- hlávka zelí
- 2-3 stroužky česneku
- sůl nebo sojová omáčka
- olej na smažení a pečení
- dýňová nebo slunečnicová semínka
- Předehřátá trouba na 180°C
- Omytou celou hlávku zelí nakrájíme na kolečka tl. cca 2-3 cm, či jak se momentálně povede.
- V mističce si připravíme marinádu, tj. rozmícháme rozmačkaný česnek, sůl nebo sojovou omáčku, namletá semínka a olej.
- Kola ze zelí opatrně přeneseme na plech s pečícím papírem a vrchní stranu potřeme 1/2 připravené marinády a dáme péct na 20 min.
- Poté plech vyndáme, opatrně kola obrátíme, potřeme druhou polovinou marinády a dáme opět zapéct cca na 15-20 min.
Jíme s chlebem k večeři nebo si k obědu uděláme kompletní talíř v kombinaci s luštěninou, obilovinou a kvašenou zeleninou. Já mám např. v oblibě spolu vařenou zelenou čočku a kulatozrnnou rýži.
Praktické radyPokud se vám nechce řezat si prsty na kutálejícím se zelí, pak nakrájejte zelí na větší kusy (cca 4×4 až 5×5 cm), rozložte do pekáčku s poklicí, přidejte ostatní ingredience, proměte rukama, přiklopte poklici a dejte zapéct na 20 min, pak sundejte poklici, promíchejte a opět dejte zapéct na 15-20 min. bez poklice.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Když při promíchání přidáte v ruce pomačkané nebo na hrubo nadrcené ořechy (vlašské nebo kešu), získá zelíčko opět další rozměr.
Samozřejmě můžete přidat i své oblíbené koření, ať už sušené nebo čerstvé (oregáno nebo majoránka nebo tymián, atp.)
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnaaaaaaaaam ♥️ pečené zeli byla opravdu jednoduchá lahůdka děkuji 👏
Martine, dnes budeme mít výborný oběd – pečené zelí, čočka a rýže. Jdu na to:)