Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Pečená svíčková omáčka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Pečenou zeleninu jsem si oblíbila hned na začátku, když jsem začala Jíst Jinak. Až časem jsem zjistila, že z pečené zeleniny se dají udělat také lahodné pokrmy. Je to protože zelenina je částečně zbavena vody a má výraznější a sytější chuť. Zkuste upéct zeleninu na svíčkovou omáčku a budete překvapeni, jak je chuťově skvělá.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru (stejné množství jako petržele)
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar / horká voda asi 400 ml
  • koření: špetka tymiánu, 4 kuličky jalovce, 4 kuličky nového koření 3 kuličky černého pepře, 2 bobkové listy, špetka skořice
  • na dochucení: ume ocet, rostlinná smetana (ovesná/rýžová/sojová), umeocet, šťáva z citrónu

Překvapilo mě, co všechno se u nás změnilo během 6 týdnů.  Já shodila 10 kg bez hladovění, nehoní mě mlsná, vyřadila ...

Postup
  1. Předehřejeme troubu na 180’C.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky, stejně tak mrkev, celer a petržel.
  3. Na dno pekáčku nebo hrnce, který může do trouby dáme olej, vložíme nakrájenou zeleninu a osolíme.
  4. Dáme do předehřáté trouby a za občasného zamíchání pečeme asi 15 minut, aby se zelenina na oleji orestovala.
  5. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  6. Do hrnce nebo pekáčku přidáme horký vývar nebo vodu, tolik, aby nepřesahoval zeleninu.
  7. Koření dáme do košíčku na koření nebo do gázy a vložíme do vody k zelenině. Přiklopíme a pečeme asi 40 minut na 160’C.
  8. Vyndáme koření a vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme ji ještě horkým vývarem/vodou.
  9. Přidáme podle chuti smetanu (cca 4 lžíce), umeocet (cca 2 lžíce) a citrónovou šťávu (cca 1 lžíce).

Praktické

Omáčku lze udělat  i bez koření, bude dobrá a dietní, ale s kořením je dokonalá.

Smetanu už nevařte, srazila by se.

Kombinujeme

Klasická svíčková je nejlepší s knedlíkem, na obrázku jsou rychlé z ovesných vloček.

Místo masa podávejte s uzeným tofu, které stačí jen prohřát v omáčce.

Tip

K dokonalosti dojdete, když přidáte falešné brusinky z červené řepy a plátek citronu.

Děti do 1 roku

Pokud vaříte i pro dítě, které teprve začíná s příkrmy, uvařte dítěti omáčku zvlášť jen ve vodě nebo vývaru a nesolte. Dítě by mělo mít pokrm něco mezi omáčkou a polévkou. Zeleninu buď pouze rozmačkejte vidličkou nebo propasírujte. Přílohu volte bezlepkovou. Pro sebe a ostatní postupujte podle receptu.

Děti od 1 roku

Od 1 roku můžeme už po zrníčkách solit, ale raději zeleninu vařte ještě ve vodě. Od roka a půl už můžete trochu osolit, použít trošku oleje a pár kapek dochucovadel.

Děti od 2 let

Mohou už tuto omáčku s vámi.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
12. 12. 2023

Mnáááááám ❤️ opravdu pečená má úplně vynikající chuť , Vařená je taky mňamka , ale tahle pečená je luxusní . Měli jsme s plněnou dýní a kváskovým knedlíkem, kimchi a okurkovým salátem

Tohle je absolutně imba recept, dneska jsem podle něj vystřihla nejlepší svíčkovou na světě 😁. Celý dlouhý roky, co nejím maso, jsem si říkala, že to musí nějak jít, že důležitá je tam chuť zeleniny, ale nikdy jsem se nedokopala k tomu to vyzkoušet. A jako asi jsem dobře udělala, protože takhle dobře by to nikdy nedopadlo, takže opravdu moc děkuju za recept!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Novoroční čočkový kompletní talíř

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...