- balíček seitanu natural (pšeničné maso)
- zázvor (cca 3 cm silný kousek)
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- kmín
- rostlinný olej
- 1 hrnek horké vody
- 3 lžíce sójové omáčky
Jak připravit pečený seitan
- Do vymazaného pekáčku položíme plátky seitanu tak, aby se nepřekrývaly.
- Pokryjeme je proužky cibule a plátečky česneku, okmínujeme.
- Zázvor nastrouháme na struhadle najemno a vymačkáme šťávu do hrnku horké vody. Zbylou část zázvoru nepoužíváme.
- Do hrnku s vodou a zázvorem přidáme 3 lžíce sójové omáčky a zalijeme vzniklou marinádou seitanové plátky.
- V troubě zahříváme pod pokličkou přibližně 15 minut při teplotě 180°C, pak plátky otočíme, dáme je na cibuli a odkryté dopečeme do zlatova.
- Vypečenou šťávu použijeme na dochucení přílohy.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud chceme, aby se plátky opekly trochu do křupava, dáme marinádu jen do jejich polovičky, jinak budou ve vodě plavat a bude trvat dlouho, než se voda odpaří. Výsledné plátky pak budou mokré a měkké. Případně můžeme na závěr zapnout horkovzduch a gril.
- Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkový seitan nebo místo seitanu použijte tofu či tempeh.
- Pro verzi bez sóji více osolte a vynechte sójovou omáčku nebo použijte místo sójové hrachovou, pohankovou, cizrnovou apod. Místo tofu dejte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.).
Obměna
- Místo seitanu natural můžete použít již ochucený seitan special, bude mu stačit kratší doba úpravy.
- Místo v troubě můžete seitan připravit na pánvičce.
- Změnou koření docílíme jiné chuti a vůně „masa“. Vyzkoušejte také s tymiánem, rozmarýnem nebo červenou paprikou.
- Místo seitanu můžete koupit i jiné alternativy masa, ale pozor na složení, aby neobsahovalo éčka, barviva, sójovou mouku apod. Seitan je zdravá alternativa bílkoviny, pokud nemáme celiakii, a při dobré úpravě krásně nahradí maso.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
S knedlíkem z ovesných vloček a křenovou omáčkou z petržele 🙂
Mnaaaaam , ten zázvor jsem nastrouhala a dala cely nejen šťávu, Žáková mnamkaaaaaa ♥️