- cca 8 stonků chřestu
- olivový olej
- sůl
- 1 menší batát
- špetka muškátového oříšku
- 100 ml rostlinné smetany (cca 50 ml na pyré a 50 ml na omáčku)
- 100 ml rostlinného mléka
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
- 1 čajová lžička zeleného nakládaného pepře
- 1 čajová lžička dijonské hořčice
- 1 zarovnaná polévková lžíce špaldové celozrnné mouky
- cca 100 g uzeného tofu na slaninu
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Jak připravit pečený chřest s tofu slaninou, pepřovou omáčkou a pyré z batátů
- Chřest dáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem, osolíme a pečeme cca 20 minut na 180°C.
- Batát oloupeme, nakrájíme a vaříme v lehce osolené vodě doměkka. Poté slijeme (ale trošku vody necháme), ochutíme muškátovým oříškem, popřípadě ještě troškou soli, rozmixujeme a zjemníme smetanou dle chuti a konzistence.
- Omáčku připravíme tak, že dáme do kastrůlku mléko, mouku, slunečnicový olej a trošku soli a povaříme do zhoustnutí, poté přidáme pepř, omáčku rozmixujeme a přepasírujeme, vrátíme do kastrůlku a nakonec zjemníme smetanou a ochutíme ještě lžičkou hořčice.
- Tofu nakrájíme na malé tenké plátky a restujeme dokřupava.
Obměna
- Klidně použijte bílý chřest, má jemnější chuť, ale nezapomeňte ho oloupat.
Praktické
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.)
- Při bezlepkové dietě použijte do omáčky bezlepkovou mouku namísto špaldové.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mňam, to byla dobrotka! Díky za další skvělý recept 🌞 Jen mám dotaz k omáčce – je nutné ji přepasírovat? Jakou plní fukci? Přiznám se, že mi to moc nešlo, tak jsem nechala, jak je a jen zjemnila rostlinnou smetanou. Bylo to výborné 🌞
Moc jsme si pochutnali.
Místo zeleného pepře jsem dala do omáčky pesto z medvědího česneku a byla moc dobrá.
Díky za super recept :)