Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohoto jídla bude odměnou za námahu a čas, který jste do vaření vložili.

Ingredience
Na pečený květák:
  • květák
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • čerstvé oregáno
  • čerstvá majoránka
  • čerstvý česnek i s listy
  • čerstvá meduňka
  • čerstvá petrželka
  • čerstvý rozmarýn
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • sezamové semínko
  • 1 lžíce strouhanky
  • olej
  • pepř
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • voda podle potřeby
Na tofu:
  • 1 balení tofu natural
  • 1 menší cibule
  • pórek
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mleté papriky
  • kmínu
  • vajíčková sůl Kala Namak
  • sůl
  • olej
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • citrónová šťáva
  • voda
Na špaldu:
  • 150 g celozrnné špaldy v syrovém stavu
  • ředkvička
  • jarní cibulka
  • olej
  • sůl

Janě projevila roztroušená skleróza v 19 letech. Kortikoidy musela užívala denně a bolesti očního nervu ji provázely ...

Jak připravit obalovaný květák se špaldou a tofu smaženicí

  1. Špaldu dejte na noc namočit a poté uvařte se špetkou soli. Po uvaření ji zakápněte lehce olejem a dochuťte jarní cibulkou a na kostičky nakrájenou ředkvičkou. Nechte stranou.
  2. Květák rozeberte na růžičky, lepší jsou větší kusy. Dejte vařit vodu a do vařící vody ponořte květák asi na dvě minuty. Nesmíte ho rozvařit. Slijte a dejte stranou vychladnout.
  3. Nasekejte všechny bylinky a dejte do misky. Přidejte rýžovou mouku a přidávejte postupně vodu, aby vzniklo řidší těstíčko. Těstíčko osolte, opepřete, přidejte mletou papriku, semínka sezamu, kokos a smíchejte. Do této směsi dejte květák a pořádně ho obalte.
  4. Na plech dejte pečící papír a rozložte na něj květák. Lehce ho posypte strouhankou. Pokapejte povrch olejem a dejte do trouby rozehřáté na 220°C. Pečte a občas květák otočte, aby se opekl ze všech stran.
  5. V pánvi rozehřejte olej a přidejte kmín. Lehce ho opražte a přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a pórek. Poprašte mletou paprikou. Orestujte. Prsty rozdrobte do pánve tofu, osolte, přidejte kurkumu a podlijte malým množstvím vody. Dobře zamíchejte a vařte, dokud se voda nevyvaří. Nakonec přidejte lahůdkové droždí, citrónovou šťávu a sůl Kala Namak. Promíchejte.

Praktické

  • Ani lahůdkové droždí ani Kala Namak by se už neměly vařit, proto je opravdu přidávejte až na konec.
  • Přizpůsobte si recept podle počtu strávníků. Uvedené množství je na dvě porce.
  • Pokud je to možné, používejte čerstvé bylinky, ale když nemáte, dejte sušené.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou obilovinu a strouhanku bez lepku.
  • Kala Namak můžete vynechat, pokud vám nevyhovuje její vajíčková chuť.

Obměna

  • Přizpůsobte recept sezóně a podle ní použijte zeleninu do špaldy.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ten pečenej květák byl super – i děti, který květák nemusej, si přidávaly!! Měli jsme ho jen s omáčkou a dobrym chlebem.

Jen jsem musela nějak víc ladit mouku a teplotu trouby:-) Mouky jsem dala asi 8 lžic, aby to vystačilo na celej květák a nakonec jsem to pekla asi na 260 °C na horkovzduch, protože jinak to nic nedělalo. Ale vše se nakonec povedlo a to je hlavní…

Každopádně budeme určitě opakovat!

Vaše recepty jsou perfektní, těšíme se na další!!
Miluju tu inspiraci různými etnickými kuchyněmi a novými technikami vaření :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

14
3

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Zapékané batáty

Zapékané batáty patří mezi skutečné delikatesy. Tato v sobě zahrnuje i obilovinu a luštěninu a navíc skvěle voní po čerstvých bylinkách. Vy a vaši blízcí s...

Tempeh katsu

Receptík ve stylu fusion, který v sobě snoubí indickou a japonskou kuchyni a k tomu osobní interpretaci.

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Květák Manchurian gobi

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.