Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Pečený fazolový nákyp se zeleninou

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima
děti od 1 a půl roku
děti od 2 let

V chladném období velmi vhodná verze úpravy luštěnin. Tatínkové ji ocení, protože chutí a vůní může připomínat pečený masový prejt. Takže je to také príma řešení, jak nahradit maso, pokud jste se s námi pustili do masopustu.

Ingredience
4 porce
  • hrnek do máslova uvařených fazolí ( červená ledvina nebo adzuki)
  • půl hrnku spařených ovesných vloček
  • 1 větší cibule
  • 1 mrkev
  • 1/3 pórku
  • olej asi 2 pol. lžíce
  • sůl
  • 3 stroužky česneku
  • sojová omáčka
  • majoránka
  • olej a celozrnná mouka/kukuřičná krupice na vymazání zapékací mísy

S Jíme Jinak jsem od jara loňského roku shodila 10 kg. Protože jsem si na sobě ověřila, že zdravá strava má smysl a v...

Jak vytvořit nákyp z fazolí

  1. Spaříme vločky horkou vodou a necháme je nabobtnat.
  2. Na kostičky nakrájenou cibulku orestujeme na trošce oleje spolu se solí dozlatova.
  3. Mrkev nastrouháme na hrubo, pórek na kolečka.
  4. Uvařené fazole smícháme s vyždímanými a spařenými ovesnými vločkami, cibulkou, syrovou mrkví a pórkem, přidáme česnek rozmačkaný listem, posypeme majoránkou a dochutíme sojovou omáčkou, aby bylo jídlo slané.
  5. Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme celozrnnou moukou.
  6. Připravenou směs dáme do mísy do výšky cca 2 cm, aby se dobře propekla a dala se krájet.
  7. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C asi 20 až 30 minut dokud se nezačne oddělovat od okrajů.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Můžeme použít i horkovzduch či grilování, pokud chceme skutečně křupavý nákyp, ale pozor, aby se vám vršek nespálil!
  • Lépe se hotový nákyp porcuje, když ho po vyndání z trouby necháte trochu vychladnout.
  • Jestli máte doma odpůrce fazolí či luštěnin všeobecně, můžete jim je jednoduše rozmixovat než je smícháte se zeleninou a dáte zapéct. Kdo nesnese ani zeleninu, tomu to rozmixujte všechno dohromady a dejte péct. Rozmixovaná hmota je kompaktnější, nerozmixované fazole jsou v nákypu vidět. Upravte si je tedy tak, jak je máte rádi. Pokud jste vařili fazole doměkka, nejspíš se vám už při míchání se zeleninou rozpadnou a udělají kašičku.
  • Kdyby vám výsledná hmota vyšla příliš řídká, dlouho by se pekla, pak doporučujeme zahustit pohankovou moukou nebo vločkami.
  • Takto připravený pokrm je kvůli použití zeleniny potřeba zkonzumovat okamžitě, zelenina by se nám jinak kazila. Chceme-li udělat nákyp do zásoby, vynecháme všechnu zeleninu, fazole rozmixujeme a dáme zapéct jen ochucené sojovou omáčkou a majoránkou. Výsledná hmota je tužší, ale můžeme ji dva tři dny jíst, vzít na cesty či dát dětem ke svačině (ideálně v kombinaci s obilovinou a zeleninou).

Obměna

  • Použijte jakoukoli jinou zeleninu. Nám se osvědčila například kombinace s dýni či kapustou. Stejný recept můžete použít i na jiné luštěniny, takže experimentujte s čočkou, cizrnou, mungem či hrachem.

Kombinujeme

  • Nákyp je křupavý a trošku suchý, proto je vhodné jej kombinovat s omáčkami raději než se sypkou obilovinou. Pokud jej dobře dochutíte, může být zbytek jídla na talíři poměrně nevýrazný. Stahující a zahřívající efekt nákypu doladíme vařenou či napařenou zeleninou.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let. Raději než pečení, zvolíme napaření nákypu nad pařáčkem.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Foto nic moc, ale ve skutečnosti dobrota 👍

Kateřina
19. 1. 2023

Fakt vynikající! Zeleninu ( pórek a nastrouhanou dýni ) jsem orestovala s cibulí, místo česneku pesto z medvědího česneku. K tomu rýže s quinoou a žampionová omáčka, super :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Ovesný nákyp s adzuki fazolemi

Jak se venku ochladí, začneme dělat nákypy. Rodina je nadšená ze slavnostního jídla a já efektivně zrecykluji přebytky uvařeného obilí a luštěnin.