- butternut dýně (máslová)
- citrón
- česnek
- čerstvý rozmarýn
- čerstvý tymián
- čerstvá šalvěj
- čerstvé oregano
- pažitka
- petržel
- hřebíček
- pár kuliček nového koření
- sůl
- bílý pepř
- malé granátové jablko (nemusí být)
- dýňová semínka
- olivový olej
Jak připravit pečenou bylinkovou dýni
- Dýni oloupejte škrabkou na brambory.
- Dýni podélně rozřízněte. Odstraňte semínka a vmasírujte do ní sůl a olej.
- Vložte dýni do pekáčku řeznou stranou dolů, přidejte snítku rozmarýnu, lístky šalvěje, kousek zázvoru, citrón, nové koření a hřebíček. Postříkejte olejem a také přidejte trochu vody. Pečte v troubě asi 25 minut na 190°C.
- Po 25 minutách by dýně měla změknout a měla by pustit omáčku. Udělejte v dýni několik zářezů a dýni polijte šťávou, co vytvořila. Dejte znovu péct na dalších 30 minut.
- Připravte si mix z rozmarýnu, tymiánu, oregana, česneku a nasekaných dýňových semínek.
- Nasekejte pažitku a petrželku.
- Během fáze pečení povrch občas polijte omáčkou.
- Když je dýně měkká, vezměte nasekanou směs a posypte povrch, snažte se dobře směs dostat do vytvořených zářezů. Posypte bílým pepřem. Zvyšte teplotu a dokončete pečení.
- Odstraňte citrón, zázvor, koření a spálené bylinky a naaranžujte dýni na servírovací talíř.
- Posypejte pažitkou, petrželkou a semínky granátového jablka. Omáčku přeceďte a nakapejte ji na dýni.
Praktické
- Doba pečení se může lišit podle velikosti dýně a trouby.
- Dýně má být měkká, ale ne rozvařená a spálená.
- Nevynechte zázvor a citrón, dají krásnou vůni i příchuť.
- Samozřejmě použijte pouze bio citrón.
- Pro tento recept je důležitá dýně Butternut.
Obměna
- Můžete přidat i jiné bylinky a koření podle vaší chuti.
- Granátové jablko není nutností, ale pasuje tam skvěle.
Děti
- Větším dětem
Buďte první, kdo napíše komentář