Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Pettole pugliesi s aromatickými bylinkami

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka

Pettole je předkrm apuliánské kuchyně. Jsou to malé nepravidelné kuličky z kynutého těsta smažené v oleji. Tajemství tohoto receptu spočívá v těstě, které musí být velmi měkké a dobře kynuté. Prostě takové hodně mazlavé těstíčko. Já k tomu použila lievito madre.

Ingredience
  • 100 g kvásku lievito madre
  • 220 g mouky T1 nebo jakékoliv nerafinované pšeničné
  • oregáno
  • estragon
  • tymián
  • petržel
  • šalvěj
  • česnek
  • majoránka
  • voda
  • sůl
  • olej

Jídlo bylo mé trápení, hotová deprese. Od mládí pořád nemocná, do toho poruchy příjmu potravy, nadváha, pak zase nech...

Jak připravit italské smažené kuličky s bylinkami

  1. Nasekejte všechny bylinky.
  2. Do mísy dejte všechny ingredience s bylinkami. Promíchejte a nechte asi 4 hodiny kynout.
  3. Do pánve dejte olej a za pomoci dvou lžic odtrhávejte těstíčko a vhazujte je do vroucího oleje. Během smažení otáčejte. Smažte dozlatova a poté nechte okapat na savém papíře a servírujte.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Těsto musí být lepkavé. Při smažení namáčejte lžíci v oleji, aby se těstíčko na lžíci nelepilo.
  • Výchozí pettole jsou měkounké uvnitř a křupavé venku. Neskladovat víc jak 1 den.

    Obměna

    • Můžete použít jakékoliv bylinky, co máte k dispozici. Výborné jsou s medvědím česnekem.
    • Zkuste i nasekanou cibuli.

    Děti

    • Vhodné pro větší děti.

    Pro zajímavost:

    • V oblasti Taranto je zvykem smažit pettole 22. listopadu, v den, kdy se slaví Santa Cecilia, ale také i o vánočních svátcích. V městečku Rutigliano jsou pettole tradičně smaženy 25. listopadu na Santa Caterina. V Gallipoli se začínají pettole připravovat počínaje 15. října v Santa Teresa d’Avila a pak se v tom pokračuje po celé vánoční období. Ve městě Foggia se tradičně jedí pettole ráno 24. prosince: připravují se na štědrovečerní oběd.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

    15 lidí už poděkovalo za článek.

    Buďte první, kdo napíše komentář

    Vyzkoušejte také

    Mrkvové kuličky

    Tyto kuličky můžete využít ve vašich receptech podle fantazie. Vychladlé se hodí i na párty, pohoštění, ale i do krabičky na cesty. Teplé jako doplněk k om...

    Mandlové kuličky

    Slané kuličky vhodné jako finger food na oslavy nebo do různých placiček a palačinek. Jakýkoliv dip či ostrá omáčka se k těmto mandlovým kuličkám náramně h...

    Sváteční rýžové krokety (fotopostup)

    Tento recept možná na první pohled vypadá složitě, ale nenechte se zastrašit. Vše si předem připravte a půjde to jako po másle. Odměnou vám budou chutné kř...

    Vegoyaki

    Recept pro milovníky japonské kuchyně. Takoyaki je typické jídlo  kuchyně  Osaky s velkou chybičkou…hlavní ingrediencí je chudák chobotnice. V této v...

    Tajemství proutěného košíku

    Tento recept je trošičku delší na přípravu, ale pokud chcete překvapit rodinu nebo hosty, určitě se vám to povede. Tyto košíčky můžete připravit na různé s...

    Cizrnové kuličky

    Pokud máte hosty nebo plánujete oslavu, určitě zařaďte tyto kuličky do vašeho menu. Výborný recept na finger food, protože tyto kuličky jsou dobré i vychla...