Pampelišková mastička
Mastičku si vyrobíte tak, že ve vodní lázni necháte rozpustit bambucké máslo, slunečnicový olej, v poměru 3:1, přidáte pampeliškové květy, na mírném ohni povaříte 1 hodinu a potom necháte týden přikryté v chladu a temnu. Po týdnu mastičku rozpustíte na mírném ohni, přecedíte a přelijete do čistých skleniček. Můžete přidat esenciální olejíček. Tato mastička je protizánětlivá, pomáhá od bolesti a při namožených svalech a bolavých kloubech. Hodí se i na suchou, svědivou a popraskanou kůži, skvělá bude i na rty.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Pampeliškový ocet
Vysoce výživné tonikum, které povzbudí vaše játra a pomůže vašemu trávení. Hodí se na přípravu dresinků. Postup je snadný. Několik pampeliškových květů dejte do sklenice, zalijte vinným nebo jablečným octem, zakryjte víčkem a nechte uležet minimálně týden. Poté ocet přeceďte do čisté lahve a uchovávejte v chladu.
Pampeliškový olej
Hodí se k výrobě mastiček, ale lze ho používat i samostatně k ošetření suché kůže. Výroba je podobná jako u octa. Nasbírané květy zalijte kvalitním olejem, například slunečnicovým, nechte 3 týdny vylouhovat na sluníčku a poté přeceďte. Olej uchovávejte v chladu.
Pampelišková tinktura
Tinktura se vyrábí z kořene pampelišky, který se sbírá, ještě než pampeliška nasadí květy. Takže brzy z jara. Očištěné a nakrájené kořeny vložte do čisté sklenice a zalijte alkoholem (vodkou nebo slivovicí), sklenici uzavřete víčkem, nechte louhovat cca 3 týdny, obsah sklenice denně protřepte, poté přeceďte do čistých skleniček. Užíváme 3x denně 20 kapek při potížích.
Pampeliškové stonky – fermentované
Na fermentované stonky je třeba natrhat pampeliškové listy, odkrojit jen silné stonky, důkladně omýt. Poté stonky vložte do čisté sklenice a zalijte nálevem na kvašenou zeleninu (studená převařená voda, sůl, koření), nechte kvasit 3 dny. Fermentované stonky využijeme v kuchyni stejně jako kvašenou zeleninu.
Smažené pampeliškové květy
Pampeliškové květy lze tepelně upravit stejně jako bezové květy. Stačí si udělat těstíčko, obalit v něm květy a smažit. Pokud chcete květy na sladko, přidejte vanilku nebo skořici, jestliže máte raději slanou verzi, tak těstíčko osolte.
Káva z kořene pampelišky
Očištěné a nakrájené kořeny dáme do trouby pražit na 200°C a hlídáme, aby se kořeny nespálily – nesmí být černé, ale tmavě hnědé. Vychladlé kořeny rozemeleme na mlýnku, uchováváme ve sklenici na temném místě. Příprava kávy je stejná jako u obilných káv, na jeden hrnek použijeme 2 lžičky, které zalijeme vroucí vodou.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář