- 1,5 hrnku jahel (400 g)
- 3 hrnky vody (750 ml)
- 1/2 balíčku uzeného tofu (cca 100 g)
- 1 balíček uzeného tempehu (cca 200 g)
- 1 cibule
- hrst zelených natí (čerstvé kopřivy, pampeliškové listy apod.)
- 1 mrkev
- ½ lžičky kurkumy
- špetka muškátového květu
- sojová omáčka na dochucení
- olej
- sůl
Jak připravit velikonoční nádivku z jahel
- Jáhly propláchneme ve studené vodě a dáme vařit s trochou soli na mírný plamen cca na 10 -15 minut.
- Když se voda vstřebá, jsou uvařené.
- Než se jáhly uvaří, předehřejeme si troubu a v jiném hrnci orestujeme zeleninu, tempeh a tofu.
- Začneme tím, že rozpálíme na dně hrnce olej, na něj dáme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme nastrouhané tofu a tempeh nakrájený malé kostičky. Krátce orestujeme, přidáme špetku muškátového květu a půl lžičky kurkumy a cca 2 lžíce sojové omáčky.
- Přidáme mrkev nastrouhanou na hrubo a na jemno nasekané zelené natě. Vše krátce orestujeme.
- Ve větší míse smícháme uvařené jáhly a tuto orestovanou směsí.
- Pekáč nebo vyšší plech vymažeme olejem a vyklopíme do něj jáhlovou směs.
- Mokrýma rukama uhladíme směs na pekáči, nakonec můžeme lehce postříkat sojovou omáčkou.
- Dáme na cca 15 minut zapéct do trouby na 150°C.
- Nepečeme příliš dlouho, aby nebyla nádivka suchá a nedrolila se.
- Vyndáme z trouby a necháme trochu vychladnout (cca 30 minut), aby se dala dobře krájet.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Pekáč vyjde cca na 8 porcí, pokud potřebujete méně, udělejte poloviční množství.
- Nesnažte se nádivku krájet, dokud je horká, bude se vám rozpadat.
- Jáhly nevaříme příliš do měkka, aby z nich nebyla kaše. Nádivka by potom neobsahovala jednotlivé kuličky jáhel, ale byla by to spíše pečená kaše se zeleninou a tempehem. I tato varianta je ovšem chutná!
- Zeleniny nesmí být příliš mnoho, aby nádivka držela pohromadě.
- Pokud použijete skleněný nebo nepřilnavý pekáč, nemusíte vymazávat formu. Nádivka se nepřilepí, můžete ji dokonce vyklopit a krájet na prkýnku.
- Abychom se nepopálili o kopřivy, přeneseme je lopatkou na zeleninu nebo je můžeme předem spařit horkou vodu, pak nás do rukou nebudou pálit při krájení.
- Pro přísně bezlepkovou verzi použijeme omáčku tamari a tofu a tempeh, které jsou bez lepku viz Dobrá zpráva pro celiaky nebo u tofu a tempehu zvolte variantu natural a dejte více sojové omáčky do základu.
- Pro verzi bez soji vynechejte sojovou omáčku a použijte více soli, tofu a tempeh nahraďte seitanem,
- Pokud chcete udělat slavnostní velikonoční oběd, doporučujeme ji podávat s čočkovou omáčkou, napařovanou zeleninou a čerstvým zeleninovým salátkem.
Obměna
- Nemáme-li zrovna uzený tempeh nebo tofu natural, můžeme libovolně kombinovat naturální tempeh, marinovaný tempeh, uzené či marinované tofu. Případně můžeme použít jen větší množství jednoho z nich, když druhý nemáme po ruce. Pouze mějte na paměti, že uzený či marinovaný výrobek dodají nádivce chuť a vůni klasické velikonoční nádivky. Použijeme-li pouze provedení natural, bude více dietní.
- Místo plané zeleniny můžete dát špenát, najemno nasekaný pórek, mangold apod.
- Pokud uděláte nádivky moc, chytřeji zrecyklujte na delikatesu Nádivka v županu
Děti
- Nádivka je vhodná pro děti od 1,5 roku, ale ubereme sojovou omáčku.
Jak chutná našim čtenářům
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Dnes jsem přemýšlela, co rychle uklohnit na večeři. Po shlédnutí jídelníčku z jarní očisty bylo jasno. Příprava na 20minut, než se uvařily jáhly. Přidala jsem ještě dýni, ta nám tam moc chutnala. Pak šup s pekáčkem do trouby, tenisky na nohy a odběhnout pětku do lesa. Pekla jsem na 140st 30minut, to jsem akorát stihla doběhnout😁. Celou cestu jsem se těšila, nádivka vypadala slibně už na pánvi. Výborný recept, určitě budu opakovat👍
Výborné 👌🏻… Díky JO se teď pouštím do receptů, které by mě jinak nenapadlo si vybrat ☺️. Vypadá to celé složitě a přitom to jde samo.
Jen jsem použila bílé tofu, více tamari, černou sůl, venku našla rašící mangold, cibuli sečku a pampelišku. Po upečení jsem potřela loňským pestem z medvědího česneku 😋. Na talíři ještě napařená brokolice, restovaný žampion s kapustičkami, pickles a v misce salát z ředkve a čínského zelí… No lahoda! 🤩 (zvlášť po tomto víkendu, kdy to stravování nebylo zrovna ukázkové) 😇