- 1 mrkev
- 1 červená řepa
- kousek pórku
- domácí kimchi
- pak choi
- tamari
- sezamové semínko
- čerstvá cibulka
- tofu
- nudle na ramen
- sůl
Jak připravit polévku s pak choi
- Nakrájejte všechnu zeleninu a poskládejte do hrnce.
- Zalijte vodou, přidejte sůl, tamari a přikryjte poklicí.
- Uveďte k varu a přidejte několik lžic kimchi. Znovu povařte, dokud pak choi nezměkne.
- Nakrájejte tofu a položte na zeleninu, přidejte nudle a vařte 4 minuty.
- Nakonec hotové jídlo posypte opraženým sezamem a čerstvou cibulkou.
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
Praktické
- Všechnu zeleninu naskládejte do hrnce, nebude se míchat.
- Použila jsem korejský Dolsot, vařte v jakémkoliv hrnci s poklicí. Dolsot mám ráda, protože jde na stůl a jídlo se servíruje přímo v něm.
- Doba vaření nudlí bude záležet na výrobci. Na ramen stačí 4 minuty.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou nebo pohankovou tamari namísto sójové.
- Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové nudle (např. rýžové).
Obměna
- Pokud vám nevadí, že řepa vše obarví, klidně jí použijte kvůli chuti. Pokud nechcete jídlo do červena, vynechte ji a nahraďte třeba daikonem.
- Můžete použít jakékoliv nudle.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let. Pokud vaříte pro děti, můžete vynechat kimchi. Děti od 2 let kimchi mohou, ale je velmi pikantní a slané. Ale některé děti tuto chuť potřebují (zejména ty narozené v elementu Kovu) a kimči jim chutná. Do kimči je ale nenuťte, většina dětí ostré chutě nemá ráda až do puberty.
Co je Pak choi
- Pak choi Brassica rapa subsp. chinensis by se neměl zaměňovat s „čínským zelím“, Brassica rapa subsp. pekinensis. Pak choi připomíná mangold, má listy s křupavými, velmi světle zelenými žebry a kompaktními, tlustými listy. A neměl by se ani zaměňovat s „čínskou brokolicí“ Brassica oleracea var. albogabra, běžně nazývanou původním názvem kai-lan. Pak choi je bohatý na minerální soli, bílkoviny, vlákninu, vitamíny A a C. Stejně jako u jiných odrůd zelí je pro zachování jeho nutričních vlastností je vhodné nevařit ho dlouho.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnam mnam ♥️