Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Pažitkové donutky

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Upečte si slané donutky s lahodným pažitkovým dipem! Ideální kombinace nadýchaného těsta, osvěžujícího jogurtu a křupavé okurky potěší každého. Rychlý a jednoduchý recept, který okouzlí i vaše hosty!

Ingredience
6 kusů
Na těstíčko:
  • 200 g mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 50 g oleje
  • 70 g sójového jogurtu
  • mandlové mléko podle potřeby
  • 4 zarovnané lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • sůl
  • pažitka
  • mák
  • 1 lžička jablečného octa
  • strouhanka na vysypání formy
Na polevu:
  • sójový jogurt
  • sůl
  • pepř
  • pažitka
  • okurka

Michaela se na vysoké škole při výšce 162 cm dostala na váhu 84,7 kg a přivodila si tak krom komplexů z vlastního těl...

Jak připravit donutky s pažitkovým dipem

  1. Do misky dejte všechny suché ingredience a promíchejte.
  2. Předehřejte troubu na 190 – 200°C.
  3. Přidejte tekuté ingredience, s tím, že mléko přidávejte postupně, aby vzniklo těsto jako na muffiny.
  4. Štětečkem dobře vytřete formu a vysypte jí strouhankou.
  5. Lžící přidejte do formy těsto a pečte do zlatova.
  6. V misce smíchejte hustý a samozřejmě neslazený jogurt, osolte, opepřete a promíchejte.
  7. Lžičkou dávejte polevu na donutky, opepřete povrch, posypejte pažitkou a ozdobte okurkou.

Praktické

  • Budete potřebovat formu na donutky.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiný hustý rostlinný jogurt.
  • Výsledné donutky jsou měkké a vláčné.

Obměna

  • Místo okurky můžete přidat jakoukoliv sezonní zeleninu, oříšky nebo co vám fantazie poradí.
  • Mandlové mléko můžete nahradit jiným rostlinným mlékem.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a pepř.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko, zaujal mě recept, chci vyzkoušet, jen se chci ujistit, zda opravdu 4 lžičky prášku do pečiva? Přijde mi to hodně. Děkuji

Asi se bloudila chybička při editaci, donutky nejsou křupavé, naopak, jsou měkké a vláčné.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazolová pomazánka tří pepřů

Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...

Maková pomazánka

Velmi jednoduchá a zdravá pomazánka. Pokud máte uvařené fazole, budete ji mít připravenou během okamžiku. Je skvělá na svačinku třeba ke kváskovému chlebu,...

Klasická žampionová paštika

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těs...

Scarpaccia di zucchine – cuketová bota

Originální název tohoto receptu je v překladu cuketová stará bota. Tento název získal díky vzhledu připomínajícímu podrážku staré boty. Ale nenechte se odr...

Cuketové galetky

Do italské letní kuchyně patří neodmyslitelně rajčata a bazalka, oregáno s cuketou ještě více umocní chuť a vůni Itálie. Doufám, že tahle křupavá dobrota b...

Slané Taiyaki

Tento improvizovaný recept, v Japonsku neexistující, se zrodil v mé kuchyni, protože tady se může stát cokoliv. Jednoduchý, kořeněný a lehce pikantní, k po...