Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Pečená dýně

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
sezóna podzim
sezóna zima

Lahodný, aromatický recept vhodný pro podzimní sezónu, kde kraluje dýně. Směs koření a aromatických bylin obohacená o vůni citrónu a zázvoru. Příprava je trochu delší, ale výsledek je zaručený. Chutnalo všem. Doufám, že ani vás tímto receptem nezklamu.

Ingredience
  • butternut dýně (máslová)
  • citrón
  • česnek
  • čerstvý rozmarýn
  • čerstvý tymián
  • čerstvá šalvěj
  • čerstvé oregano
  • pažitka
  • petržel
  • hřebíček
  • pár kuliček nového koření 
  • sůl
  • bílý pepř
  • malé granátové jablko (nemusí být)
  • dýňová semínka
  • olivový olej

Ráda bych také přispěla svým krátkým příběhem, abych možná trochu pomohla těm, kteří mají podobné pocity  jako já, že...

Jak připravit pečenou bylinkovou dýni

  1. Dýni oloupejte škrabkou na brambory.
  2. Dýni podélně rozřízněte. Odstraňte semínka a vmasírujte do ní sůl a olej.
  3. Vložte dýni do pekáčku řeznou stranou dolů, přidejte snítku rozmarýnu, lístky šalvěje, kousek zázvoru, citrón, nové koření a hřebíček. Postříkejte olejem a také přidejte trochu vody. Pečte v troubě asi 25 minut na 190°C.
  4. Po 25 minutách by dýně měla změknout a měla by pustit omáčku. Udělejte v dýni několik zářezů a dýni polijte šťávou, co vytvořila. Dejte znovu péct na dalších 30 minut.
  5. Připravte si mix z rozmarýnu, tymiánu, oregana, česneku a nasekaných dýňových semínek.
  6. Nasekejte pažitku a petrželku.
  7. Během fáze pečení povrch občas polijte omáčkou.
  8. Když je dýně měkká, vezměte nasekanou směs a posypte povrch, snažte se dobře směs dostat do vytvořených zářezů. Posypte bílým pepřem. Zvyšte teplotu a dokončete pečení.
  9. Odstraňte citrón, zázvor, koření a spálené bylinky a naaranžujte dýni na servírovací talíř.
  10. Posypejte pažitkou, petrželkou a semínky granátového jablka. Omáčku přeceďte a nakapejte ji na dýni.

Praktické

  • Doba pečení se může lišit podle velikosti dýně a trouby.
  • Dýně má být měkká, ale ne rozvařená a spálená.
  • Nevynechte zázvor a citrón, dají krásnou vůni i příchuť.
  • Samozřejmě použijte pouze bio citrón.
  • Pro tento recept je důležitá dýně Butternut.

Obměna

  • Můžete přidat i jiné bylinky a koření podle vaší chuti.
  • Granátové jablko není nutností, ale pasuje tam skvěle.

Děti

  • Větším dětem

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

12 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Cuketové spirály

Jednoduchý a rychlý recept, ve kterém využijete nádhernou sezónní zeleninu, jako je paní cuketa.

Hlívové špízy

Podzim a houby patří k sobě, proto přináším snadný recept na pečené špízy z hlívy. Marinovaná v pikantní omáčce, pečená do křupava a ozdobená sezamem a byl...

Dýňový burger

Podzim je čas dýní a tento recept je skvělým způsobem, jak ji v kuchyni využít. Připravte si chutné a zdravé burgery, které vás zahřejí a zasytí!

Medailonky Butternut s egyptskou směsí

Velmi jednoduchý a přitom tak lahodný recept na dýni s křupavou krustičkou a skvělou směsí koření. Chvála Egypťanům za tuto báječnou směs koření, která pas...

Bezmasé dýňové lasagne: zcela bezlepkový recept

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Dubu muchim – brokolice s tofu

Dubu muchin je korejský recept, který můžete podávat jak teplý, tak vychladlý nebo jako přílohu. Je velmi rychlý a během deseti minut máte na stole výborný...