Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Pečené seitanové plátky

Uvařeno
sezóna zima

Seitanové plátky jsou velmi rychlou a chutnou součástí oběda nebo večeře. Mají je rádi děti i dospělí. Seitan je čistě rostlinný výrobek, takže nezatěžuje trávení, není tučný, neobsahuje cholesterol. Proto ho mohou jíst i malé děti zhruba od 1,5 roku.

Ingredience
  • balíček seitanu natural (pšeničné maso)
  • zázvor (cca 3 cm silný kousek)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • kmín
  • rostlinný olej
  • 1 hrnek horké vody
  • 3 lžíce sójové omáčky

Často se ptáte, jestli ještě v padesáti, šedesáti nebo sedmdesáti má cenu měnit jídelníček. Mnohdy se taky ptáte, jes...

Jak připravit pečený seitan

  1. Do vymazaného pekáčku položíme plátky seitanu tak, aby se nepřekrývaly.
  2. Pokryjeme je proužky cibule a plátečky česneku, okmínujeme.
  3. Zázvor nastrouháme na struhadle najemno a vymačkáme šťávu do hrnku horké vody. Zbylou část zázvoru nepoužíváme.
  4. Do hrnku s vodou a zázvorem přidáme 3 lžíce sójové omáčky a zalijeme vzniklou marinádou seitanové plátky.
  5. V troubě zahříváme pod pokličkou přibližně 15 minut při teplotě 180°C, pak plátky otočíme, dáme je na cibuli a odkryté dopečeme do zlatova.
  6. Vypečenou šťávu použijeme na dochucení přílohy.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokud chceme, aby se plátky opekly trochu do křupava, dáme marinádu jen do jejich polovičky, jinak budou ve vodě plavat a bude trvat dlouho, než se voda odpaří. Výsledné plátky pak budou mokré a měkké. Případně můžeme na závěr zapnout horkovzduch a gril.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkový seitan nebo místo seitanu použijte tofu či tempeh.
  • Pro verzi bez sóji více osolte a vynechte sójovou omáčku nebo použijte místo sójové hrachovou, pohankovou, cizrnovou apod. Místo tofu dejte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.).

Obměna

  • Místo seitanu natural můžete použít již ochucený seitan special, bude mu stačit kratší doba úpravy.
  • Místo v troubě můžete seitan připravit na pánvičce.
  • Změnou koření docílíme jiné chuti a vůně „masa“. Vyzkoušejte také s tymiánem, rozmarýnem nebo červenou paprikou.
  • Místo seitanu můžete koupit i jiné alternativy masa, ale pozor na složení, aby neobsahovalo éčka, barviva, sójovou mouku apod. Seitan je zdravá alternativa bílkoviny, pokud nemáme celiakii, a při dobré úpravě krásně nahradí maso.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

S knedlíkem z ovesných vloček a křenovou omáčkou z petržele 🙂

Mila Beata
27. 2. 2021

Mnaaaaam , ten zázvor jsem nastrouhala a dala cely nejen šťávu, Žáková mnamkaaaaaa ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepková fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Seitan s čínským zelím, brokolicí, shiitake a černuchou

Rychlé jídlo, které je za pár minut na stole. Chuťově naprosto perfektní kombinace zeleniny, seitanu a houbiček shiitake s kořením. Houby shiitake dodají p...

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...