Na polévku:
- 1 střední cibule
- 1 mrkev
- 3 stroužky česneku
- 7 g sušených shiitake
- 100 g zelených adzuki
- 50 g bílé quinoi
- kousek zeleného květáku
- trochu kadeřávku
- kousek bílého zelí
- trochu rapini
- několik listů mladého mangoldu
- umeocet
- tamari
- 1 lžička indického pálivého kari
- olej
- sůl
Na passatelli:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 40 g cizrnové mouky
- 40 g strouhanky
- 40 g mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
- muškátový oříšek
- voda podle potřeby (asi 80 g)
Jak připravit hustou zimní polévku s passatelli
- Dejte namočit adzuki.
- Cizrnovou mouku smíchejte s 50 ml vody a nechejte odpočívat, i několik hodin.
- V kastrolu rozpalte olej a přidejte nakrájenou cibuli se strouhanou mrkví. Orestujte několik minut. Přidejte adzuki a česnek, shiitake a dostatek vody na polévku pro asi 3 osoby. Vařte, dokud nejsou adzuki vařené.
- Ke konci vaření přidejte všechnu zeleninu, kari a quinou. Pokračujte ve vaření, dokud se quinoa a zelenina neuvaří. Dochuťte tamari, umeoctem a solí.
- Zatímco se vaří polévka, vezměte cizrnové těsto, přidejte sůl, muškátový oříšek, strouhanku a mouku, dalších 40 g vody. Hněťte, aby bylo těsto velmi pevné. V případě potřeby můžete přidat vodu nebo naopak suché přísady. Je důležité, aby těsto bylo pevné.
- Dejte vařit vodu s trochou soli. Poté protlačte do vařící vody passatelli. Používá se na to lis na brambory s většími otvory. Vařte 5 minut.
- Protože polévka je hustá, vařila jsem passatelli stranou a přidala jsem je do hotové polévky.
Praktické
- Pokud vaříme jinou polévku, ne moc hustou a nebo jen zeleninový vývar, můžeme passatelli vymačkat přímo do polévky a v ní jí povařit. Tato moje polévka je velmi hustá, proto jsem passatelli vařila zvlášť a procezená vložila už do hotové polévky.
- Mačkadlo na brambory musí mít větší otvory!
- Passatelli jsou těstoviny se starodávnou tradicí, které se rodí v rolnických domech v oblasti Emilia-Romagna. Je to taková zavářka do polévky, bohužel originál recept není veganský a není ani podle JJ. To ovšem neznamená, že si ho člověk nemůže přizpůsobit obrazu svému a vychutnat si ho i v husté polévce jako tato.
- V žádném případě nevynechte strouhaný muškátový oříšek.
- Pro verzi bez sóji použijte na dochucení nesójovou verzi tamari omáčky (hrachovou, cizrnovou, pohankovou) nebo více soli.
Obměna
- Do těsta na passatelli můžete přidat nasekanou petrželku a citrónovou kůru.
- Já použila zeleninu ze zahrady, nemusíte kupovat zelený květák, stačí i normální bílý.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář