- 200 g uvařených červených nebo jiných fazolí
- 200 g cibule
- 100 g červené řepy
- 100 g vlašských ořechů
- majoránka nebo tymián
- šťáva ze zázvoru
- 3 lžíce oleje
- umeocet
- citron
- sůl
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Cibuli a řepu nakrájíme na kostky.
- Na oleji orestujeme cibuli s řepou, posolíme trochu víc, protože budeme přidávat nesolené fazole.
- Přidáme koření a restujeme až cibulka zesklovatí.
- Mezitím si umeleme vlašské ořechy v mixéru na jemno.
- Přidáme uvařené fazole, umleté vlašské ořechy, trochu vody z fazolí a dobře promícháme.
- Vaříme společně asi 5 minut a pak odstavíme z plotny.
- Přidáme trochu ume octa a citronové šťávy a vše společně rozmixujeme do hladka.
- Podle potřeby ještě můžeme dochutit umeoctem a citronovou šťávou.
Kombinujeme
- Fazolovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
- Pokud k paštice přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.
- Skvělá je i pomazánka namazaná na nakrájenou okurku nebo jako dip k zelenině.
Praktické
- Uvařte si fazole dopředu ve větším množství a udělejte si z ní víc druhů jídel.
Děti
- Fazolová paštika je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny.
- Od 2 let můžeme podávat pomazánku podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
No a k večeři si dnes dáme paštiku 😀
Dnes pečený kváskový chléb, napařená brokolice s mrkví, kimchi.
Tahle paštika je prostě luxus, to propojení chutí se nedá popsat, to se musí zažít 😀 S domácím kváskovým chlebem je to vynikající večeře.