Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Passatelli v husté zimní polévce

Uvařeno
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Vyzkoušejte recept na hustou zimní polévku s italskou zavářkou passatelli, která je plná zdravých ingrediencí. Naučte se také připravit tradiční italské těstoviny passatelli v upravené, zdravější, verzi, které dodají polévce dokonalou chuť a konzistenci. Skvělá alternativa na zimní dny plná chuti a vitamínů!

Ingredience
cca pro 3 osoby
Na polévku:
  • 1 střední cibule
  • 1 mrkev
  • 3 stroužky česneku
  • 7 g sušených shiitake
  • 100 g zelených adzuki
  • 50 g bílé quinoi
  • kousek zeleného květáku
  • trochu kadeřávku
  • kousek bílého zelí
  • trochu rapini
  • několik listů mladého mangoldu
  • umeocet
  • tamari
  • 1 lžička indického pálivého kari
  • olej
  • sůl
Na passatelli:
  • 40 g cizrnové mouky
  • 40 g strouhanky
  • 40 g mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • muškátový oříšek
  • voda podle potřeby (asi 80 g)

Často s někým řešíme, že ta naše strava není jen o hubnutí, byť se tak třeba právě běžící letní program jmenuje. Že z...

Jak připravit hustou zimní polévku s passatelli

  1. Dejte namočit adzuki.
  2. Cizrnovou mouku smíchejte s 50 ml vody a nechejte odpočívat, i několik hodin.
  3. V kastrolu rozpalte olej a přidejte nakrájenou cibuli se strouhanou mrkví. Orestujte několik minut. Přidejte adzuki a česnek, shiitake a dostatek vody na polévku pro asi 3 osoby. Vařte, dokud nejsou adzuki vařené.
  4. Ke konci vaření přidejte všechnu zeleninu, kari a quinou. Pokračujte ve vaření, dokud se quinoa a zelenina neuvaří. Dochuťte tamari, umeoctem a solí.
  5. Zatímco se vaří polévka, vezměte cizrnové těsto, přidejte sůl, muškátový oříšek, strouhanku a mouku, dalších 40 g vody. Hněťte, aby bylo těsto velmi pevné. V případě potřeby můžete přidat vodu nebo naopak suché přísady. Je důležité, aby těsto bylo pevné.
  6. Dejte vařit vodu s trochou soli. Poté protlačte do vařící vody passatelli. Používá se na to lis na brambory s většími otvory. Vařte 5 minut.
  7. Protože polévka je hustá, vařila jsem passatelli stranou a přidala jsem je do hotové polévky.

Praktické

  • Pokud vaříme jinou polévku, ne moc hustou a nebo jen zeleninový vývar, můžeme passatelli vymačkat přímo do polévky a v ní jí povařit. Tato moje polévka je velmi hustá, proto jsem passatelli vařila zvlášť a procezená vložila už do hotové polévky.
  • Mačkadlo na brambory musí mít větší otvory!
  • Passatelli jsou těstoviny se starodávnou tradicí, které se rodí v rolnických domech v oblasti Emilia-Romagna. Je to taková zavářka do polévky, bohužel originál recept není veganský a není ani podle JJ. To ovšem neznamená, že si ho člověk nemůže přizpůsobit obrazu svému a vychutnat si ho i v husté polévce jako tato.
  • V žádném případě nevynechte strouhaný muškátový oříšek.
  • Pro verzi bez sóji použijte na dochucení nesójovou verzi tamari omáčky (hrachovou, cizrnovou, pohankovou) nebo více soli.

Obměna

  • Do těsta na passatelli můžete přidat nasekanou petrželku a citrónovou kůru.
  • Já použila zeleninu ze zahrady, nemusíte kupovat zelený květák, stačí i normální bílý.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

6 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Vánoční bezlepková kyselica trochu jinak

Tato polévka vás krásně zahřeje, když se vrátíte příjemně vymrzlí z procházky. Můžete ji podávat jako sváteční polévku na štědrý večer nebo kdykoli, kdy na...

Ostro kyselá pikantní polévka

Vydatná pikantní polévka vonící kořením, ve které se příjemně snoubí kyselá a ostrá chuť.

Plněné zelí

Tento recept si můžete obměnit podle vašich chutí. Jakákoliv zelenina, sezónní, vám obohatí uplně obyčejné zelí. Nám chutnalo, doufám, že ani vás recept ne...

Tofu na fenyklu

Připrav si lahodné tofu na fenyklu s pikantní omáčkou plnou exotických chutí. Tofu pečené do křupava a podávané s rýží nebo nudlemi je skvělou alternativou...

Špalda a čočka na celerovém krému

Typický podzimní a zimní recept, který dovede zahřát. Krémová konzistence a křupavá zelenina vám bude zaručeně chutnat.