- 1 kg vyloupaných jablek
- 3 lžíce chia seminek
- šťáva z 1 citrónu
- sůl
Jablečné papíry jsou perfektní mlsání nebo svačina na cesty. Jsou náramně sladké a přitom bez doslazování. Zkrátka čistá příroda. Můžeme z nich vyrábět proužky, ovocné trubičky nebo vystřihovat tvary.
Použít můžete jakékoli ovoce. A pokud by bylo příliš kyselé, přidejte rozinky. Já do jedné dávky přidala 5 lžiček bezinkového prášku a papíry měly krásnou barvu a moc dobrou příchuť.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Dejte nám vědět, jak se vám líbí. Až je vyzkoušíte podle našeho fotonávodu, pochlubte se.
Rozmixujeme jablka
K ovoci nepřidáváme vodu, cílem je získat husté ovocné pyré.
Natřeme na plech
Nalijeme pyré na plech a uhladíme na výšku 3-5 mm. Počítejte, že vám zbude asi polovina, protože se odpaří voda.
Po usušení odlepíme
Sušit můžeme v sušičce (teplotu nastavit na 40°C), v troubě, na půdě nebo na sluníčku. Jakmile je jablečný papír suchý, snadno jej odlepíte.
Nařežeme na plátky
Asi 7 cm proužky jsou ideální do ruky. Rozměříme řezy na plechu tak, aby vyšly stejně široké.
Srolujeme
Zavážeme
Svázat je můžeme konopným provázkem nebo tkalounem. Znáte takové ty jablečmé trubičky prodávané v obchodě? Ty bývají namočené do jogrutu čokolády. To je dobrý nápad a určitě ho můžete vyzkoušet. (Uděláme si však naši čokoládu bez cukru.) Pak nebude potřeba ruličky svazovat, protože budou držet smotané.
Sníme
TIP: Z papíru můžeme i vystřihovat
Nůžkama se papír porcuje ještě snáze než nožem. Navíc můžete vytvářet různé tvary a použít je třeba jako dekoraci na zdravé dezerty.
Třeba srdíčka z lásky :-)
Dobrou chuť.
TIP OD ČTENÁŘKY
Na tenhle nápad mě přivedla Václava Dancová, která dala svoje “švestkové a jablečné placky” do Jíme Jinak facebookové skupiny. Napsala: “Rozmixuji ovoce, trochu jsem přislazovala nesířenými rozinkami, vymačkám citron, vmíchám chia a lněná semínka, ono do díky tomu trochu zhoustne, sezamové semínka a suším, v tomhle horku suším jak to jde venku, dosušuji v sušičce, hotové rozstříhám, většinou na čtverečky.” a přidala tyto svoje fotografie. Díky!
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den, prosím chci se zeptat, zda mohu dát do sušičky typ Yden pečící papír na výrobu ovocné kůže. Popřípadě máte někdo zkušenosti s touto sušičkou a výrobou ovocných kůží v ní – teplota a nastavení času….děkuji moc
Už moje babička tohle dělala, nikdy jsem vlastně nevěděla, co to bylo. Až jsem si asi před 10 lety koupila ve zdravé výživě jablečnou trubičku, vybavila se mi úplně ta vůně a chuť. Dělávala z jablek a hrušek, na plechu v troubě v kachlovém sporáku.