Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Pampeliškové kapary

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Máte rádi kapary? Pak se vám bude líbit česká verze na falešné kapary z pampeliškových poupat. Chutnají velmi podobně jako pravé kapary a když je nasbíráte včas, tak budou i velmi podobně vypadat.

Ingredience
na 1 skleničku
  • hrst zavřených pampeliškových poupat
  • šálek vody
  • 1/3 šálku jablečného octa
  • 0,5 lžičky hořčice (nemusí být)
  • 1 lžička soli

Jak naložit pampeliškové květy

  1. Pokud máte poupata z čistého prostřední, není potřeba je oplachovat, jinak je opatrně omyjte ve studené vodě.
  2. Vložte do připravené skleničky vrstvu poupat a posolte, dejte další a posolte. Až naplníte skleničku. Můžete přidat hořčičné semínko.
  3. Odložte do tmavší části kuchyně a nechte jeden den odležet. V průběhu dne několikrát protřepejte skleničkou.
  4. Druhý den svařte ocet a vodu svařte v poměru 1:3 (1 díl octa, 3 díly vody), množství podle potřeby a zalijte poupata ve skleničce.
  5. Zavíčkujte a sterilujte  – dejte do hrnce s vodu, voda sahá asi do 2/3 skleničky. Když voda přijde k varu, stáhněte plamen na minimum a nechtě mírně probublávat 20 minut.
  6. Vypněte a nechte vychladnout.

Praktické

  • Sbírejte poupata zcela zavřená, ze kterých nekoukají žluté lístečky. To jsou ta, co sotva vylezou ze země a zatím nemají stonek. Starší poupata mají tendenci se při zpracování otevřít jak vidíte i na našich fotografiích. Nevadí to chuťově, jde jen o dojem – ty mladé vypadají skutečně jako zelené kapary kuličky. Když jim ještě ostříháte spodní odstávající lístečky, bude výsledný dojem dokonalý.
  • Praktické je odstřihávat je nůžkami a dávat do čisté zavírací sklenice, protože pouštějí lepkavé mléko, na které se bude lepit tráva, broučci, lístečky apod. Takto se vyhnete nutnosti je oplachovat.
  • Na zkoušku si udělejte jednu lahvičku. Když vám bude chutnat, vyrazte pro větší množství plodů a udělejte si zásoby i na zimu.
  • Podle množství sesbíraných plodů si připravte skleničky a nálev. Dodržujte základní poměry, ale připravte si množství, které bude odpovídat vašim potřebám.
  • Sterilovaná poupata nemusíme skladovat v lednici, stačí je uložit do tmavého špajzu.

Obměna

  • Pampelišková poupata můžete také naložit do umeocta stejně jako květák nebo ředkvičky a nechat fermentovat několik dní při pokojové teplotě a pak skladovat v lednici.

Kdy sbírat poupata pampelišky

  • Poupata jsou k mání zkraje jara, ale pokud máte zahradu a sekáte trávník, tak vám budou průběžně dorůstat nová a můžete si falešné kapary připravit i v průběhu léta a na podzim.

Jak použít falešné kapary

  • Jedná se o kondiment, tedy malý doplněk k jídlu, nikoli jídlo samotné.
  • Kapary můžeme přidávat do salátů místo pravého kapary, jako ozdobu na omáčku nebo ke všem “masovým” pokrmům. 
  • Můžete je také do pokrmu rozmixovat.
  • Počítejte s velmi výraznou chutí – slanou a kyselou, trochu na způsob ume octa.

Tip

Podobně jako pamelišky můžete naložit sedmikrásky, ale i smrčkové a modřínové výhonky.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Děti

  • Dětem dáváme až od 2 let a později, je to velmi slané.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Právě jsem okoukala Květinovou kuchařku a našla tam recept na “kapary” nejen z pampelišek, ale i z nerozvinutýh poupat jitrocele kopinatého… tak to zkusím oboje !!!

Prosím budou poupata jedlá, když je pouze naložím ke kvašení do umeocta? Odpovídám si, že nejspíš ano… :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

25
12

Životabudič – koktejl z kopřivy a dalšího plevele

Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzk...
23
8

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...

Nakládané ředkvičky (pickles)

Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....