- 2 hrsti naťové petrželky
- 2 lžíce kešu ořechů
- 6 lžic olivového oleje
- 1/4 lžičky soli
- 1 stroužek česneku
- volitelné: citronová šťáva, lahůdkové droždí
- V mixéru rozmixujte petrželku se solí.
- Přidejte ořechy, česnek a olej (případně také lahůdkové droždí a citronovou šťávu).
- Rozmixujte na pastu.
- Ochutnejte, případně ještě přisolte.
- Napěchujte do skleniček a zalijte olejem tak, aby bylo pesto ponořené a nemělo šanci se zkazit.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Uchovávejte v lednici.
- Pesto se hodí do těstovin, na chleba, placky, palačinky, k ochucení salátů, pomazánek, marinád, obilí, hlavních jídel, těst, knedlíků, nočků, polévek atp.
- Pokud přidáte více semínek nebo oříšků a méně petrželky, vytvoříte si výbornou semínkovou/oříškovou pomazánku (doporučujeme takto vyzkoušet petrželku se slunečnicovým semínkem a větší špetkou černé vajíčkové soli).
- Pesto si lze udělat i do zásoby. Je třeba ale důsledně dodržovat hygienu, používat pouze čisté a horkou vodou omyté nástroje i skleničku a zalít pesto až po vrch olejem. Pokud ho chcete skladovat déle než měsíc, zamrazte si ho například do tvoříte na led.
Obměna
- Místo kešu ořechů můžete dát vlašské ořechy, mandle, slunečnicová, dýňová nebo piniová semínka.
- Semínka a oříšky do pesta můžete pro zvýraznění chuti nasucho opražit na pánvi.
- Pokud máte rádi, přidejte klidně víc lahůdkového droždí. Vytvoří sýrovou chuť.
- Zajímavou chuť v pestu také vytvoří “vajíčková” černá sůl kala namak.
- Petrželku můžete také do pesta nakombinovat s dalšími bylinkami – libeček, medvědí česnek, bazalka aj.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Moc děkuji, chuťové nebe v h.bě… 👌
Ahoj, zaujala mě poznámka u pesta…pokud ho chci více jak měsíc skladovat, že ho mám zamrazit: Můžu se zeptat proč? Já už léta dělám bazalkovo petrželkové pesto, mám ho v ledničce rok… stejně tak z mědvědího česneku… a nikdy se mu nic nestalo. Co by hrozilo dle Vás, že se musí zamrazit. Nejsem striktní odmítač mrazničky ale v tomto případě bych to vůbec nezamrazovala. Fakt ani olej není žluklý/ požívám kvalitní řepkový/.