Sedmikráska
Sedmikráska chudobka je léčivka, která usnadňuje vykašlávání, působí jako přírodní probiotikum, podporuje činnost sleziny a jater. Najdete ji na téměř každém trávníku. Je to krásná jedlá dekorace polévek, salátů, dezertů i hlavních jídel.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Brutnák
Statná, rychle rostoucí medonosná bylinka s blankytně modrými (existují ale i růžové a bílé) květy, použitelnými do zeleninových i obilných salátů i na dekoraci moučníků. Dají se ale i vařit v omáčkách, polévkách nebo přidat do různých náplní (do palačinek, plněných cuket, dýní aj.) a zapečených pokrmů. Květy mají mírně sladkou chuť. Brutnák se používá k léčbě kašle nebo bolesti v krku.
Heřmánek
Voňavé květy heřmánku se po staletí používají jako čaj, k přípravě koupelí, obkladů i při kloktání nebo v mastích. V čerstvém stavu je ale lze použít i jako oblohu pokrmů. Květy pokrmům dodají lehce sladkou a zemitou příchuť. Heřmánek snižuje úzkost a zlepšuje kvalitu spánku.
Pampeliška
Pampelišky nejsou jen zahradní plevel, jsou to také výživné jedlé květy. Květy jsou bohaté na rostlinné sloučeniny se silnými antioxidačními vlastnostmi a obsahují spoustu vitamínů A, C a K. Mohou být konzumovány jak syrové, tak také vařené, například do salátů, do sendvičů, pod dušenou zeleninu, do smoothies, ale dělají se z ní také sladké sirupy.
Ibišek
Květy ibišku se pěstují v různých barvách – červená, bílá, žlutá a různé odstíny růžové. Květy mohou být konzumovány syrové, ale často se používají také vařené k výrobě džemů, čajů a různých pochutin. Ibišek může pomoci snížit krevní tlak a hladiny cholesterolu.
Zimolez
Voňavé zimolezové květy, které jsou obvykle světle žluté nebo bílé, obsahují nektar, který lze konzumovat přímo z květu. Zimolez se běžně používá k výrobě čaje nebo aromatických sirupů. Často se používá v tradiční čínské medicíně. Květina a její extrakty jsou konzumovány orálně anebo aplikovány na kůži za účelem řešení různých zánětlivých stavů.
Levandule
Levandule je bylina s malými fialovými květy. Je známá svou výraznou vůní a má uklidňující účinky. Nádherná barva levandule a příjemná vůně z něj činí oblíbenou složku pečiva, bylinných čajů, bylinných směsí, sirupů a likérů. Levandulová příchuť se dobře hodí jak se sladkými, tak slanými ingrediencemi, jako jsou bobulovité plody, čokoláda, citrusy, rozmarýn, šalvěj a tymián.
Maceška
Květy macešky mají pět překrývajících se okvětních lístků s tmavou oblastí v centru, která vypadá jako skvrna od inkoustu. Macešky mají obvykle lehce květinovou chuť. Jsou často přidány do dezertů, jako jsou koláče, sušenky a pečivo anebo jako jedlá ozdoba palačinek, salátů a jiných pokrmů.
Růže
Okvětní lístky květin mají velmi aromatickou, květinovou a lehce sladkou chuť. Okvětní lístky růží lze jíst syrové nebo smíchat s různými ovocnými nebo zelenými saláty. Z růží se dělají také různé nápoje, džemy a sirupy. Okvětní lístky růží obsahují sloučeniny, které mohou pomoci snížit úzkost a podpořit relaxaci.
Cuketové a dýňové květy
Stejně jako plody cukety, také její květy jsou jedlé. Zářivě žluté květy cukety mají dlouhý, kulatý tvar zvonku. Cuketové květy se dají jíst syrové jako obloha nebo nasekané a přidané do salátů.
Další jedlé květy
- Violka, karafiát, šeřík, brokolice, květák, begónie, hořčice, měsíček, chryzantéma, šafrán, čekanka, koriandr, kopr, květy citrusových plodů a jabloně, artyčok, ananas, fenykl, gladiol, denivky, libeček, máta, meduňka, modřenec, bazalka, majoránka, oregáno, pelargonie, rozmarýn, saturejka, tymián, pažitka, šalvěj, aksamitník, bergamot, denivka, tulipán.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář