- 1/4 dýně (hokkaido nebo máslová)
- 1 červená řepa
- 1 cuketa
- 4 žampióny
- hrstička popence
- hrstička kopřiv
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce jablečného octa
- 3 stroužky česneku
- salát nebo špenát na vytvoření lůžka
Jak připravit sladkou pečenou zeleninu se skořicí
- Dýni nakrájíme na proužky (hokkaido není třeba loupat), řepu a cuketu na kolečka, žampióny na čtvrtky.
- Popenec a kopřivu nasekáme na drobno.
- V mističce smícháme prolisovaný česnek, olej, sójovou omáčku, ocet a nasekané bylinky.
- Zeleninu dáme do pekáče a potřeme připravenou směsí.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 20-30 minut. Hlídáme, aby se zelenina odspodu nepřipékala a bylinky v marinádě se nespálili. Nesmí být černá, to by bylo nezdravé a hořké. Takže raději na menší teplotu a déle. A pozor, zespoda se bude péct více, takže při kontrole kousek zeleniny nadzvědněte, abyste viděli, jak je na tom dole.
- Hotovou zeleninu položíme na salátové nebo špenátové lístky, můžeme nazdobit nasekaným popencem a přidat navrch jeho kvítky.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Abychom se nepopálili o kopřivu, nabíráme ji lopatkou na zeleninu nebo předem spaříme horkou vodou a pak teprve sekáme.
- Pokud pečete ve skle nebo nepřilnavém pekáčku, není potřeba podlívat, pouze hlídat teplotu, aby se zelenina odspodu nepálila a bylinky nespálili do černa, to by bylo jídlo hořké. Pokud to neodhadnete, můžete zeleninu podlít trošinkou vody (cca 2 lžíce).
- Abyste se vyhnuli spálení zeleniny, můžete ji v půlce pečení otočit. Já to nedělám, už mám odhad, kdy ji mám vypnout, aby se nespálila.
- Tato připravená zelenina je výtečná i jen tak samotná (třeba s dipem, oříškovým nebo semínkovým máslem nebo jinou zálivkou), v salátu (např. spolu s rukolou, tahini zálivkou a uvařenou cizrnou nebo fazolemi), v buddha bowl, nebo ji můžeme zkombinovat s těstovinami či jakoukoliv vařenou obilovinou a luštěninou.
Obměna
- Místo dýně můžete použít i batát, přidat řepu, mrkev aj.
- Divoké bylinky můžete vynechat nebo nahradit těmi, které právě rostou u vás.
Děti
- Takto připravená zelenina je vhodná pro děti od 1,5 roku. Menším ubereme koření a dochucovadla.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
ahojky, zaujal me nazev, protoze skorici miluju ve vsech podobach, ale i kdyz jsem to pro jistotu cetla 2x, tak tam nikde zadnou skorici nevidim?? (jen v tom nadpisu) Dava se tam do te marinady nebo az nakonec a kolik? Dekuji :)
Dobrý den, chutná to sladce jen od zeleniny nebo se tam přidává něco sladkého?