- hrst zavřených pampeliškových poupat
- šálek vody
- 1/3 šálku jablečného octa
- 0,5 lžičky hořčice (nemusí být)
- 1 lžička soli
Jak naložit pampeliškové květy
- Pokud máte poupata z čistého prostřední, není potřeba je oplachovat, jinak je opatrně omyjte ve studené vodě.
- Vložte do připravené skleničky vrstvu poupat a posolte, dejte další a posolte. Až naplníte skleničku. Můžete přidat hořčičné semínko.
- Odložte do tmavší části kuchyně a nechte jeden den odležet. V průběhu dne několikrát protřepejte skleničkou.
- Druhý den svařte ocet a vodu svařte v poměru 1:3 (1 díl octa, 3 díly vody), množství podle potřeby a zalijte poupata ve skleničce.
- Zavíčkujte a sterilujte – dejte do hrnce s vodu, voda sahá asi do 2/3 skleničky. Když voda přijde k varu, stáhněte plamen na minimum a nechtě mírně probublávat 20 minut.
- Vypněte a nechte vychladnout.
Praktické
- Sbírejte poupata zcela zavřená, ze kterých nekoukají žluté lístečky. To jsou ta, co sotva vylezou ze země a zatím nemají stonek. Starší poupata mají tendenci se při zpracování otevřít jak vidíte i na našich fotografiích. Nevadí to chuťově, jde jen o dojem – ty mladé vypadají skutečně jako zelené kapary kuličky. Když jim ještě ostříháte spodní odstávající lístečky, bude výsledný dojem dokonalý.
- Praktické je odstřihávat je nůžkami a dávat do čisté zavírací sklenice, protože pouštějí lepkavé mléko, na které se bude lepit tráva, broučci, lístečky apod. Takto se vyhnete nutnosti je oplachovat.
- Na zkoušku si udělejte jednu lahvičku. Když vám bude chutnat, vyrazte pro větší množství plodů a udělejte si zásoby i na zimu.
- Podle množství sesbíraných plodů si připravte skleničky a nálev. Dodržujte základní poměry, ale připravte si množství, které bude odpovídat vašim potřebám.
- Sterilovaná poupata nemusíme skladovat v lednici, stačí je uložit do tmavého špajzu.
Obměna
- Pampelišková poupata můžete také naložit do umeocta stejně jako květák nebo ředkvičky a nechat fermentovat několik dní při pokojové teplotě a pak skladovat v lednici.
Kdy sbírat poupata pampelišky
- Poupata jsou k mání zkraje jara, ale pokud máte zahradu a sekáte trávník, tak vám budou průběžně dorůstat nová a můžete si falešné kapary připravit i v průběhu léta a na podzim.
Jak použít falešné kapary
- Jedná se o kondiment, tedy malý doplněk k jídlu, nikoli jídlo samotné.
- Kapary můžeme přidávat do salátů místo pravého kapary, jako ozdobu na omáčku nebo ke všem “masovým” pokrmům.
- Můžete je také do pokrmu rozmixovat.
- Počítejte s velmi výraznou chutí – slanou a kyselou, trochu na způsob ume octa.
Tip
Podobně jako pamelišky můžete naložit sedmikrásky, ale i smrčkové a modřínové výhonky.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Děti
- Dětem dáváme až od 2 let a později, je to velmi slané.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Právě jsem okoukala Květinovou kuchařku a našla tam recept na “kapary” nejen z pampelišek, ale i z nerozvinutýh poupat jitrocele kopinatého… tak to zkusím oboje !!!
Prosím budou poupata jedlá, když je pouze naložím ke kvašení do umeocta? Odpovídám si, že nejspíš ano… :-)