- 1 hrnek červené rýže
- 1/2 hrnku perličkového ječmene
- 3 a 1/2 hrnky vody
- špetka soli
- Rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
- Stejně tak perličkový ječmen, který přidáme na rýži.
- Zalijeme vodou a necháme pár hodin namočené.
- Když dáme vařit, osolíme a na mírném plameni bez míchání vaříme 40 minut.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Když nenamočíme, také se uvaří, stačí přidat pár minut nebo nechat dojít pod pokličkou. Ale je výhodné předem namočit – lépe se uvaří, lépe se tráví, více se využije.
- Já namáčím večer, před obědem jen zapnu a osolím.
Kombinujeme
- Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř.
Obměna
- V zimě nebo pro urychlení varu můžeme použit tlakový hrnec.
- Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a delší doba varu.
- Tato bezlepková příloha je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl, podle potřeby přepasírujeme.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Bude se hodit i s CZ Basmati rýží?
U rýže jsem se dočetla (tuším u H. Jíchy), že je lepší namáčecí vodu vylét kvůli arzénu, který může rýže obsahovat.