Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
děti od 2 let

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený tempeh v nádivce totiž připomíná uzené maso, tofu zase rozšlehané vejce. Nádivku můžeme podávat i jako samostatné jídlo.

Ingredience
na 1 pekáč
  • 1,5 hrnku jahel (400 g)
  • 3 hrnky vody (750 ml)
  • 1/2 balíčku uzeného tofu (cca 100 g)
  • 1 balíček uzeného tempehu (cca 200 g)
  • 1 cibule
  • hrst zelených natí (čerstvé kopřivy, pampeliškové listy apod.)
  • 1 mrkev
  • ½ lžičky kurkumy
  • špetka muškátového květu
  • sojová omáčka na dochucení
  • olej
  • sůl

Přestože od mala sportuju, od puberty řeším váhu. Mám za sebou období na Low Carb, Paleo i veganství. Jíme Jinak jsem...

Jak připravit velikonoční nádivku z jahel

  1. Jáhly propláchneme ve studené vodě a dáme vařit s trochou soli na mírný plamen cca na 10 -15 minut.
  2. Když se voda vstřebá, jsou uvařené.
  3. Než se jáhly uvaří, předehřejeme si troubu a v jiném hrnci orestujeme  zeleninu, tempeh a tofu.
  4. Začneme tím, že rozpálíme na dně hrnce olej, na něj dáme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme nastrouhané tofu a tempeh nakrájený malé kostičky. Krátce orestujeme, přidáme špetku muškátového květu a půl lžičky kurkumy a cca 2 lžíce sojové omáčky.
  5. Přidáme mrkev nastrouhanou na hrubo a na jemno nasekané zelené natě. Vše krátce orestujeme.
  6. Ve větší míse smícháme uvařené jáhly a tuto orestovanou směsí.
  7. Pekáč nebo vyšší plech vymažeme olejem a vyklopíme do něj jáhlovou směs.
  8. Mokrýma rukama uhladíme směs na pekáči, nakonec můžeme lehce postříkat sojovou omáčkou.
  9. Dáme na cca 15 minut zapéct do trouby na 150°C.
  10. Nepečeme příliš dlouho, aby nebyla nádivka suchá a nedrolila se.
  11. Vyndáme z trouby a necháme trochu vychladnout (cca 30 minut), aby se dala dobře krájet.
🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Pekáč vyjde cca na 8 porcí, pokud potřebujete méně, udělejte poloviční množství.
  • Nesnažte se nádivku krájet, dokud je horká, bude se vám rozpadat.
  • Jáhly nevaříme příliš do měkka, aby z nich nebyla kaše. Nádivka by potom neobsahovala jednotlivé kuličky jáhel, ale byla by to spíše pečená kaše se zeleninou a tempehem. I tato varianta je ovšem chutná!
  • Zeleniny nesmí být příliš mnoho, aby nádivka držela pohromadě.
  • Pokud použijete skleněný nebo nepřilnavý pekáč, nemusíte vymazávat formu. Nádivka se nepřilepí, můžete ji dokonce vyklopit a krájet na prkýnku.
  • Abychom se nepopálili o kopřivy, přeneseme je lopatkou na zeleninu nebo je můžeme předem spařit horkou vodu, pak nás do rukou nebudou pálit při krájení.
  • Pro přísně bezlepkovou verzi použijeme omáčku tamari a tofu a tempeh, které jsou bez lepku viz Dobrá zpráva pro celiaky  nebo u tofu a tempehu zvolte variantu natural a dejte více sojové omáčky do základu.
  • Pro verzi bez soji vynechejte sojovou omáčku a použijte více soli, tofu a tempeh nahraďte seitanem,
  • Pokud chcete udělat slavnostní velikonoční oběd, doporučujeme ji podávat s čočkovou omáčkou, napařovanou zeleninou a čerstvým zeleninovým salátkem.

Obměna

  • Nemáme-li zrovna uzený tempeh nebo tofu natural, můžeme libovolně kombinovat naturální tempeh, marinovaný tempeh, uzené či marinované tofu. Případně můžeme použít jen větší množství jednoho z nich, když druhý nemáme po ruce. Pouze mějte na paměti, že uzený či marinovaný výrobek dodají nádivce chuť a vůni klasické velikonoční nádivky. Použijeme-li pouze provedení natural, bude více dietní.
  • Místo plané zeleniny můžete dát špenát, najemno nasekaný pórek, mangold apod.
  • Pokud uděláte nádivky moc, chytřeji zrecyklujte na delikatesu Nádivka v županu

Děti

  • Nádivka je vhodná pro děti od 1,5 roku, ale ubereme sojovou omáčku.

Jak chutná našim čtenářům

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

69 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnes jsem přemýšlela, co rychle uklohnit na večeři. Po shlédnutí jídelníčku z jarní očisty bylo jasno. Příprava na 20minut, než se uvařily jáhly. Přidala jsem ještě dýni, ta nám tam moc chutnala. Pak šup s pekáčkem do trouby, tenisky na nohy a odběhnout pětku do lesa. Pekla jsem na 140st 30minut, to jsem akorát stihla doběhnout😁. Celou cestu jsem se těšila, nádivka vypadala slibně už na pánvi. Výborný recept, určitě budu opakovat👍

Výborné 👌🏻… Díky JO se teď pouštím do receptů, které by mě jinak nenapadlo si vybrat ☺️. Vypadá to celé složitě a přitom to jde samo.
Jen jsem použila bílé tofu, více tamari, černou sůl, venku našla rašící mangold, cibuli sečku a pampelišku. Po upečení jsem potřela loňským pestem z medvědího česneku 😋. Na talíři ještě napařená brokolice, restovaný žampion s kapustičkami, pickles a v misce salát z ředkve a čínského zelí… No lahoda! 🤩 (zvlášť po tomto víkendu, kdy to stravování nebylo zrovna ukázkové) 😇

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Quinoový nákyp se zeleninou

Černé barva posiluje ledviny a jedním ze způsobů, jak dostat černou barvu na talíř je černá quinoa. V nákypu je s ní i rýže a spousta zeleniny. V chladných...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Jáhlové knedlíky plněné “uzeným”

Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sn...