Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohoto jídla bude odměnou za námahu a čas, který jste do vaření vložili.

Ingredience
Na pečený květák:
  • květák
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • čerstvé oregáno
  • čerstvá majoránka
  • čerstvý česnek i s listy
  • čerstvá meduňka
  • čerstvá petrželka
  • čerstvý rozmarýn
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • sezamové semínko
  • 1 lžíce strouhanky
  • olej
  • pepř
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • voda podle potřeby
Na tofu:
  • 1 balení tofu natural
  • 1 menší cibule
  • pórek
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mleté papriky
  • kmínu
  • vajíčková sůl Kala Namak
  • sůl
  • olej
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • citrónová šťáva
  • voda
Na špaldu:
  • 150 g celozrnné špaldy v syrovém stavu
  • ředkvička
  • jarní cibulka
  • olej
  • sůl

V každém těhotenství naberu 20-25 kg. Děti mám tři a s váhou to nebylo snadné. Nechala jsem si udělat jídelníček. Pak...

Jak připravit obalovaný květák se špaldou a tofu smaženicí

  1. Špaldu dejte na noc namočit a poté uvařte se špetkou soli. Po uvaření ji zakápněte lehce olejem a dochuťte jarní cibulkou a na kostičky nakrájenou ředkvičkou. Nechte stranou.
  2. Květák rozeberte na růžičky, lepší jsou větší kusy. Dejte vařit vodu a do vařící vody ponořte květák asi na dvě minuty. Nesmíte ho rozvařit. Slijte a dejte stranou vychladnout.
  3. Nasekejte všechny bylinky a dejte do misky. Přidejte rýžovou mouku a přidávejte postupně vodu, aby vzniklo řidší těstíčko. Těstíčko osolte, opepřete, přidejte mletou papriku, semínka sezamu, kokos a smíchejte. Do této směsi dejte květák a pořádně ho obalte.
  4. Na plech dejte pečící papír a rozložte na něj květák. Lehce ho posypte strouhankou. Pokapejte povrch olejem a dejte do trouby rozehřáté na 220°C. Pečte a občas květák otočte, aby se opekl ze všech stran.
  5. V pánvi rozehřejte olej a přidejte kmín. Lehce ho opražte a přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a pórek. Poprašte mletou paprikou. Orestujte. Prsty rozdrobte do pánve tofu, osolte, přidejte kurkumu a podlijte malým množstvím vody. Dobře zamíchejte a vařte, dokud se voda nevyvaří. Nakonec přidejte lahůdkové droždí, citrónovou šťávu a sůl Kala Namak. Promíchejte.

Praktické

  • Ani lahůdkové droždí ani Kala Namak by se už neměly vařit, proto je opravdu přidávejte až na konec.
  • Přizpůsobte si recept podle počtu strávníků. Uvedené množství je na dvě porce.
  • Pokud je to možné, používejte čerstvé bylinky, ale když nemáte, dejte sušené.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou obilovinu a strouhanku bez lepku.
  • Kala Namak můžete vynechat, pokud vám nevyhovuje její vajíčková chuť.

Obměna

  • Přizpůsobte recept sezóně a podle ní použijte zeleninu do špaldy.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ten pečenej květák byl super – i děti, který květák nemusej, si přidávaly!! Měli jsme ho jen s omáčkou a dobrym chlebem.

Jen jsem musela nějak víc ladit mouku a teplotu trouby:-) Mouky jsem dala asi 8 lžic, aby to vystačilo na celej květák a nakonec jsem to pekla asi na 260 °C na horkovzduch, protože jinak to nic nedělalo. Ale vše se nakonec povedlo a to je hlavní…

Každopádně budeme určitě opakovat!

Vaše recepty jsou perfektní, těšíme se na další!!
Miluju tu inspiraci různými etnickými kuchyněmi a novými technikami vaření :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Zapékané batáty

Zapékané batáty patří mezi skutečné delikatesy. Tato v sobě zahrnuje i obilovinu a luštěninu a navíc skvěle voní po čerstvých bylinkách. Vy a vaši blízcí s...

Tempeh katsu

Receptík ve stylu fusion, který v sobě snoubí indickou a japonskou kuchyni a k tomu osobní interpretaci.

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Květák Manchurian gobi

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.

Portobello katsu kari

Masité klobouky velkých žampionů se na tento pokrm velmi hodí. Je to takový fusion recept. Japonská kuchyně se zde snoubí s indickou a také s naší fantazií...