Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Pečená buchta s jablky, ořechy a mrkví

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Jedná se o klasickou buchtu, v níž jsem nahradila cukr sladem, vynechala vajíčko a použila bio suroviny. Je to buchta pečená, tedy vhodná opravdu jen zřídka a spíš v chladnějších dnech. Ale taak dobrá!

Ingredience
pro 4 porce
  • 0,5 hrnku teplé vody
  • 0,25 hrnku oleje
  • 1 lžíce sladu – možno i víc, máte-li to raději sladší
  • Špetka soli
  • 1 hrnek hladké celozrnné pšeničné mouky
  • 0,5 hrnku hladké kukuřičné mouky
  • 1 bio prášek do pečiva
  • 2 lžíce perníkového koření – možno vynechat nebo nahradit 2 lžičkami skořice
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu nebo 1 ks vanilkového bio pudinku
  • 1 mrkev nastrouhaná najemno
  • 2 jablka nastrouhaná nahrubo
  • 1 velká hrst lískových nebo jiných oříšků celých nebo nasekaných

Postup

  • Do mísy dáme tekuté suroviny a promícháme.
  • Zvlášť smícháme sypké suroviny. Ty přimícháme k tekutým.
  • Přidáme mrkev, jablka a ořechy. Důkladně promícháme. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme kukuřičnou mouku.
  • Těsto vlijeme na vymazaný a kokosem vysypaný pekáč a pečeme ve vyhřáté troubě na 180st C 20 min, pak stáhneme na 150st C a pečeme ještě asi tak 30 min.

Obměna

Do těsta je možné přimíchat karob nebo kakao.
Vzhledem k tomu, že se jedná o pečený dezert z mouky, není vhodný pro častou konzumaci ani pro malé děti.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Chutove skvela, sladoucka, ale vubec “nenakynula”. A tak je to takovy kaminek do bricha :-)

Mila Beata
9. 3. 2021

Velmi rychle , jednoduche a hlavně moc Velká dobrota ♥️♥️♥️♥️ Mnaaaaaam

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

16
40

Citrónová buchta z dýně

Jednoduchá buchta z dýně krásně voní a chutná po citrónu. Díky dýni je vláčná a my si ji zařadili mezi oblíbené dezerty. Je opět bez cukru, mléka, bílé mou...
19
21

Celozrnné palačinky s ovocnou omáčkou

Nevěřila jsem, že palačinky půjdou udělat bez mléka, vajec a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyhle jsou navíc ještě přelité omáč...

Zdravé celozrnné muffiny

Velmi jednoduchý a rychlý recept na muffiny, který můžete libovolně obměňovat a pokaždé budou “mafiny” jiné, vždycky ale skvělé!
28
106

Bezlepkové pohankové lívance

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu ...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...