Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Pestrá kvašená zelenina

Uvařeno
bez sóji

Neměla by chybět na žádném kompletním talíři. Kdo by ji neznal. Chci se podělit o pár tipů na kombinace letní zeleniny, které mám vyzkoušené a mohu vřele doporučit. A pro jistotu přidám i svůj recept a postup.

Ingredience

Na 1 kg očištěné zeleniny:

  • 10g soli mořské nerafinované
  • 5g celého kmínu

Po prodělané cévní mozkové příhodě se moje zdraví i psychika sypaly čím dál víc. Začala jsem na sobě pracovat, už pro...

Postup

  1. Zeleninu nastrouháme, přidáme sůl a kmín a dřevěnou vařečkou promícháme. Mě se osvědčil opravdu velký plastový lavor nebo plastová dětská vanička.
  2. Směs necháme min. 2 hodiny odpočívat, mezitím 1-2x promícháme.
  3. Připravíme si zavařovací sklenice s jednorázovými víčky, to znamená, že je vyvaříme a vysušíme.
  4. Zeleninovou směs pěchujeme i se šťávou nahusto do sklenic, plníme 2,5 cm pod okraj. Zelenina by měla být ve šťávě potopená. Bude-li málo šťávy, doplníme sklenice převařenou vodou.
  5. Nasadíme víčka a hlavou utěsníme.
  6. Sklenice uložíme do teplé místnosti na velký tác nebo starý plech a necháme 1-2 měsíce pracovat. Zelenina bude bzučet, pískat, poulit víčka, pěnit až utíkat ze sklenic… Prostě bude kvasit.
  7. Do dvou měsíců bude proces hotový. Pak doporučuji uskladnit v chladu a temnu, nejlépe ve sklepě. Takto zkvašená zelenina nám vydržela i dva roky. Je trvanlivější, než zelenina kvašená ve slané vodě.

POZOR: se šroubovacími víčky to nefunguje!!!!!!!!!!!!!!!!

  • A teď, co přesně lze kvasit?
  • Zelí bílé nebo červené – to zná asi každý
  • Okurky strouhané samotné
  • Okurky + cukety + tuřín nebo celer
  • Okurky + cukety + červená řepa
  • Okurky + tuřín nebo celer + červená řepa
  • Cukety + tuřín nebo celer + červená řepa
  • Okurky + cukety

Více než tři druhy zeleniny dohromady nekvasím, to by mi už připadalo moc. Tyto kombinace jsou typicky letní, je to jakási znouzectnost, kdy se na zahrádce najednou urodí přemíra okurek a cuket a Vy nevíte, co s nimi nebo když kvašené okurky a zelí Vás už prostě nudí.

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
19. 9. 2024

Mňam ❤️

Dobrý den, zkoušela jsem zkvasit okurky, ale druhý den mi voda spadla na dno sklenice a okurky vyplavaly. Tedy cca 2 cm od zdola je jen voda. Je to v pořádku? Nebo mám sklenice rozdělat a namačkat znovu. Děkuji Tereza

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Růžičková kapusta na sladkém curry

Jako dítě jsem růžičkovou kapustu nesnášela. Ovšem tahle verze je pro mě lahůdkou a chutná i dětem.

Klíčíme vojtěšku Alfalfa

Vojtěšku pojmenovali alfalfa, což znamená otec všech potravin. Považuje se za elixír života. Jako všechny klíčky, i ona obsahuje cenné a léčivé látky, kter...
23
8

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...

Salát s černou ředkví

Černá ředkev čistí naše tělo, funguje jako anitivirotikum a antibiotikum a pomůže nám strávit smažené placky.
1

Salát s řapíkatým celerem

Skvělé osvěžení pro horké dny raz dva hotové.