- 1 pevný mladý květák
- papričky jalapeňo podle chuti
- kousek červené a žluté papriky
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 cm strouhaného zázvoru
- olej
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička pikantního kari
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky (např. tamari)
- 1 polévková lžíce umeocta
- čerstvá petrželka
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- plátky citrónu
- voda
Jak připravit indický pečený květák s pikantní omáčkou
- Nakrájejte květák na plátky. Okraje a odřezky použijte třeba do polévky.
- Dejte vařit vodu a plátky květáku v ní vařte několik málo minut. Musí být opravdu jen lehce ovařený. Pokapejte plátky olejem a dejte péct do trouby na 200°C. Když je jedna strana upečená, opatrně, za pomoci lopatky, květák otočte.
- Zatímco se květák peče, připravte si omáčku. Na pánev nalijte olej, rozpalte ho, přidejte nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek, nasekanou cibuli, mletou papriku a nasekanou čerstvou papriku, popřípadě i chilli papričku nebo jalapeňo. Osmahněte.
- Když je cibule sklovitá, přidejte kurkumu, kari, sójovou omáčku a umeocet. Pořádně promíchejte.
- V půl skleničce vody rozmíchejte kukuřičný škrob. Vlijte do omáčky a vařte do zhoustnutí. Bude to trvat pár minut.
- Na talíř naservírujte květák, polijte omáčkou a podávejte s jakoukoliv obilovinou. Můžete ozdobit plátky citrónu a ve finále z nich vymačkat šťávu do omáčky. Posypejte nasekanou čerstvou petrželkou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Vybírejte menší, čerstvý, mladý květák. Bude vám lépe držet pohromadě. Okraje použijte do jiných receptů.
- Nekrájejte příliš tenké plátky květáku, aby se vám nerozpadly, ale ani ne tlusté, protože by se špatně pekly.
- Květák můžete péct na plechu na pečícím papíru nebo např. na litinovém grilu v troubě.
- Počítejte s tím, že košťál květáku bude poměrně tvrdší. Ale nerozvařte kvůli tomu růžičky.
- Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli namísto sójové omáčky.
Obměna
- Pokud papriky můžete nahradit jinou sezónní zeleninou.
- Místo papriček jalapeňo můžete použít chilli. Pokud nemáte rádi pikantní, vynechte je úplně.
Děti
- Pikantní jídlo, nevhodné pro děti.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Skvělý recept 🥰 🥰pekla jsem horkovzdušné fritéze . Přílohou vařené obilí, kvašená zelenina a listy salátu
Vynikající, chutnalo i dceři, děkuji za další obohacení mé kuchyně 😍😋