Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Perličkový ječmen a červená rýže (bezlepková příloha)

Uvařeno
bez lepku

Bezlepková dieta nemusí být vůbec nudná, stačí kombinovat obilí a dostanete pokaždé jinou přílohu. Vyzkoušejte kombinaci červené rýže i na perličkového ječmene, přílohu se zajímavou barvou a lehce oříškovou chutí. Perličkový ječmen, známý také jako slzovka nebo hatomugi, nejen dobře chutná, ale zároveň léčí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek červené rýže
  • 1/2 hrnku perličkového ječmene
  • 3 a 1/2 hrnky vody
  • špetka soli

Pepa si neuměl představit život bez masa nebo rohlíků. Jak to jeho žena dokázala, ž...

Postup
  1. Rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
  2. Stejně tak perličkový ječmen, který přidáme na rýži.
  3. Zalijeme vodou a necháme pár hodin namočené.
  4. Když dáme vařit, osolíme a na mírném plameni bez míchání vaříme 40 minut.
🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Když nenamočíme, také se uvaří, stačí přidat pár minut nebo nechat dojít pod pokličkou. Ale je výhodné předem namočit – lépe se uvaří, lépe se tráví, více se využije.
  • Já namáčím večer, před obědem jen zapnu a osolím.

Kombinujeme

  • Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř.

Obměna

  • V zimě nebo pro urychlení varu můžeme použit tlakový hrnec.
  • Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a delší doba varu.
Děti
  • Tato bezlepková příloha je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, pouze vynecháme sůl, podle potřeby přepasírujeme.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Bude se hodit i s CZ Basmati rýží?

U rýže jsem se dočetla (tuším u H. Jíchy), že je lepší namáčecí vodu vylét kvůli arzénu, který může rýže obsahovat.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Celozrnná rýže vařená s kaštany

Sladké kaštany milujeme jak do sladkých, tak do slaných jídel, anebo jen tak upečené v troubě… A pokud nevíte co s nimi, přidejte je k vařícím se obi...

Citrónové rizoto

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.

Zbytkové knedlíky – univerzální recept pro levné a zdravé vaření

Zbylo vám trochu rýže, trochu jáhel, ovesná kaše a není toho dost na pořádné jídlo? Nevyhazujte je a udělejte z nich rychlé knedlíky. Nic nepřijde nazmar! ...

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Špendlíková bublanina (bezlepková)

Mirabelky, kterým naše rodina říká lidově špendlíky, dozrávají všude v okolí. Padají po zemi a málokdo se o ně zajímá, přitom je to bezvadné nestříkané ovo...