Na pečený květák:
- květák
- 2 lžíce rýžové mouky
- čerstvé oregáno
- čerstvá majoránka
- čerstvý česnek i s listy
- čerstvá meduňka
- čerstvá petrželka
- čerstvý rozmarýn
- 1 lžíce strouhaného kokosu
- sezamové semínko
- 1 lžíce strouhanky
- olej
- pepř
- mletá sladká paprika
- sůl
- voda podle potřeby
Na tofu:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 1 balení tofu natural
- 1 menší cibule
- pórek
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mleté papriky
- kmínu
- vajíčková sůl Kala Namak
- sůl
- olej
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- citrónová šťáva
- voda
Na špaldu:
- 150 g celozrnné špaldy v syrovém stavu
- ředkvička
- jarní cibulka
- olej
- sůl
Jak připravit obalovaný květák se špaldou a tofu smaženicí
- Špaldu dejte na noc namočit a poté uvařte se špetkou soli. Po uvaření ji zakápněte lehce olejem a dochuťte jarní cibulkou a na kostičky nakrájenou ředkvičkou. Nechte stranou.
- Květák rozeberte na růžičky, lepší jsou větší kusy. Dejte vařit vodu a do vařící vody ponořte květák asi na dvě minuty. Nesmíte ho rozvařit. Slijte a dejte stranou vychladnout.
- Nasekejte všechny bylinky a dejte do misky. Přidejte rýžovou mouku a přidávejte postupně vodu, aby vzniklo řidší těstíčko. Těstíčko osolte, opepřete, přidejte mletou papriku, semínka sezamu, kokos a smíchejte. Do této směsi dejte květák a pořádně ho obalte.
- Na plech dejte pečící papír a rozložte na něj květák. Lehce ho posypte strouhankou. Pokapejte povrch olejem a dejte do trouby rozehřáté na 220°C. Pečte a občas květák otočte, aby se opekl ze všech stran.
- V pánvi rozehřejte olej a přidejte kmín. Lehce ho opražte a přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a pórek. Poprašte mletou paprikou. Orestujte. Prsty rozdrobte do pánve tofu, osolte, přidejte kurkumu a podlijte malým množstvím vody. Dobře zamíchejte a vařte, dokud se voda nevyvaří. Nakonec přidejte lahůdkové droždí, citrónovou šťávu a sůl Kala Namak. Promíchejte.
Praktické
- Ani lahůdkové droždí ani Kala Namak by se už neměly vařit, proto je opravdu přidávejte až na konec.
- Přizpůsobte si recept podle počtu strávníků. Uvedené množství je na dvě porce.
- Pokud je to možné, používejte čerstvé bylinky, ale když nemáte, dejte sušené.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu.
- Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou obilovinu a strouhanku bez lepku.
- Kala Namak můžete vynechat, pokud vám nevyhovuje její vajíčková chuť.
Obměna
- Přizpůsobte recept sezóně a podle ní použijte zeleninu do špaldy.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Ten pečenej květák byl super – i děti, který květák nemusej, si přidávaly!! Měli jsme ho jen s omáčkou a dobrym chlebem.
Jen jsem musela nějak víc ladit mouku a teplotu trouby:-) Mouky jsem dala asi 8 lžic, aby to vystačilo na celej květák a nakonec jsem to pekla asi na 260 °C na horkovzduch, protože jinak to nic nedělalo. Ale vše se nakonec povedlo a to je hlavní…
Každopádně budeme určitě opakovat!
Vaše recepty jsou perfektní, těšíme se na další!!
Miluju tu inspiraci různými etnickými kuchyněmi a novými technikami vaření :)