- 1 střední batát
- 1/2 jablka
- cca 3/4-1 hrnek pohankové mouky
- 1/2 hrnku jemných ovesných vloček
- 1,5 lžičky perníkového koření
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce kakaa nebo karobu (není nutné)
- 1 lžíce oleje
- kousek čokolády nebo čokoládové pecičky (bez cukru)
- 2 lžíce rýžového sirupu
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů (pro malé děti vynecháme)
- sůl
Jak připravit perníkové sušenky
- Na pařáčku napaříme jablíčko a batát nakrájené na kostky se špetkou soli.
- Do misky navážíme mouku (začneme 3/4 hrnkem), vločky, koření a přidáme špetku soli.
- Tyčovým mixérem rozmixujeme jablíčko a batát na pyré, anebo rozmačkáme vidličkou.
- Smícháme mokré a suché ingredience.
- Vytvoříme těsto, které má konzistenci jako plastelína, ani ne lité, ani ne ne příliš hutné (případně ještě dohustíme moukou, každé jablíčko je jinak šťavnaté a batát jinak velký).
- Z těsta vytvarujeme malé kulaté sušenky a položíme je na plech vyložený pečícím papírem.
- Do každé sušenky vmáčkneme pár malých kousíčků čokolády nebo čokoládové pecičky.
- Pečeme cca 20 minut na 180° C.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud chcete sušenky nadýchané, přidejte prášek do pečiva bez fosfátů (pro malé děti ale vynechte).
- Místo cookies se dají dělat i sušenky bez čokolády jen se vzorem (např. vidličkou), anebo různé tvary – těsto (namočte si ruce do oleje) vmačkat do formiček např. na perníčky (srdíčka, panáčci, zvířátka, kytičky) – formičky mějte položené na naolejovaném plechu nebo na pečícím papíře, ať se vám těsto nepřilepí.
- Jelikož je každé jablíčko jinak šťavnaté a každý batát jinak velký, možná budete muset přidat trošku více mouky. Doporučujeme začít s 3/4 hrnkem a pokud bude těsto stále hodně lepivé, přidejte ještě 1/3 hrnku mouky.
Obměna
- Místo batátu můžete použít dýni.
- Místo jablíčka lze použít i banán, ale není to ideální, protože se jedná o tropické ovoce, které ochlazuje.
- Můžete přidat i bio citronovou kůru a třeba rozinky (např. namočené v mirinu/rumu).
- Místo pohankové mouky lze použít i celozrnnou špaldovou nebo pšeničnou, anebo ovesnou.
- Jsou výborné i s nasekanými oříšky nebo strouhaným kokosem.
- Můžete je udělat různě barevné pomocí přírodních barviček.
Děti
- Tyto sušenky jsou vhodné pro děti od 1 roku. Vynechejte ale olej, sůl, čokoládu, kakao, karob a koření. Sušenky budou držet a chutnat i tak :-)
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Marně sháním v obchodech čokoládu bez cukru. Zatím jsem narazila jen na tu dia s umělým sladidlem (maltitol). Ale do té se mi moc nechce. Jakou značku čokolády bez cukru používáte vy? A čím je slazená?
Nevím, kde sem udělala chybu, ale jsou gumové, velmi nepříjemné na kousnutí. Jinak chuťově dobré…