Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Pampeliška 7x jinak

Zářivě žluté květy nelze přehlédnout. Co všechno nám nabízí tato bylina? Od kořene po květ je pampeliška léčivá a jedlá. Přinášíme vám 7 tipů, jak pampelišku využít.

Pampelišková mastička

Mastičku si vyrobíte tak, že ve vodní lázni necháte rozpustit bambucké máslo, slunečnicový olej, v poměru 3:1, přidáte pampeliškové květy, na mírném ohni povaříte 1 hodinu a potom necháte týden přikryté v chladu a temnu. Po týdnu mastičku rozpustíte na mírném ohni, přecedíte a přelijete do čistých skleniček. Můžete přidat esenciální olejíček. Tato mastička je protizánětlivá, pomáhá od bolesti a při namožených svalech a bolavých kloubech. Hodí se i na suchou, svědivou a popraskanou kůži, skvělá bude i na rty.

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Pampeliškový ocet

Vysoce výživné tonikum, které povzbudí vaše játra a pomůže vašemu trávení. Hodí se na přípravu dresinků. Postup je snadný. Několik pampeliškových květů dejte do sklenice, zalijte vinným nebo jablečným octem, zakryjte víčkem a nechte uležet minimálně týden. Poté ocet přeceďte do čisté lahve a uchovávejte v chladu.

Pampeliškový olej

Hodí se k výrobě mastiček, ale lze ho používat i samostatně k ošetření suché kůže. Výroba je podobná jako u octa. Nasbírané květy zalijte kvalitním olejem, například slunečnicovým, nechte 3 týdny vylouhovat na sluníčku a poté přeceďte. Olej uchovávejte v chladu.

Pampelišková tinktura

Tinktura se vyrábí z kořene pampelišky, který se sbírá, ještě než pampeliška nasadí květy. Takže brzy z jara. Očištěné a nakrájené kořeny vložte do čisté sklenice a zalijte alkoholem (vodkou nebo slivovicí), sklenici uzavřete víčkem, nechte louhovat cca 3 týdny, obsah sklenice denně protřepte, poté přeceďte do čistých skleniček. Užíváme 3x denně 20 kapek při potížích.

Pampeliškové stonky – fermentované

Na fermentované stonky je třeba natrhat pampeliškové listy, odkrojit jen silné stonky, důkladně omýt. Poté stonky vložte do čisté sklenice a zalijte nálevem na kvašenou zeleninu (studená převařená voda, sůl, koření), nechte kvasit 3 dny. Fermentované stonky využijeme v kuchyni stejně jako kvašenou zeleninu.

Smažené pampeliškové květy

Pampeliškové květy lze tepelně upravit stejně jako bezové květy. Stačí si udělat těstíčko, obalit v něm květy a smažit. Pokud chcete květy na sladko, přidejte vanilku nebo skořici, jestliže máte raději slanou verzi, tak těstíčko osolte.

Káva z kořene pampelišky

Očištěné a nakrájené kořeny dáme do trouby pražit na 200°C a hlídáme, aby se kořeny nespálily – nesmí být černé, ale tmavě hnědé. Vychladlé kořeny rozemeleme na mlýnku, uchováváme ve sklenici na temném místě. Příprava kávy je stejná jako u obilných káv, na jeden hrnek použijeme 2 lžičky, které zalijeme vroucí vodou.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

22 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

109
22

Nebezpečí zelených smoothie a šťáv – jsou nabité živinami, ale i riziky

Smoothie a zelené detoxikační šťávy zažívají boom. Možná o nich máte také představu, že jde o tu nejzdravější věc, kterou pro své tělo můžete udělat. Že je...
klub
143
11

Jak upravit stravu na jaře

Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvá...
115
14

Zázračná kopřiva

Zlobíme se, když nás popálí, ale neuvědomujeme si, kolik léčivé moci v sobě skrývá. Kopřiva čistí krev, podporuje tvorbu mléka při kojení, léčí záněty močo...
122
2

Bršlice kozí noha – 10 tipů, jak ji využít v kuchyni

Zatímco nejeden zahrádkář neúnavně bojuje s rozpínavým plevelem, srdce strávníka podle Jíme Jinak plesá nad výživovým pokladem. Zjistěte, jakou sílu skrývá...
30
1

Kouzla brutnáku v lékárničce i kuchyni

Mohutný krasavec s neobyčejnými kvítky, který umí léčit i kralovat v kuchyni. Už jste ho vyzkoušeli?
26
3

Čekanka – superpotravina z louky

Hledáte zdravou alternativu za vaši oblíbenou kávu? A už jste slyšeli o čekance? Čekanka je léčivá rostlina plná vlákniny a antioxidantů, která má spoustu ...