- 1,5 hrnku jahel (400 g)
- 3 hrnky vody (750 ml)
- 1/2 balíčku uzeného tofu (cca 100 g)
- 1 balíček uzeného tempehu (cca 200 g)
- 1 cibule
- hrst zelených natí (čerstvé kopřivy, pampeliškové listy apod.)
- 1 mrkev
- ½ lžičky kurkumy
- špetka muškátového květu
- sojová omáčka na dochucení
- olej
- sůl
Jak připravit velikonoční nádivku z jahel
- Jáhly propláchneme ve studené vodě a dáme vařit s trochou soli na mírný plamen cca na 10 -15 minut.
- Když se voda vstřebá, jsou uvařené.
- Než se jáhly uvaří, předehřejeme si troubu a v jiném hrnci orestujeme zeleninu, tempeh a tofu.
- Začneme tím, že rozpálíme na dně hrnce olej, na něj dáme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme nastrouhané tofu a tempeh nakrájený malé kostičky. Krátce orestujeme, přidáme špetku muškátového květu a půl lžičky kurkumy a cca 2 lžíce sojové omáčky.
- Přidáme mrkev nastrouhanou na hrubo a na jemno nasekané zelené natě. Vše krátce orestujeme.
- Ve větší míse smícháme uvařené jáhly a tuto orestovanou směsí.
- Pekáč nebo vyšší plech vymažeme olejem a vyklopíme do něj jáhlovou směs.
- Mokrýma rukama uhladíme směs na pekáči, nakonec můžeme lehce postříkat sojovou omáčkou.
- Dáme na cca 15 minut zapéct do trouby na 150°C.
- Nepečeme příliš dlouho, aby nebyla nádivka suchá a nedrolila se.
- Vyndáme z trouby a necháme trochu vychladnout (cca 30 minut), aby se dala dobře krájet.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pekáč vyjde cca na 8 porcí, pokud potřebujete méně, udělejte poloviční množství.
- Nesnažte se nádivku krájet, dokud je horká, bude se vám rozpadat.
- Jáhly nevaříme příliš do měkka, aby z nich nebyla kaše. Nádivka by potom neobsahovala jednotlivé kuličky jáhel, ale byla by to spíše pečená kaše se zeleninou a tempehem. I tato varianta je ovšem chutná!
- Zeleniny nesmí být příliš mnoho, aby nádivka držela pohromadě.
- Pokud použijete skleněný nebo nepřilnavý pekáč, nemusíte vymazávat formu. Nádivka se nepřilepí, můžete ji dokonce vyklopit a krájet na prkýnku.
- Abychom se nepopálili o kopřivy, přeneseme je lopatkou na zeleninu nebo je můžeme předem spařit horkou vodu, pak nás do rukou nebudou pálit při krájení.
- Pro přísně bezlepkovou verzi použijeme omáčku tamari a tofu a tempeh, které jsou bez lepku viz Dobrá zpráva pro celiaky nebo u tofu a tempehu zvolte variantu natural a dejte více sojové omáčky do základu.
- Pro verzi bez soji vynechejte sojovou omáčku a použijte více soli, tofu a tempeh nahraďte seitanem,
- Pokud chcete udělat slavnostní velikonoční oběd, doporučujeme ji podávat s čočkovou omáčkou, napařovanou zeleninou a čerstvým zeleninovým salátkem.
Obměna
- Nemáme-li zrovna uzený tempeh nebo tofu natural, můžeme libovolně kombinovat naturální tempeh, marinovaný tempeh, uzené či marinované tofu. Případně můžeme použít jen větší množství jednoho z nich, když druhý nemáme po ruce. Pouze mějte na paměti, že uzený či marinovaný výrobek dodají nádivce chuť a vůni klasické velikonoční nádivky. Použijeme-li pouze provedení natural, bude více dietní.
- Místo plané zeleniny můžete dát špenát, najemno nasekaný pórek, mangold apod.
- Pokud uděláte nádivky moc, chytřeji zrecyklujte na delikatesu Nádivka v županu
Děti
- Nádivka je vhodná pro děti od 1,5 roku, ale ubereme sojovou omáčku.
Jak chutná našim čtenářům
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Nádivka je výborná, jen se po ní zaprášilo. Díky za recept💚
Je výborná, přidala jsem do ní povarenou kapustu a byla docela šťavnatá 🙂😋