Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Pečená podzimní zelenina

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
děti od 2 let

Voňavá a lahodná zelenina, která vás na podzim krásně prohřeje a díky své oranžové barvě bude skvěle vypadat i na talíři.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 2 střední cibule
  • 2 střední červené řepy nebo jedna větší
  • stejné množství dýně (asi 2 hrnky)
  • 2 střední mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • kousek (asi 50g) celeru - není nutný
  • několik lžic oleje (sezamový, slunečnicový)
  • půl lžičky soli
  • můžete přidat i trochu tymiánu, bazalky nebo jiné bylinky

K změně mě motivovaly velké potíže s trávením a další zdravotní problémy. Zkusila jsem všechny možné stravovací směry...

Jak připravit pečenou zeleninu

  1. Očistěte zeleninu, mrkev nakrájejte na malá půlkolečka, cibuli na proužky, červenou řepu na malé kostičky, dýni na trochu větší kostičky, česnek nasekejte na jemno a celer na malé kostičky.
  2. Zeleninu promíchejte v pekáčku, přidejte několik lžic oleje, pár lžic vody, sůl a pokud chcete, tak přidejte i bylinky, které máte rádi.
  3. Dejte péct do předem rozpálené trouby na 180`C a pečte do měkka, což je 35-45 minut. Během pečení zeleninu občas promíchejte, aby se vám na okrajích nepřipalovala.
  4. Servírujte
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Tato pečená zelenina se hodí jako příloha k většině jídel, báječná je s nějakou luštěninou a obilovinou. Dá se jíst i samotná.

Obměna

  • Pečená zelenina je lahodná v jakékoliv kombinaci. Výborná je s kořenovou zeleninou, péct se dá i tuřín, batát, petržel…

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

24 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zelenina pečená v troubě chutná vždy 😇

Moc dobré

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.