Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Pečená zeleninová polévka

Uvařeno
bez sóji
sezóna zima

Věděli jste, že zeleninovou polévku můžete také upéct? Její chuť bude mnohem výraznější a ještě vás prohřeje až do morku kostí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 100 g cibule
  • 100 g dýně
  • 50 g petržele
  • 50 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 30 g červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 3 PL oleje
  • sůl
  • litr zeleninového vývaru/horké vody
  • umeocet
  • na dochucení: zázvorová šťáva, rostlinná smetana
  • posypka: pražená sezamová semínka, petrželka

Přestože se název článku může laskavé čtenářce jevit jako mírně zmatený, není tomu ta...

Jak připravit polévku z pečené zeleniny

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Z dýně vyndáme jadřinec, nakrájíme ji na větší kostky, stejně tak cibuli, petržel, celer a mrkev. Papriku nakrájíme na proužky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
  3. Nakrájenou zeleninu a česnek smícháme s olejem a solí a dáme na pekáček do trouby. Podlijeme asi deci vody nebo vývaru.
  4. Pečeme do změknutí zeleniny asi 40 minut. Pokud by se voda vyvařila, tak trochu podlijeme, aby se zelenina nepřipálila.
  5. Ohřejeme si zeleninový vývar.
  6. Upečenou zeleninu přendáme do hrnce, přidáme asi litr vývaru nebo horké vody a rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka. Konzistence polévky by měla být krémová, takže přidejte tolik vývaru, kolik bude potřeba.
  7. Povaříme asi 3 minuty, aby se chutě propojily, sundáme z ohně, dochutíme umeoctem, šťávou z nastrouhaného zázvoru a ozdobíme trochou smetany.
  8. Polévku ozdobíme zelenou posypkou a opraženými sezamovými semínky.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokud máte rádi pečenou zeleninu, upečte si zeleniny víc a polévku udělejte jen z části. Zbytek použijte jako přílohu k hlavnímu jídlu.

Obměna

  • Je jedno, jakou zeleninu použijte. Stačí i dva, tři druhy. Výborná je v polévce pečená červená řepa a batáty.

Děti

  • Dětem mladším 1 roku zeleninu ještě nepečeme, ale uvaříme jen ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel, soli a oleje. Papriku vynecháme.
  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 14 měsíců věku, ale šetříme olejem a solí, dochucovadla používáme po kapkách.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

25 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
29. 10. 2024

Po dlouhé době, takový návrat 🙂

Hajickova.Lenka
20. 10. 2024

Jednoduše. Nebe v hubě 😋. A v těchto podzimních dnech, mám z ní hřejivý pocit po těle

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Krémová polévka z dýně a batátů

Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.