se jedná. Ve většině případů jde o látky uměle vytvořené, které způsobují nežádoucí účinky jako jsou alergie, zhoršování astma aj. (1)
Raději 100% ovocný koncentrát
Pokud chcete svému dítěti dopřát i něco jiného než vodu, udělejte mu nápoj ze 100% jablečného či hruškového koncentrátu nebo ovocenky. Neobsahují žádný cukr, ani glukózo-fruktózový sirup a mají podobnou chuť jako klasické sirupy.
zdroj obrázků: expres.cz, kitl.cz
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den, mám dotaz, nemáte nějaký tip na výrobu domácího sirupu ala jimejinak? u nás doma se dělá, přidává se vždy kilo cukru na kilo ovoce, možná by to stačilo jen omezit. díky za tip