Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Pečený chřest s batátovým pyré, pepřovou omáčkou a tofu slaninou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro

Chřestová sezóna je v plném proudu, pojďme si ji užít. Vyzkoušejte třeba tuto pečenou verzi chřestu s pikantní pepřovou omáčkou. Se slaninou z tofu a batátovým pyré chutná báječně!

Ingredience
2 porce

  • cca 8 stonků chřestu
  • olivový olej
  • sůl
  • 1 menší batát
  • špetka muškátového oříšku
  • 100 ml rostlinné smetany (cca 50 ml na pyré a 50 ml na omáčku)
  • 100 ml rostlinného mléka
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 1 čajová lžička zeleného nakládaného pepře
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice
  • 1 zarovnaná polévková lžíce špaldové celozrnné mouky
  • cca 100 g uzeného tofu na slaninu

Měla jsem myom a řadu dalších zdravotních potíží, proč jsem podle lékařů nemohla mít třetí dítě. Tak jsme si vzali do...

Jak připravit pečený chřest s tofu slaninou, pepřovou omáčkou a pyré z batátů

  1. Chřest dáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem, osolíme a pečeme cca 20 minut na 180°C.
  2. Batát oloupeme, nakrájíme a vaříme v lehce osolené vodě doměkka. Poté slijeme (ale trošku vody necháme), ochutíme muškátovým oříškem, popřípadě ještě troškou soli, rozmixujeme a zjemníme smetanou dle chuti a konzistence.
  3. Omáčku připravíme tak, že dáme do kastrůlku mléko, mouku, slunečnicový olej a trošku soli a povaříme do zhoustnutí, poté přidáme pepř, omáčku rozmixujeme a přepasírujeme, vrátíme do kastrůlku a nakonec zjemníme smetanou a ochutíme ještě lžičkou hořčice.
  4. Tofu nakrájíme na malé tenké plátky a restujeme dokřupava.

 

Obměna

  • Klidně použijte bílý chřest, má jemnější chuť, ale nezapomeňte ho oloupat.

Praktické

  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.)
  • Při bezlepkové dietě použijte do omáčky bezlepkovou mouku namísto špaldové.

    Děti

    • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

     

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

    11 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Mňam, to byla dobrotka! Díky za další skvělý recept 🌞 Jen mám dotaz k omáčce – je nutné ji přepasírovat? Jakou plní fukci? Přiznám se, že mi to moc nešlo, tak jsem nechala, jak je a jen zjemnila rostlinnou smetanou. Bylo to výborné 🌞

    Moc jsme si pochutnali.
    Místo zeleného pepře jsem dala do omáčky pesto z medvědího česneku a byla moc dobrá.
    Díky za super recept :)

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Pikantní červený talíř

    Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.

    Arašídové stew

    Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

    Chřestový koláč bez lepku

    Sezóna chřestu je tady. Je to báječná surovina, která má pestré využití. Skvěle se hodí třeba do slaného koláče, který je bez lepku, vajec i mléka a skvěle...

    Tofu Katsu Curry

    Křupavé tofu a krémové kari, skvělý lehký oběd nebo večeře. Na tomto jídle si jistě pochutnají i ti, kteří zatím nemají tofu příliš v oblibě.

    Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

    Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...

    Vypečená cizrnová bašta

    Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.